Rakıya 1515 mezelik sofra kurdu, Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi

Güncelleme Tarihi:

Rakıya 1515 mezelik sofra kurdu, Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2010 00:00

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi’nin Hizmet Sponsoru Yeni Rakı, 90 kişilik Tüm Aşçılar Federasyonu Aşçılar Milli Takımı’nın elinden çıkan 1515 farklı meze ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

Haberin Devamı

REKOR DENEMESİNDEN FOTOĞRAFLAR

İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi Hizmet Sponsoru olan Yeni Rakı’nın katkılarıyla düzenlenen Bi’ Büyük Fest İstanbul Boğazı’nda 1515 farklı mezeyi Guinness yetkilileri ile buluşturdu. Yeni Rakı’nın “1001 Meze Sofrası” için Tüm Aşçılar Federasyonu Aşçılar Milli Takımı’ndan 90 aşçı çalıştı. Tam 1515 farklı meze Kuruçeşme Arena’daki dev Yeni Rakı şişesi şeklindeki sofrada sergilendi.
En zengin masa
Mezeler, dün noter huzurunda Guinness yetkilileri tarafından tek tek sayılıp, incelendi. Başarıyla sonuçlanan rekor denemesi ile Yeni Rakı “1001 Meze Sofrası” projesi “Guinnesss Dünya Rekoru En Zengin Meze Masası ile Dünyanın en çok çeşitli açık büfesi” unvanını alarak Guinness’e girmeye hak kazandı.
Sınırları zorladık
Mey İçki Pazarlama Müdürü Elif Göktaş, proje için iki yıldır çalıştıklarını belirterek, “İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasıyla bu yıl yapmanın çok uygun olduğuna karar verdik. Rakı ve sofra kültürüne destek olduğumuz projelerden biri” dedi. 1515 mezenin Türkiye Aşçılar Milli Takımı’nı oluşturan 90 şefin desteğiyle birlikte hazırlandığını anlatan Elif Göktaş, “Türk meze kültürünün ne kadar zengin olduğunu, aşçılarımızın ve Yeni Rakı’nın desteğiyle göstermiş olduk. Meze işinde de yaratıcılığın sınırlarını zorladık. Önce aşçılarımız 1515 mezeyi tespit etti. Tek tek reçeteleri çıkardı.”

Haberin Devamı

Sofrada neler var

ISTAKOZA sarılmış pirinç, vişneli kara lahana sarma, balkabaklı patlıcan salatası, pane patlıcan, çilekli patlıcan, Tokat asma yaprağına sarılmış enginar dolma, peynirli enginar kalbi, enginar pilaki, avakadolu enginar salatası, pancar mücver, narlı pancar dalı, pestolu kuru fasülye, yeşil mercimek köftesi, etimekli bezelye salatası, acılı kuru fasülye salatası, karidesli lahana salatası, uskumrulu lahana salatası, portakallı havuç dolma, kayakuru otlu karnıbahar, balık yumurtalı bamya, marine kefallı bamya salatası, somonlu bamya salatası, karamelize limonlu salatalık, közlenmiş soğanlı salatalık, pırasa mücveri, kuru yemişli pırasa, buzda pişmiş çupra, domatese doldurulmuş uskumru, frambuazlı barbun salata, pirinç avrat salatası, körili pirinç yengeç salatası.

Haberin Devamı

30 kategoriye ayırdılar

AŞÇILAR Milli Takımı İkinci Kaptanı Gökhan Tufan, son 15 gündür uykusuz çalıştıklarını belirterek süreci şöyle anlattı:
Aslında 90 günlük bir süreç. Öncelikle hedefimiz bin beşyüz mezeyi bir araya getirmekti. Sonuçta ortaya 1515 meze koyduk. Tamamı yaratıcılık ile ortaya çıkan yeni reçeteler.
Dünyadaki meze reçeteleri bu listenin yarısı kadar bile değildir. Önce liste oluşturuldu. 30 kategoride  mezeler yaptık.
Her birinden 50 ye yakın değişik çeşitler türettik. Mezelerin ismine karar verdikten sonra birbirleri arasında benzerlik olmaması için karakteristik özelliklere nasıl farklı oluru düşündük.
Yaklaşık 3 tona yakın hammadde kullandık. Son 15 gündür de pratikte bu mezeler yapılıyor. Bugün 1515 mezeyi masaya koyduk.
Tüm isimler ve içerik hem Türkçe hem İngilizce yazıldı. Guinness temsilcisince denetlendi.

Haberin Devamı

1515 mezenin kategorileri

PATLICAN, Enginar, Pancar,  Bakliyat, Lahana,  Havuç, Karnabahar, Kereviz, Bamya, Salatalık, Patates, Soğan, Pırasa, Roka, Semizotu, Zeytin, Biber, Kestane, Yoğurt, Klasik, Yöresel, Domates, Kuskus, Turp, Peynir, Et, Balık, Pirinç, Avakado, Tavuk, Av Hayvanı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!