Dijital İpek Yolu geliyor

Güncelleme Tarihi:

Dijital İpek Yolu geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2010 14:03

Doğu ve batıyı birleştirecek 'Dijital İpek Yolu' olarak da adlandırılan 2 bin 350 km'lik fiber optik ağdan oluşan JADI projesinde ilk adım bugün atıldı.

Haberin Devamı

Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün ve Suriye'yi fiber optik kablolarla birbirine bağlayacak olan JADI ( Jeddah, Amman, Damascus, İstanbul) projesi bu dört ülkenin telekom şirketleri (Türk Telekom, Saudi Telekom-STC , Suriye Telekom-STE, Ürdün Telekom-JTG) tarafından gerçekleştirilecek.

Bu şirketler kendi ülke sınırında ulusal ana fiber optik omurgaları üzerinde gerekli fiziksel bağlantıları gerçekleştirecek ve projenin hayata geçebilmesi için sistemlerinde 200 Gbps’lik kapasite genişletmesi yapacak.

İstanbul Çırağan Sarayı'nda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Ürdün Krallığı Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Marwan Juma ile 4 telekom şirketlerinin de genel müdürlerinin katıldığı bir açılış toplantısı düzenlendi. Toplantıda 4 ülkenin de temsilcileri kurulan düzenek ile sembolik olarak da olsa bağlantının açılışını canlandırdılar.

Haberin Devamı

YILDIRIM: ESKİ DÜNYA'NIN 2 BÜYÜK KITASINI BİRLEŞTİRDİK

Türkiye'nin komşuları, Ortadoğu ve Avrupa ile olan bağlarını güçlendirecek bir proje olduğunu ifade eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, eski dünyanın 2 büyük kıtasını birleştirdiklerini belirtti. Önceden bu bölgede stratejik önemi çok büyük olan bir İpek Yolu'nun bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, artık bu kervan yolunun yerinde fiberoptik iletiim otobanlarının yer alacağını söyledi.

Denizlerin altından geçen, Hint ve Atlantik okyanuslarından giderek ABD'ye ulaşan fiberoptik ağların kopması durumunda daha önce de olduğu gibi dünya iletişiminde kaos ortamı oluştuğunu söyleyen Yıldırım, "Herhangi bir bağlantıları taşıyan kabloların kopması durumunda bu bağlantıları yedekleyecek alternatif bir projeye imza attıklarını kaydetti.

BU İMZA VİZYONUMUZUN  DEVAMIDIR

Türkiye, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan ile vizelerin kaldırılmasının ardından geçtiğimiz günlerde bu ülkeler arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasından da bahseden Binali Yıldırım, "Bu vizyonumuzun devamı olarak böyle bir anlaşmaya imza atıyoruz. Ayrıca geçtiğimiz yıl belirlediğimiz 2023 ulaşım hedeflerimizin de bir parçasıdır" dedi.

2005 yılında Türk Telekom için yaptıkları işbirliği sırasında bu projenin temellerinin atıldığını ifade eden Yıldırım, Türk Telekom'un bir süre önce, Avrupa ve Balkanlarda faaliyet gösteren data ve kapasite servis sağlayıcısı Invitel'i satın almasının da bu projeye çok büyük katkı sağlayacağını söyledi.

PROJENİN ÖZELLİKLERİ

* Jadi Link, toplam 2530 kilometre fiber optik hat uzunluğunu kapsıyor. Bu fiber optik hattın 770 km'si Türkiye, 480 km'si Suriye, 360 km'si Ürdün ve 920 km'si Suudi Arabistan'dan geçecek.

* Akdeniz ve Kızıldeniz koridorlarından tamamıyla karasal, eşsiz ve kısa alternatif bir rota sunacak.

* Kıtalar arası data ve IP servislerine hızla artan talep karşılanabilecek.

* İstanbul’dan Avrupa ve ötesine, Cidde’den Güney Asya ve ötesine ek kapasite sağlayacak.

* Yüksek  kalitede ve daha hızlı servis sağlayacak.

* Deniz altı kablo sistemlerinden kaynaklanan kesinti risklerini azaltacak.

* Proje için ülkelerin hâlihazırdaki fiber optik altyapısı kullanılacak.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!