‘Mavi Marmara’ frenlemedi Ä°srail, Bursa’dan elektrikli oto sipariÅŸini 35 bine çıkardı

Güncelleme Tarihi:

‘Mavi Marmara’ frenlemedi İsrail, Bursa’dan elektrikli oto siparişini 35 bine çıkardı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 14, 2010 00:00

İsrail, ‘Mavi Marmara’ gemisine düzenlediği saldırı sonucu Türkiye’yle üst düzeye çıkan gerginliğe rağmen, Bursa’dan alacağı elektrikli otomobil siparişlerini artırdı. Renault’nun yıl sonunda Bursa fabrikasında üretmeye başlayacağı ilk elektrikli modeli Fluence Z.E’nin en büyük müşterisi olan İsrail, satın alacağı elektrikli araç sayısını yılda 35 bin adede çıkarırken, 5 yılda 150 bin araç ithal edecek.

Haberin Devamı

DİZİ kriziyle başlayıp ardından ‘One minute’ ile devam eden ve son olarak Gazze’ye yardım götüren ‘Mavi Marmara’ gemisine düzenlenen saldırıyla üst seviyeye çıkan Türkiye ile İsrail arasındaki gerginlik, gözleri iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere çevirdi. 2.5 milyar doları aşan ticari ilişkinin bu son krizden nasibini alması beklenirken, otomotivde şimdilik tam tersi gelişme yaşanıyor. Ortadoğu’da yanlızlaşmasına bağlı olarak petrole bağımlılığı azaltmak için elektrikli araçlara yönelen ve tüm dünyada elektrikli araç altyapısını hazırlayan tek ülke olan İsrail, Türkiye’yle yaşadığı krize rağmen Bursa’da Oyak Renault tarafından üretilecek elektrikli Fluence siparişlerini artırdı.
5 yılda 150 bin araç alacak
Renault’nun yıl sonunda Bursa fabrikasında üretmeye başlayacağı ilk elektrikli modeli Fluence Z.E’nin en büyük müşterisi olan İsrail, satın alacağı elektrikli araç sayısını yılda 35 bin adete çıkarırken, 5 yılda 150 bin araç ithal edecek. Renault’nun Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Patrick Pelata, Ekim 2009’da yaptığı açıklamada Bursa’da yılda 30 bin adet elektrikli Fluence üretileceğini, İsrailli ‘Better Place’ şirketiyle imzaladıkları anlaşmayla sadece İsrail ve Danimarka’ya 5 yılda 100 bin adet elektrikli Fluence satacaklarını söylemişti.
2 istasyonu ÅŸimdiden kurdu
İsrail’in elektrikli araçlar konusunda son dönemde yaptığı çalışmalar dikkat çekiyor. Yetkililer, bunu İsrail hükümetinin petrole olan bağımlılığını azaltmaya yönelik politikası olduğunu iddia ediyor.
Bursa’da bu yılın son aylarında seri üretimine başlanacak elektrikli Fluence, 2011 yılında ilk kez İsrail’de satışa sunulacak. Ardından Danimarka ve Fransa’da devreye girecek. İsrail’de elektrikli araçların altyapısını hazırlayan ‘BetterPlace’ şimdiden iki adet ‘Quickdrop’ adı verilen istasyon kurmuş durumda. Normal ve hızlı şarj istasyonlarından farklı olarak bu istasyonlarda aracın bataryası 3 dakika içinde dolu bir batarya ile değiştiriliyor. Renault yetkilileri, İsrail’in geneli için bu iki istasyonun yeterli olacağını kaydediyor.

Haberin Devamı

Eylülde 200 adet üretilip, test edilecek

Haberin Devamı

Renault-Nissan ittifakı, 2009-2015 yılları arasında elektrikli araç projelerine 4 milyar Euro yatırım planlıyor. Renault’nun üreteceğini açıkladığı ilk 4 elektrikli model için harcayacağı para ise 800 milyon Euro. 120 milyon Euro yatırımla Bursa’da üretilecek Fluence, bu 4 model arasında Renault’un dünyada satışa sunacağı ilk elektrikli otomobil olacak. Eylül ayında 200 adet üretilip, İsrail ve Fransa’da özel geliştirilen bölgelerde test edilecek ve bugüne kadar C segmentinde üretilen ilk seri otomobil olacak. Aracın bataryaları 220 voltluk bir ev prizi ile 6-8 saatte, 400 voltluk istasyonlarda 20-30 dakikada şarj edilebilecek veya Renault’un İsrailli ‘Better Place’ şirketiyle geliştirip kurmaya başladığı ‘Quickdrop’ istasyonlarında 3 dakikada değiştirilebilecek.

Haberin Devamı

Sürüş izlenimi...

Elektrikli Fluence ile geleceÄŸi test ettik

OTOMOTİV dünyasının geleceği olarak görülen elektrikli otoların gerçek anlamda seri üretime geçecek ilk modelini geçen hafta Paris’te test ettik. Nihai halini almamasına rağmen yüzde 100 elektrikli çalışan Fluence Z.E’nin ilk dikkat çeken özelliği tamamen sessiz olması. Aracı çalıştırınca hiç motor sesi duymamak önce büyük şaşkınlık yaratıyor. Eğer ilk kez bu tip bir araç kullanıyorsanız, alışık olduğunuz motor sesini duymak için kontağı defalarca çevirebiliyorsunuz. Çalıştığını anlayıp yola çıktığınızda ise bu kez hızlanması sizi etkiliyor. Gaza basıldığında araç inanılmaz bir güçle fırlıyor. Yetkililer, bu gücü sağlayan 226 Nm’lik maksimum torkun sınırlandırıldığını söylüyor. Çünkü aksi halde sınırsız torkla gaza bastığınız an çok tehlikeli sonuçlar doğurabilirmiş. Limitli torkla bile aracın hızlanmasını birebir yaşayınca durumun ciddiyeti daha iyi anlaşılıyor.
Lastik ve yol sesi geliyor
Araçta hiç motor sesi olmayınca, içeriye bolca lastik ve yol sesi geliyor. Bunu seri üretime geçecek araçta çözeceklerini söylüyorlar. Asıl amacı tasarruflu olması nedeniyle 140 kilometre maksimum hızla sınırlanan arac, normal araçlara göre her türlü konforu size sunuyor. Tabii bizim kullandığımız araç şu an mevcut Fluence’nin üstünde inşaa edildiği için bagaj hacmi yok denecek kadar az. Ama yetkililer yıl sonunda seri üretime geçecek aracın uzunluğunun 13 santim daha fazla olacağını bununda bagaj kapasitesini artıracağını belirtti.
5 yıldız bekliyor
Test ettiğimiz elektrikli model, akıllı navigasyon sistemi, Bluetooth telefon, çift bölgeli otomatik klima, otomatik yanan farlar ve otomatik çalışan cam silecekleri gibi çok sayıda teknolojiye de sahip. Bobinajlı senkron tipi elektrik motoru maksimum gücü 70 kW, ağırlığı ise 160 kilogram. Araçta kullanılan 250 kilogram ağırlığındaki
lityum-iyon bataryanın enerji kapasitesi ise 20 kW/s. Yavaşlama anında frene basınca enerji
geri kazanımı sistemi, bataryaların ÅŸarj edilmesini saÄŸlıyor. EuroNcap’ten 5 yıldız alması beklenen Fluence Z.E.’de elektronik sürüş yardım sistemleri olan ABS ve ESC’nin ayarları yeniden yapılandırılmış.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!