15 bin turist için itibar köprüsü

Güncelleme Tarihi:

15 bin turist için itibar köprüsü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Tursem'in 57 milyon dolarlık borçla krize girmesinden sonra Türkiye'de mahsur kalması gündeme gelen 15 bin turistin ülkelerine gönderilme işlemi başladı. Dün 500 turist Öger tour'un sağladığı uçaklarla ülkelerine döndü. Tursem Başkanı Haluk Semiz, ‘‘Dönüşler sigorta kapsamında’’ dedi.

Türkiye'ye yılda 476 bin turist getiren Tursem adlı turizm şirketinin 57 milyon dolarlık borç nedeniyle krize girmesiyle ortada kalan Alman turistler, bir başka Türk firması Öger Tour tarafından gruplar halinde ülkelerine gönderiliyor. Tatillerini Bodrum ve Marmaris'te geçiren yaklaşık 500 turist, dün sabah karayolu ile getirildikleri Antalya'dan Öger Tour'un sağladığı uçaklarla ülkelerine döndüler.

Tursem Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Semiz, günde yaklaşık bin kişiyi sigorta kapsamında ülkelerine göndermeye başladıklarını söyledi. Semiz, ‘‘Faaliyetlerimizi durdurmadan önce Türkiye'ye günde 7, bazen 8 sefer yapıyorduk. Getirdiğimiz turistler yine aynı şekilde günde 8 seferle ülkelerine taşınacak’’ dedi. Semiz, Öger Tur'un Tursem yolcularını bedava taşıdığı yolundaki açıklamaları konusunda ise ‘‘Öger Tur'un, Tursem biletli yolcular için yapacağı harcamaları turistlerin sigortasından alacağını tahmin ediyorum’’ yorumunu yaptı.

ÖGER TOUR DEVREDE

Tursem'in Türkiye'ye getirdiği tüm Alman turistler geri gönderilinceye kadar operasyona devam edeceklerini belirten Öger Tour'un sahiplerinden Vural Öger, bu iş için tüm imkanları seferber ettiklerini ve tek amaçlarının Türk turizminin yara almasını önlemek olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl BDS firmasının batmasıyla yaşanan şokun bu yıl Tursem'le tekrarlandığını vurgulayan Öger, şöyle konuştu:

‘‘Gerekli yatırımı yapmadan piyasaya giren bu tür firmalar, başta turizme yararlı gibi görülse de bu tür acı sonuçlar doğurabiliyor. Bu firmaya karşılık göstermeden nasıl milyonlarca dolar kredi verildiğini hâlâ anlamış değilim. Çok büyük miktarlarda kredi verilmiş ve karşılığında yatırım yapılmamış. Bir daha aynı olayların yaşanmaması için asıl bu konunun incelenmesi gerekiyor.’’

OTELCİ ALACAK PEŞİNDE

Tursem'in maddi kriz içine girmesi ve tüm operasyonlarının durdurulması, turistleri olduğu kadar, bu firmayla çalışan otelleri de güç durumda bıraktı. Başta Alanya olmak üzere, Side ve Kemer'deki yüzlerce otel, milyarca liralık alacaklarını nasıl tahsil edeceklerini kara kara düşünmeye başladı. Sadece Alanya'da 128 otelin Tursem'le çalıştığı bildirilirken, bunların içinde en büyük alacağın 550 bin mark ile 5 yıldızlı Sun Set Beach Otel'e ait olduğu öne sürüldü. Tursem'in Alanya'daki otellere olan borcunun toplam 10 milyon marka ulaşması bekleniyor.

Turizmciler şu anda bölgelerinde Tursem'in getirdiği yaklaşık 6 bin Alman turistin bulunduğunu tahmin ettiklerini, bunların tatillerini tamamlamalarının ve ülkelerine dönmelerinin sigorta kapsamında bulunduğunu söylediler. Bu nedenle Öger Tour da dönüşlerini sağladığı Alman turistler için yaptığı harcamaları sigortadan alabilecek. Antalya'da Tursem'in İskandinav ülkelerinden getirdiği yaklaşık 9 bin turistin de bulunduğu değerlendiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!