Memur anne-baba 24 ay doğum izni alabilecek, 2 çocuk sınırı kalkacak

Güncelleme Tarihi:

Memur anne-baba 24 ay doğum izni alabilecek, 2 çocuk sınırı kalkacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2010 00:00

Devlet Memurları Kanunu, hükümetin hazırladığı 23 maddelik tasarıyla değişiyor. Yeni tasarı, özel sektörden üst düzey yönetici alınmasına olanak sağlanması ile dikkat çekiyor. Memur anne-babalara da 24 aya kadar doğum izni imkanı tanıyan tasarı, çocuk yardımında 2 sınırını da kaldırıyor. Kamuda sicil sistemi ortadan kalkarken, disiplin sistemi de değişecek.

Haberin Devamı

1965 yılından bu yana yürürlükte olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, hükümetin hazırladığı 23 maddelik tasarıyla değişiyor. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın açıkladığı ve TBMM’ye dün gönderilen tasarı, kamuda sicil sistemin tamamen ortadan kaldırılması, özel sektörden üst düzey yönetici alınmasına olanak sağlanması, sözleşmeli personele sendika hakkı gibi birçok konuda yeni düzenleme getirirken, memur anne-babalar için de iyileştirmelere gidiyor. Yeni tasarıda vatandaşa saldırıda bulunan memurun, görevden ihracı da gündeme geliyor. Devlette çalışan 1 milyon 769 bin 730 memuru ilgilendiren tasarının Meclis’in açılmasından hemen sonra Genel Kurul gündemine alınması ve bu yıl içinde yasalaşması bekleniyor.
Babaya da ‘doğum izni’
Hayati Yazıcı, ‘657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı’ hakkında bilgi verdi. Yeni tasarıya göre, kadın memurlara, hamileliklerinin 24’ncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki 1 yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecek. Kadın memurlar, çocukların bakımı için en kritik dönemi teşkil eden 0-2 yaş döneminde 24 aya kadar aylıksız izin alabilecek. Annenin bu izni kullanamaması durumunda aynı izni memur baba kullanabilecek. Erkek memura eşinin doğum yapması nedeniyle verilen 3 günlük babalık izni 10 güne çıkarılacak. Doğum esnasında veya doğumdan sonra annenin ölümü durumunda, çocuğun bakımı ile ilgilenmesi amacıyla memur olan babaya anne için ön görülen süreler kadar ücretli ve ücretsiz izin verilebilecek.
Çocuk yardımında sınır kalktı
Mevcut yasada devletin yaptığı çocuk yardımı 2 çocukla sınırlı iken yeni düzenlemeyle bu sınırlama kalkacak ve yardım tüm çocukları kapsayacak. Tasarı ile, devlet memurlarının bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek yakınlarının ağır bir kaza geçirmesi ya da önemli bir hastalığa yakalanmış olmaları hallerinde 3 aya kadar aylıklı refakat iznine de imkan tanınıyor. Gerektiğinde bu süre 3 ay daha uzatılabilecek.
Sicil sistemi kaldırılıyor
Her devlet memurunun amirlerince düzenlenen gizli sicil raporlarını içeren sicil sistemi de yürürlükten kaldırılıyor. Bunda da, yıllardır süren uygulamaların, başarı ve başarısızlık tespitini yapamaması etkili oluyor. Sayısı 4 milyona uklaşan sicil işlemleri sistemi kaldırılırken, isteyen kamu kurumları bilimsel ve çağdaş personel başarı ölçüm ve değerlendirme düzenlemelerini yapabilecek. Bakan Yazıcı, bir başka soru üzerine, sicil sisteminin kaldırılması sonucu bir boşluk doğmaması için tasarıda geçiş sürecini düzenleyen geçici maddeler bulunduğunu, bugüne kadar verilen sicillerin ne kadar zaman içinde sonuç doğuracağının geçici maddeyle düzenlendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kamu özel sektörden transfer yapabilecek

Haberin Devamı

YENİ tasarı, özel sektörden devlet memurluğuna ‘transfer’ imkanı da getiriyor ve kamuda müsteşar, başkan, genel müdür gibi bazı üst yönetici kadrolarında, özel sektörde çalışmış nitelikli personelin de istihdam edilmesinin önü açılıyor. Düzenleme ile bazı üst yönetim görevlerine atanacakların özel sektördeki görev sürelerinin de kamuda geçmiş gibi değerlendirilmesi öngörülüyor. Bakan Yazıcı, bu yeni uygulama için, “Kurumsal liderliği ve sorumluluğu taşıyan üst yönetime zenginlik ve dinamizm getirecek. İki sektör arasındaki yüksek duvarlar kalkacak. Özel sektörden gelecekler için daha yüksek maaş düzenlemesi öngörülmüyor. Kimseye maddi çıkar sağlamak söz konusu değil” dedi. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, düzenlemeyle deneyimli, birikimli, kamuda etkin hizmet  sağlayacağına inanılan insanların kamuda istihdamının yolunun açılacağını kaydetti. Devlet Personel Başkanı Mehmet Tekinarslan ise, kamuda mevcut üst yöneticiliğe atananların belli sürelerle bazı sosyal haklara ve emeklilik hakkına kavuşmasının cari olduğunu, bunun özel sektörden üst yönetime atanacaklar için de cari olmaya  devam edeceğini söyledi. Kamunun bir anda özel sektörden gelen insanlarla dolacağını düşünmediklerini belirten Tekinarslan, kamuda da çok başarılı yöneticiler bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Sözleşmeli personele sendika hakkı gelecek

YENİ tasarı, sözleşmeli personelin sendikaya üye olamayacakları hükmünü de yürürlükten kaldırıyor. Sendika üyesi kamu görevlilerine ise yılda 4 defa ödenen toplu görüşme ikramiyesi tasarıya konuldu. Sendika üyesi memurlara verilen sendika üyeliği ikramiyesinin yıllık tutarı yaklaşık 122 lira olacak. Personel bilgileri ise güncel olarak kayıt altına alınacak ve kamunun elindeki insan gücünün profili görülebilecek. Yeni sistemle istatistikler üretilecek ve geleceğe dönük projeksiyonlar yapılabilecek.

Memura grev hakkı aşama aşama ilerliyor

TOPLANTI sonrasında sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, memurlara grev hakkı verilmesi konusunda, bunun çok tartışılan bir konu olduğunu, sendikal hak tanınmışsa grevin
o hakkın doğal sonucu olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu süreci aşama aşama katettiğini belirten Yazıcı, şunları söyledi: “Daha önce memur sendikaları, toplu görüşme yoktu. Anayasa değişiklikleri ile toplu görüşmeyi toplu sözleşmeye çevirdik. İnşaallah sonraki süreçte grev hakkı da gündeme gelir onun için Anayasa değişikliği gerekiyor.”

Haberin Devamı

Daha önceki KPSS sonuçları hükümsüz olacak

KAMU Personeli Seçne Sınavı’na değinen Hayati Yazıcı, bu yıl 2.5 milyon kişinin sınava gireceğinin tahmin edildiğini belirterek, şöyle devam etti: “Bu sınavlar yapıldıktan sonra sene sonunda, kamuda istihdam edilecek kamu görevlerinin bu yapılacak sınav sonuçlarına göre yerleştirmeleri yapılacak. Daha önceki KPSS sınav sonuçları hükümsüz hale gelecek” uyarısında bulundu.

Basına bilgi verenin maaşı kesilecek

YETKİLİ olmadığı halde basına bilgi veren devlet memuruna halen ‘kınama’ cezası verilirken yeni değişiklikle ‘maaştan kesme’ cezası verilecek. İki kere üst üste bu cezayı alan memur, üst düzey yönetici olamayacak. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, “Hiçbir kamu görevlisi o kadar saf değildir. Bir konuda iki defa ceza almaz” dedi.

Haberin Devamı

Vatandaşa kötü davranan memur ihraç edilecek

MEMURLARIN haklarında verilen uyarma ve kınama cezalarına karşı ‘bir üst disiplin amirine’ gitme uygulaması da son buluyor. Bunun yerine hakkında ceza verilen memur itirazını doğrudan sendika temsilcilerinin de bulunduğu ‘disiplin kuruluna’ yapabilecek. Devlet memurlarının disiplin sistemini de yeniden düzenleyen tasarıya göre, vatandaşa karşı hatalı uygulamalardaki yaptırımlar da etkinleştiriliyor. İş sahiplerine karşı ilgisiz kalmak, aylıktan kesme cezası kapsamına alınıyor. Kötü muamelede bulunan ve söz veya hakaretle sataşan memurlara kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilecek. Vatandaşa fiili saldırıda bulunan memura, ihraç cezası getiriliyor. İli izinsiz terk etmek, toplu müracaat veya şikayette bulunmak ve yasaklanmış her türlü yayını görev mahallinde bulundurmak fiilleri, disiplin cezası gerektiren fiiller kapsamından çıkartılıyor.

Devlette 1.7 milyon memur çalışıyor

Kamu çalışanlarının yüzde 62’sini devlet memurları oluşturuyor.
Devlette çalışan 1 milyon 769 bin 730 memurun yüzde 66’sını erkekler, yüzde 34’ünün ise kadınlar oluşturuyor.
Memurların 244 bin 500’ü merkezde, 1 milyon 517 bin 359’u ise taşrada istihdam ediliyor.
Memurların 13 bin 175’i de kariyer uzmanı ve uzman yardımcısı olarak görev yapıyor.
Diğer çalışanlarla birlikte kamuda istihdam
edilen personel sayısı 2 milyon 824 bin 430’a ulaşıyor.
En düşük memur maaşı 1254 lira en yüksek maaş ise 5 bin 789 lira, ortalama maaş da 1529 lira oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!