Bakan Yıldırım: Kendi uçağımızı yapmanın zamanı geldi

Güncelleme Tarihi:

Bakan Yıldırım: Kendi uçağımızı yapmanın zamanı geldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 15:37

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) düzenlenen "Türk Bölgesel Yolcu Uçağı Çalıştayı"na katıldı. Yıldırım, Türkiye’nin bölgesel uçaklar yapması konusunda bir karar oluşturduğunu ve bunun devamı olarak kamu ve özel sektör farkı gözetmeksizin ellerindeki tüm imkanları ve enerjilerini birleştirerek, bu projeyi gerçekleştireceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım İTÜ'de / Foto Galeri

Açılışta konuşan Bakan Yıldırım, havacılık sektöründe 2050 yılına kadar büyüme eğiliminin yüzde 5-6 düzeyinde olacağını belirtti. Bunun da gelecek 20 yılda mevcut filo kapasitesini bir kat daha artıracağını belirten Yıldırım, bu gelişmenin 30 bin yeni uçağın devreye girmesi anlamına geldiğini kaydetti.

2023’TE TÜRKİYE’NİN HEDEFLERİ

Bakan Yıldırım, Türkiye’nin 2023 hedeflerinden de bahsederek, "Uluslararası transit niteliğe sahip 2023 hedeflerimize göre, Türkiye’de 60 milyon ve üzeri kapasiteye sahip en az bir havaalanı, 30 milyon kapasiteye sahip en az 3 havaalanı, toplam ticari olarak 750 orta ve büyük gövdeli uçak, 400 milyona yakın havayolunu kullanan yolcu, her il ve her büyük merkeze havaalanı, pilotsuz uçuş altyapısı, akıllı sistemler kurulması ve nihayet uçağa binmeyen vatandaşımızın kalmaması 2023 vizyon ve hedeflerimizin havacılık sektöründeki bazı başlıklarını oluşturmaktadır " dedi.

Haberin Devamı

Bakan Yıldırım, bu çalışmaların yanı sıra, AR-GE (Araştırma-Geliştirme) çalışmalarının önemine de değinerek, hükümetin son 7 yılda genel bütçeden AR-GE’ye ayırdığı payın 700 milyon TL olduğunu, bunun da milli gelir içindeki payının yaklaşık yüzde 1’e yakın olduğunu kaydetti.

O HALDE VAKİT DURMAK DEĞİL

Bakan Yıldırım havacılık konusunda geri kalındığını belirterek, "Cumhuriyetin ilk yıllarında oluşan bu farkındalık ve yapılan çalışma, eğer akamete uğramadan devam ettirilebilseydi, Türkiye bugün başa güreşen ülkelerden biri olurdu. Havacılıkta bunu pek ala başarabilirdi ancak o veya bu nedenle maalesef bütün teşebbüslerin devamı getirilememiş. En fazla birikimimiz olan alanda en az yol aldık" diye konuştu. Bakan Yıldırım, Türkiye’nin tarihi sorumluluğu olduğuna değinerek, "O sorumluluk artık geçmişte başladığımız, devamını getiremediğimiz kendi uçağımızı kendimiz yapma hayalimizi, projemizi artık hayata geçirme zamanı gelmiştir, geçmektedir. Bunun için her şey var. Heyecan, birikim, siyasi irade, kararlılık var. Üniversite var. Sanayi bunu yapmaya muktedirdir. Proje geliştirme, AR-GE yapma kabiliyeti vardır. O halde vakit durmak değil, hareket etme zamanıdır " dedi.

Haberin Devamı

UÇAK YAPMAK YETMEZ

Uçak yapmanın yetmeyeceğini, yapılan uçakların dünyada tanınması ve sertifikasyonunu da Türkiye’nin yapar hale gelmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, bunun başarılamaması halinde geçmişte yaşanan kötü tecrübelerin bir tekrarının bugün de yaşanacağını söyledi. Yıldırım, Türkiye’nin bölgesel uçaklar yapması konusunda bir karar oluşturduğunu ve bunun devamı olarak kamu ve özel sektör farkı gözetmeksizin ellerindeki tüm imkanları ve enerjilerini birleştirerek, bu projeyi gerçekleştireceklerini söyledi.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin de üniversitelerin küçük bütçeler dışında kamu kurumlarıyla hiçbir AR- GE projesi yapamadığını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!