Obama, 14 milyar dolarlık ‘sızan petrol’ faturasını BP’ye kesti

Güncelleme Tarihi:

Obama, 14 milyar dolarlık ‘sızan petrol’ faturasını BP’ye kesti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2010 00:00

British Petrol’ün (BP) Meksika Körfezi’nde işlettiği bir platformdan, ABD’nin Lousiana kıyılarına doğru sızan petrolün temizlenmesinin maliyetinin 14 milyar doları aşacağı belirtilirken, ABD Başkanı Barack Obama da yaşananlardan BP’nin sorumlu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

BP’yi Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısında yeteri kadar hızlı hareket etmemekle suçlayan Obama, “Açık konuşmak gerekirse,  durumdan tamamen BP sorumludur. Bu işin tüm faturasını BP ödeyecektir” diye konuştu.
Eşi görülmemiş felaket
Meydana gelen petrol sızıntısını ağır ve eşi benzeri görülmemiş bir çevresel felaket olarak nitelendiren Obama, “Petrol sızıntısı halen devam ediyor. Bu da körfezdeki eyaletlerin ekonomi ve doğasının ciddi anlamda etkileneceği anlamına geliyor. Bu etkinin uzun süre bu bölgede kalacağını ve Louisiana gibi eyaletleri kendi evleri olarak benimsemiş binlerce ABD’linin geçimine de etki edeceğini tahmin ediyorum” dedi.
Temizleme operasyonunun maliyetinin yüzde 65’i BP’ye bağlı petrol platformunun sahibi şirkete ait olduğu açıklanırken, BP de bütün yasal sorumluluğu üstlendiğini ve üzerine düşeni yapacağını duyurdu. Meksika Körfezi’nde doğal hayatı mahveden ve turizm ile balıkçılık sektörlerini vuran petrol sızıntısını en kısa sürede temizleyeceklerini söyleyen BP CEO’su Tony Hayward, “Bu kazaya biz neden olmadık ama arkasında bıraktığı pisliği temizlemek görevimiz. İnsanlar gördükleri zarar karşısında haklı iddialarda bulunursa, biz karşılığını vermekten onur duyarız” dedi. Öte yandan BP’nin, İngiltere dışındaki ülkelerde herhangi bir sigorta kapsamında olmadığı için, kendi payına düşen paranın hepsini tek başına ödemek zorunda kalacağı kaydedildi.
Hisseleri yüzde 13.5 geriledi
BP’nin hisseleri kazanın gerçekleştiği günden bu yana yüzde 12 değer kaybederken, Hayward’ın açıklamalarının ardından hizzelerin yüzde 1.5 daha gerilediği belirlendi. Bizzat temizleme çalışmalarına katılacağını söyleyen Hayward, “Sızıntıyı temizleme çalışmaları devam etse de değişen hava koşulları yüzünden, petrol kıyıya kadar uzandı. Bu nedenle sahil ve nehirleri temizlemeye odaklandık” diye konuştu.

Haberin Devamı

BP şimdiye kadar 6 milyar dolar harcadı

BP, temizlik için bugüne 6 milyar dolar harcadığını, petrolün kıyılara ulaşması ile bu miktarın artacağını belirtti. Bernstein analistleri temizleme operasyonunu 7 milyar dolar, Morgan Stanley 3.5 milyar dolar ve Citigroup ise 1.1 milyar dolar olarak hesapladı. Ödemelerin milyarlarca dolar tutacağı, Louisiana balıkçılık sektörüne 2.5 milyar dolar ve Florida turizm sektörüne de 3 milyar dolar ödeneceği belirtildi. Yıllık 2.4 milyar dolarlık ticaret geliri olan Luisiana’nın, en büyük gelir kaynağı olan balıkçılığın da ciddi ölçüde darbe yediği ve bu bölgedeki tüm denizcilik faaliyetlerine 10 günlük ara verildiği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!