Obama reformda Türkiye’den geri kaldı

Güncelleme Tarihi:

Obama reformda Türkiye’den geri kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2010 00:00

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD Başkanı Barack Obama’nın tartışılan sağlık reformunun Türkiye’nin gerçekleştirdiği sağlık reformundan daha geride olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Gazetelerin Ankara Temsilcileri ile bir araya gelen Babacan, mevcut ekonomik ve siyasi gündeme ilişkin açıklamalarda bulunurken, Türkiye’nin sosyal güvenlik, sağlık, bankacılık gibi problemli alanların tümünde zamanında reformlar gerçekleştirdiğini anlattı. Babacan, şu mesajları verdi:
En önemli beklenti Anayasa
Ekonomik verilerde toparlanma var. Ama son bir ayın en önemli beklentisi Anayasa değişikliği. En önemli yenilik parti kapatma ihtimalinin azalması. Yeni düzenlemelerle yargıdan daha öngörülebilir kararlar çıkacaktır.
Ekonomi için 2 risk var
İş dünyasının yargı kararlarıyla sorunlu olduğu da bir gerçek. Türkiye ekonomisi için olumsuz senaryo; seçimden çıkacak zayıf bir koalisyon hükümeti ve hükümete yönelik kapatma davası. Onun dışında Türk ekonomisi için bir risk görmüyoruz.
Anayasa borsayı coşturdu
İş dünyası Anayasa değişikliği çalışmalarını olumlu karşıladı. Bunun en somut sonucunu borsa da gördük. 22 Mart, Anayasa değişikliği çalışmalarına başladığımız tarih. O günden bu yana dünya borsaları 100 iken bugün 103 oldu. Avrupa 100’den 102’e çıktı. Türkiye ise 100’den 115’e çıktı.
Derviş reçetesi doğruydu
Sunduğu verilerin 2002’den başlaması, oysa tedbirlerin 2001’de alınmaya başlandığının anımsatılması üzerine Ali Babacan, eski Devlet Bakanı Kemal Derviş’in alınan kararların uygulanması için erken seçim istediğini belirtti. Babacan, “Kağıt üzerinde olmuyordu. İyi bir program hazırlandı ama kağıt üzerinde olmuyordu. Uygulama sorunları vardı. Siyasi irade gerekiyordu. Reçete doğruydu ama kim uyguladı” dedi.

Haberin Devamı

Yunanistan’la geniş işbirliği istiyoruz

YUNANİSTAN izlenimlerini de aktaran Ali Babacan, “Yunanistan’ın geçmişten gelen verimsiz bir ekonomik yapısı var. Gelirleriyle orantısız şekilde maaşlar verilmiş. Üretim noktasında çeşitlendirilmemiş sistemleri. Turizm ve gemicilikte tıkandı. Bir de verilerle alakalı büyük sıkıntılar yaşandı. 14-15 Mayıs’ta yüksek düzeyli stratejik iş birliği toplantısı yapacağız Atina’da. Geniş bir alanda işbirliği çerçevesi oluşturmak istiyoruz. Sınırlar ne kadar açıksa o kadar güçlü ekonomik ilişkiler olur. Kazan-kazan stratejisi güdüyoruz. Onlardan vize konusunda da alabilecekleri inisiyatifler bekliyoruz” dedi. Babacan, “Askeri harcamalar karşılıklı olarak azaltılacak mı?” sorusuna,şu şanıtı verdi: “Yunanlı meslektaşım biraz tedrici ele alma eğilimindeydi. Ama biz Yunanistan ile iş birliğini ilerlettiğimiz zaman zaten güvenlik endişeleri de risk algılamaları da azalacak ve doğal sonuç olarak harcamalar azalacak düşüncesindeyiz.”

Haberin Devamı

Türkiye ‘güvenli liman’ algılanıyor

ALİ Babacan, Türk ve dünya ekonomisindeki son durumu şöyle özetledi:
IMF verilerine göre, 2010’da AB içinde en hızlı büyüyecek olan ülke Türkiye.
Sanayi endeksleri firmaların hem içeriden hem dışarıdan ne kadar sipariş aldıklarını gösteriyor.
Sanayi üretimlerinde toparlanma var. Üretim endeksi de pozitifte.
Ara mallarda artış var.
Çeklerin dönüşü önemli bir göstergeydi. Rakamlar tekrar kriz öncesine döndü.
Kredi hacmi nisanın sonunda normal seyrine girdi. Son haftalarda bankacılar kredi verelim diye sanayicilerin kapısını çalmaya başladı.
Üretici güven endeksi kriz öncesine döndü.
İşsizlik oranı mart ve nisanda zirveden sonra düşüş trendine girdi. Sanayide istihdam artışı var. Hizmetler sektöründe ise kriz döneminde bile istihdam artış trendindeydi.
Nisan ve Ekim 2008 arası ciddi sermaye çıkışı yaşandı. Ama şu anda sermaye girişleri var. Türkiye artık güvenli bir
liman olarak algılanıyor. Faiz oranları önceki dönemlere göre çok düşük olmasına rağmen cezp ediyor olmak önemli bir gösterge.
İkinci çeyrekte çift haneli büyüme rakamları görebiliriz.
Et fiyatları yüzünden enflasyon ek yüzde 1.8 oynadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!