Zeytinlikleri de ‘maden’e açma planı

Güncelleme Tarihi:

Zeytinlikleri de ‘maden’e açma planı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2010 00:00

Orman ve zeytinlik gibi alanlarda maden aranmasını kolaylaştıran yasa teklifinin başlattığı tartışmaya taraflar da katıldı.

AK Partili Mustafa Cumur ve Afif Demirkıran’ın verdiği teklife göre, Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu ile artık zeytinlikler, yaban hayati koruma alanları ve ormanlarda, maden arama izni verilebilecek. Zeytinlikleri 3 kilometre mesafede, tarımsal sanayi işletmeleri, madencilik tesisleri, yenilenebilir enerji kaynakları, elektrik üretim tesisleri ve termal tesisler kurulabilecek.

Zarar vermeyecek düzenleme

AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, arkadaşlarının teklifini “tadil” eden başka bir teklif verdi. Hıdır’ın teklifinden zeytinliklerde “maden araması” çıkarıldı. Diğer tesislerin de “Zeytinliklere zarar vermeyecek şekilde her türlü önlemi alarak kurulması” şartı getirildi. Operasyon, Anayasa görüşmelerinden sonra sanayi komisyonunda yapılacak.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, duyulan kaygıların yersiz olduğunu belirterek, vahşi madenciliğin 2008’den beri Türkiye’de uygulanmadığını dile getirdi. Eroğlu, şunları söyledi: “Ruhsat verirken firmadan rehabiltasyon raporu istiyoruz. Aldığın gibi bırak deniyor. Zeytinliklerle ilgili endişeler yasa görüşmeleri sırasında giderilir. Örneğin zeytinliklere yakın yerde kum ve taş ocağı açılmasına izin verilmeyebilir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!