İlk çipli pasaport Gül ve Erdoğan’a verilecek

Güncelleme Tarihi:

İlk çipli pasaport Gül ve Erdoğan’a verilecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2010 00:00

Biyometrik pasaport uygulaması haziranda başlıyor. Yazılımı ihale yerine doğrudan alımla yapılacak olan çipli pasaportların ilk olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan adına düzenlenmesi bekleniyor.

Ankara’daki merkezden günde 6 bin çipli pasaport verilebilecek.
Türkiye’nin de imzaladığı Chicago Konvansiyonu anlaşması çerçevesinde 1 Nisan’dan itibaren çipli pasaport uygulamasına geçilmesi planlanmıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2004’te başlattığı biyometrik pasaport hazırlıkları ihale sürecinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle sürekli ertelendi.

Talimatla sorun çözüldü

Dışişleri Bakanlığı’nda 15 gün önce yapılan toplantıda, defterlerin Darphane’de basımının devam ettiği, çiplerin de daha önce sağlandığı dile getirildi. Kişisel bilgilerin yükleneceği yazılımın ise Fransa, Almanya ve Belçika’da bu konuda uzmanlaşmış firmalardan alınması kararlaştırıldı. İhale yöntemiyle yazılım sorununun aşılamayacağı anlaşılınca durum Başbakanlığa bildirildi. Erdoğan’ın talimatıyla sorun geçen hafta aşıldı. Çipli pasaportların yazılımı doğrudan alımla yapılacak. Bu konuda Dışişleri Bakanlığı’nın Fransa’da bir firmayla anlaştığı bildirildi.

Özel bir bina hazırlandı

Emniyet Genel Müdürlüğü de haziranda çipli pasaportların dağıtımına başlamak için hazırlıklarını hızlandırdı. Yabancılar Daire Başkanlığı, Gölbaşı’nda Polis Akademisi kampusündeki bir binayı aldı. Pasaport biriminde görevlendirilen 150 kişilik ekip de bu binada çalışmaya başladı.

Sadece Ankara’dan verilecek

Vatandaşlar başvurularını, bulundukları il emniyet müdürlüklerine yapacaklar. İller başvuruları internet ortamından Yabancılar Daire Başkanlığı’na iletecek. Burada hazırlanacak çipli pasaportlar vatandaşlara ulaştırılacak. Halen yurtiçi ve yurt dışında yaklaşık 190 noktadan verilen pasaportlar artık tek merkez olan Ankara’dan hazırlanacak. Şu anda günde 6 bin kişiye pasaport düzenleniyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nde haziran ayından itibaren günde 6 bin çipli pasaport dağıtımı yapılacak şekilde hazırlık yapıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!