BDDK’nın kapattığı ‘para trink’çi vergi rekortmeni oldu

Güncelleme Tarihi:

BDDK’nın kapattığı ‘para trink’çi vergi rekortmeni oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2010 00:00

Türkiye vergi rekortmenleri listesinin, sürpriz ismi Salvo Taragano oldu. Kurtuluş Faktoring’in sahibi Salvo Taragano, geçen yıl tahakkuk eden 15 milyon 614 bin 144 liralık vergisiyle listenin 2’ncisi oldu. Ancak, Taragano’nun ‘Para Trink’ sloganıyla çalışan şirketi Kurtuluş Faktoring’in faaliyetlerine BDDK’nın son verdiği yıl, bu çıkışı yapması dikkat çekti.

Haberin Devamı

GEÇEN yılki geliriyle Türkiye vergi rekortmenleri listesinin sürprizi Salvo Taragano isimli işadamı oldu. Tahakkuk eden 15 milyon 614 bin 144 liralık vergisiyle rekortmenler listesine 2’ncisi sıradan giren Salvo Taragano Kurtuluş Faktoring’in sahibi çıktı. ‘Para Trink’ sloganıyla çalışan bu şirketin, geçen yıl Bankacılık Düzenleme ve denetleme Kurumu (BDDK) tarafından faaliyetine son verilmiş olması kadar, Taragano’nun aynı yıl tahakkuk eden vergisiyle listenin en tepelerine yükselmiş olması dikkat çekti.
Kalaşnikoflu saldırı
Sektöründe tanınan ancak kamuoyunda bilinmeyen bir isim olan Musevi asıllı işadamı Salvo Taragano, daha önce gündeme kalaşnikoflu bir saldırıyla gelmişti. 2005 yılında basına yansıyan haberlere göre, Küçükçekmece’de bulunan Kurtuluş Faktoring binasına bir saldırı yapıldı ve 15 kişilik bir çete tehditle Taragano’dan 3 milyon lira almaya çalıştı. Tehditleri sonuçsuz kalan çete, Taragano’yu kaçırma girişiminde bulundu, ancak başarılı olamadı. Bunun üzerine çete üyeleri, Taragano’nun şirketine ateş açtı. Taranago da aldığı tehditler ve saldırıların ardından, Türkiye’yi terk ederek Kıbrıs’a gitti ve avukatı aracılığıyla suç duyurusunda bulundu. Emniyet çetenin adresini belirleyerek bir operasyon düzenledi ve 11 kişiyi gözaltına aldı. Çete üyelerinin yakalanmasının ardından Taragano, işlerinin başına döndü.
Şirketi geçen yıl kapatıldı
Türkiye’de sahip olduğu Kurtuluş Faktoring, Taiyi Kauçuk şirketlerinin yanı sıra Kıbrıs’ta da  Viyabank, Optima Bank ve Hiper Finans adlı şirketlere sahip olan Taragano’nun adı, aradan geçen 4 yılda bir kez daha kamuoyuna çıkmadı. Ancak BDDK’nın geçen yıl faaliyetlerine son verdiği şirketler arasında Taragano’nun faktoring şirketi de yer aldı. Kurtuluş Faktoring’in 2 Nisan 2009’da faaliyet izninin iptal edilme gerekçesi Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkındaki Yönetmelik’in 29’uncu maddesi oldu. Adres değişikliğinin zamanında bildirilmeyişinden ana faaliyet konusu dışına çıkmaya, teminat mektubu verilemeyeceğinden mevduat ya da her ne ad altında olursa olsun ivaz karşılığı para toplanymayacağına kadar pek çok hükmü içeren bu madde, Kurtuluş Faktoring’in kapatılmasına neden oldu. Taragano’nun vergi rekortmenleri listesine 2’nci sıradan girmesine neden olan vergi matrahı ve tahakkukun BDDK’nın yaptığı incelemeler sonrası ortaya çıktığı yönünde yorumlar da yapılıyor.

Haberin Devamı

Şirket resmen kapalı web sitesi yayında

Haberin Devamı

BDDK faaliyetlerine son vermiş olsa da Kurtuluş Faktoring’e ait bilgilere internet üzerinden ulaşmak mümkün. Bir telefon numarası ve bir e-posta adresinin yer aldığı sitede, 13 Ocak 1993’te kurulan şirketin Küçükçekmece’deki adresi yer alıyor.
‘İnternette faktoring nasıl yapılır’ başlığıyla açılan sitede, şirket hakkında verilen bilgiler arasında şu ifadeler yer alıyor:
Kuruluşumuz, çeşitli sektörlerdeki irili ufaklı bütün şirketlere ve esnafa en kaliteli hizmeti en süratli şekilde vermektedir. Bu konudaki süratimiz herkes tarafından bilinmektedir
Kurtuluş Factoring “Para Trink” sloganını bu nedenle haklı bir şekilde piyasada kendine mal edebilmiştir.
Kurtuluş Factoring, satışlarınızdan doğan alacaklarınızı istediğiniz zaman nakde dönüştürür.
Sağladığı sürekli ve kesintisiz nakit akışı sayesinde işletmenizde finansman probleminizi ortadan kaldırır.

Haberin Devamı

2.4 milyon kişi beyanname verdi

Türkiye genelinde 2009 vergilendirme dönemi yıllık gelir vergisi beyanlarına ilişkin olarak Mart 2010’da 1 milyon 677 bin 499 mükellef tarafından yıllık gelir vergisi beyannamesi verildi.
Gelir vergisi beyannamesiyle 19 milyar 776 milyon 966 bin TL matrah beyan edilirken, bu tutar üzerinden 5 milyar 80 milyon 997 bin TL gelir vergisi tahakkuk ettirildi.
Aynı dönemde 794 bin 813 mükellef de gayrimenkul sermaye iradına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesi verdi. Beyan edilen 7 milyar 313 milyon 355 bin TL matrah ve bu tutar üzerinden de 1 milyar 693 milyon 59 bin TL gelir vergisi tahakkuk ettirildi.
1 milyon 677 bin 499 mükellefin kişi başı ortalama matrah beyanı 11 milyon 789 bin lira olurken, bu matrahlar üzerinden mükellef başına ortalama 3 milyon 28 lira yıllık gelir vergisi tahakkuk ettirildi.

Haberin Devamı

Ekran ve reklamla ilk 100’e girdiler

TÜRKİYE’nin en çok gelir vergisi ödeyecek ilk 100 ismi arasında, şov dünyasından 4 isim yer aldı. Listede yer alan sanatçılar arasında Acun Ilıcalı, Mehmet Ali Erbil, Cem Yılmaz ve Bayazıt Öztürk bulunuyor. Bu 4 isim de, geçen yıl daha çok televizyon ekranlarında hazırladıkları programlar ve oynadıkları reklam filmleriyle ön plana çıktı.
Geçtiğimiz yıl listeye 52’nci sıradan giren Acun Ilıcalı, listede 7 sıra yükselerek bu yılki sıralamada 45’inci oldu. 2 milyon 668 bin 432 lira vergi tahakkuk eden Acun Ilıcalı’yı Mehmet Ali Erbil takip etti. Geçtiğimiz yıl listenin 69’uncu sırasında yer alan Mehmet Ali Erbil, bu yılki listede 53’üncü oldu. Erbil 2 milyon 351 bin 377 lira vergi ödeyecek. Bu yıl Türk Telekom reklamlarıyla ön plana çıkan Cem Yılmaz ise listeye 86’ncı sıradan girmeyi başardı. 1 milyon 705 bin 293 lira vergi ödeyecek olan Cem Yılmaz’ı listenin 98’inci sırasında bulunan Beyazıt Öztürk takip etti. Beyazıt Öztürk’ün vergisi de 1 milyon 550 bin 936 lira olarak tespit edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!