İşadamı bile çocuğu için iş istiyor

Güncelleme Tarihi:

İşadamı bile çocuğu için iş istiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2010 00:00

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, işadamlarının bile kendi çocukları için iş istediğini ve bu durumun kendisini kahrettiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, perakende sektörü için de "Müthiş bir kuralsızlık var. Kuralsızlığın olduğu yerde vahşi kapitalizm devreye girer. Yasa bir an önce çıksın” dedi. İki alışveriş merkezi sahibi olduğunu da hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Sanayiyi, esnafı öldürüyoruz. 365 gün indirim olur mu? Sektör bir kurala girmeli” dedi.

Haberin Devamı

TOBB ve Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) Kocaeli-Kartepe’de düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi’nde perakende sektöründe şu an hiçbir kural bulunmadığını dile getiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yasa ile ilgili bir soru üzerine şunları söyledi: “Perakende yasası taslağı üzerinde 2004’ten bu yana ortak olarak çalışıyoruz. Yasa bu yasama döneminde çıksın istiyorum.

Gidişat esnafı öldürüyor

Perakendenin kurallarının kanunla belirlenmesini isteyen Hisarcıklıoğlu, şu tespitlerde bulundu: “Türkiye’deki sermaye birikiminin yol haritası budur. Esnaflığı bitirirsek, sermayeyi ve sanayiyi de bitirmiş oluruz. O nedenle hızla, bir Perakende Yasası’na ihtiyacımız var. Esnaf kesiminin kendi gücünü kaybetmeyeceği ve Türkiye’nin gelişimini artıracak sermaye birikimini sağlamak gerekiyor. Perakende sektöründe çok ciddi kuralsızlık var. Bu nedenle yasanın bir an önce çıkması gerekiyor. Bu gidişat esnafı öldürüyor.”

Haberin Devamı

Sanayici fasoncu oldu

Türkiye’nin sanayisinin büyük ölçüde gıdaya dayandığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şu uyarılarda bulundu: “Ancak bugün bakıyorsunuz bütün zincir marketler kendi markasıyla üretim yapıyor. Yani gıdaya dayalı sanayici, bunlara taşeron oldu. Markasını yok ettik, üstüne bir de fasoncu oldu. Marketler şimdi içeriden, yarın yurtdışından daha ucuza getirmenin yollarını arayacak. Bir yandan ‘markalaşın’ diyoruz, bir yandan da sanayiyi, esnafı öldürüyoruz. 365 gün indirim olur mu? İndirimler de dahil olmak üzere, sektör bir kurala girmeli.”

500 bin esnaf yok oldu

Ekonomik zenginleşme için yapılması gereken yapısal reformlardan birinin de Ticaret, Borçlar ve Perakende Kanunu olduğunu aktaran Rifat Hisarcıklıoğlu, 2003’te 2.3 milyon esnaf varken, 2009’da bu sayının 1.8 milyona düştüğüne dikkat çekti.

Orta yaştaki işsizlikle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalıştıklarını açıklayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Meslek edindirme noktasında ortak bir çalışmamız bitmek üzere. Bittiği zaman paylaşacağız. Çok yakın zamanda belki istihdam çalıştayına da kalmadan bunun açıklamasını yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

İşadamı bile çocuğu için iş talep ediyor

TÜRKİYE’nin ana meselesi olan işsizliğin çok fazla konuşulmadığını kaydeden Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları aktardı: “5.6 milyon kişi işsiz. Neredeyse her hanede bir işsiz var. Türkiye’nin birinci sorunu bu. 5.6 milyon işsiz ve her yıl iş hayatına giren 700 bin kişiye nasıl iş bulunacağının yolu aranmalı.

Beni en çok kahreden, bir iş adamının bana çocuğu için iş talebinde  bulunmasıdır. Bir iş adamı çocuğuna iş istemez. Herkes, çocuğunun kendi işini  devam ettirmesini ister. Eğer çocuğu için iş istiyorsa orada bir güven sorunu var  demektir. İşte bizim hep beraber muhakkak bu tabloya eğiliyor olmamız lazım.”

Haberin Devamı

Umutsuz değilim yapılması gerekenleri söylüyorum

RİFAT Hisarcıklıoğlu, 2001 ve 1994 krizlerinden farklı olan bu krizde büyüme ve ihracatın aşağı indiğini, işsizliğin yukarı çıktığını belirtirken, ekonomik verilere ilişkin tespitlerinin karamsar bulunması üzerine şunları söyledi: “2010’a umutlu bakıyorum. Kesinlikle hayatımın hiçbir devresinde umutsuz olmadım. 2010’un başlangıcındaki verilere baktığınız zaman müthiş umut verici rakamlar var. Ama yapılması gerekenler var, onu söylüyorum. Yani iyi olacak, iyi olacak ama yapılması gerekenler yapılırsa çok daha iyi olacak.”

Bankalardaki  51 milyar TL büyümenin motoru olur

RİFAT Hisarcıklıoğlu, “Bankaların elinde krediye dönmeye hazır tam 51 milyar TL likidite var” derken, bu konudaki düşünlerini şöyle dile getirdi: “Önümüzdeki dönemde bankaların elindeki bu 51 milyar TL’lik likidite bizim inşallah büyümemizin motoru olur diye düşünüyoruz, inşallah öyle davranırlarsa. 2009 yılı sonu itibariyle bankaların 51 milyar TL olan hazır değerleri, nakit değerler, Merkez Bankası ve para piyasasından alacaklar ve ters repo alacaklarından oluşuyor. Bu kaynak her an krediye dönüştürülebilir.”

Haberin Devamı

TOBB, Savarona için üzerine düşeni yapar

ATATÜRK’ün yatı Savarona’yı Armatör Kahraman Sadıkoğlu’ndan devralıp devralmayacaklarına ilişkin soruya Rifat Hisarcıklıoğlu, şu yanıtı verdi: “Savarona, Atatürk’ün mirası. Konuk devlet adamlarını ağırlamak için böyle bir yat korunabilir. Savarona yatı Atatürk’ün yatı olmasa da böyle bir yat, devlet için ihtiyaç, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın bu şekilde yabancı misafirlerini ağırlaması için. Kahraman Sadıkoğlu kâr edemedikten sonra, benim kâr etmem mümkün değil. Odalar Birliği yönetim kurulunda değerlendirir, karar veririz.”

“MESLEK LİSELERİNİ CAZİP KILMAK GEREKİYOR”

 TOBB Başkanı Hicarcıklıoğlu, meslek liselerinin çekici hale getirilmesi gerektiğini belirterek bu konuda şu görüşleri ifade etti:

Haberin Devamı

“Meslek liseleri, içeriği aynı kaldıktan sonra sayısı artsa ne olur, çocukların önünü kapatmışsın. Sen meslek lisesine gidersen en üst tepeye çıkabilirsin diye önünü açmak lazım. Müfredatın yenileştirilmesi, içeriğinin günümüzün şartlarına uygun hale getirilmesi gerekiyor. Bilgisayar kullanmaya, İngilizceye ihtiyaç var. Peki biz bunu veriyor muyuz, vermiyoruz. İstediğin kadar meslek lisesi aç, neye yetecek. Tablo onu gösteriyor. İki şey çok önemli, meslek lisesinde okuyan çocukların geleceğinin önünü açmak lazım, müfredatını da günün şartlarına göre yeniden yapılandırıyor olmamız lazım.

Bütün dünyada meslek lisesinde okuyanların topluma oranı yüzde 65, bizde ise bu oran yüzde 35. Katsayıyı, onu bunu bırakıp meslek liselerini cazip hale getirmeliyiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!