İşçilere tanınan 30 günlük süre durduruldu

Güncelleme Tarihi:

İşçilere tanınan 30 günlük süre durduruldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2010 16:03

Danıştay 12. Dairesi, 4 Şubat 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı'nın, TEKEL işçilerinin de aralarında bulunduğu geçici personelin 4/c'ye geçiş için 30 günlük süre içinde ilgili kurumlara başvurmasını öngören hükmünün yürütmesini durdurdu. Çadırların toplanmasına ilişkin açıklama yarın Tek Gıda-İş sendikası Başkanı Mustafa Türkel tarafından yapılacak.

Haberin Devamı

Aysel ALP yazıyor
hurriyet.com.tr

Danıştay 12. Dairesi, 4 Şubat 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı'nın, TEKEL işçilerinin de aralarında bulunduğu geçici personelin 4/c'ye geçiş için 30 günlük süre içinde ilgili kurumlara başvurmasını öngören hükmünün yürütmesini durdurdu.

TEK GIDA-İŞ Sendikası, Bakanlar Kurulu'nun, “Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Geçici Mahiyetteki İşleri Yürütmek Üzere Geçici Personel İstihdamı ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkında Karar”ın 2. maddesi (1/a) bendinde yer alan “30 günlük süre içinde” ibaresi, bunun dayanağı Bakanlar Kurulu Kararının 1. maddesinin 1. fıkrasında yer alan “30 gün içerisinde” ibaresinin iptali ile davacı sendika üyeleri açısından, 31 Ocak 2010 itibariyle iş akitleri kamu tarafından feshedilmiş ve 30 günlük sürenin 2 Mart 2010'da doluyor olması da gözetilerek, öncelikle idarenin savunması alınıncaya kadar yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Haberin Devamı

Davayla ilgili ilk incelemesini yapan Danıştay 12. Dairesi, geçici personelin 4/c'ye geçiş için 30 günlük süre içinde ilgili kurumlara başvurmasını öngören hükmünün yürütmesini durdurdu.

31 Ocak 2010 itibariyle iş akitleri kamu tarafından feshedilen TEKEL işçilerine 4/c'ye geçiş için tanınan 30 günlük süre yarın doluyordu.

Daire kararının gerekçesinde, temel hak ve çalışma hayatına ilişkin bir konuda Bakanlar Kurulu'nun başka bir kararına atıfla süre zorunluluğunun getirilmesinin hukuka aykırı olduğu kaydedildi.

Bütün geliişmelerden sonra çadırlarında bayram havası yaşayan Tekel işçileri sloganlarla kararı kutladılar. Yapılan açıklamada işçilerin bu akşam saat 19:00'da havai fişek gösterisi yapacakları bildirildi.

MUSTAFA TÜRKEL İŞÇİLERE SESLENDİ

Danıştayın kararı ile birlikte yeni bir sürecin başladığına işaret eden Türkel, 4046 sayılı yasa gereği 8 ay boyunca iş kaybı tazminatı kullanma haklarının doğduğunu bildirdi. Bir başka ifade ile sözleşme imzalamayan Tekel işçileri 8 ay boyunca asgari ücretin 2 katı tutarında yani  bin 154 lira maaş alacaklar.

Haberin Devamı

4/C'yi kaybetmediklerini bndan sonra da yok edeceklerini söyleyen Türkel, "Ey Başbakan Ey Hükümet, 72 milyonun hükümeti olun. Biz hala özlük haklarımız bekliyoruz." diye seslendi. Türkiye'de yapılmayan bir eylemi gerçekleştirdikilerini belirten Türkel, yıkmadıklaını, yakmadıklarını söyledi. Annesini, çocuğunu kaybedenler oldu ama başlarını eğmediler. Hamdullah Uysal şimdi rahat uyuyacak diyen Türkel, "Türkiye'de adaletin olduğunu kanıtlayan yüksek yargıya da şükranlarını sundu.

Bu 8 aylık yeni dönemde  ne yapacaklarına ilişkin kararları ise yarın açıklayacaklarını belirten Türkel, Sakarya Caddesi'ndeki çadırlarda işçilerle birlikte kararı kutluyor. İşçiler birbirlerine sarılarak sevinç gözyaşları dökerken bazıları da aylardır uzak kaldıkları yakınlarını arayak müjdeli haberi veriyorlar.

Haberin Devamı

Bugun Tek Gıda-İş yönetimi şube başkanları ile bir toplantı yaparak, yeni eylem biçimlerini ve takvimini belirleyecekler. 77 gündür kurulu olan çadırların ise yarın Türker'in basın toplantısıın ardından bir kutlamayla sökülmesi bekleniyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!