Aksa üç saatte 330 milyon dolarlık ihale aldı

Güncelleme Tarihi:

Aksa üç saatte 330 milyon dolarlık ihale aldı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 18, 2010 15:34

Aksa Elektrik, bugün arka arkaya yapılan Van Gölü Elektrik Dağıtım ve Fırat Elektrik Dağıtım ihalelerinin ikisini de kazandı. İhalelerin şirkete toplam faturası 330 milyon doları aştı. Aksa geçtiğimiz yıllarda Çoruh Elektirik Dağıtım'ı da 227 milyon dolara almıştı. Şirket, doğalgaz dağıtım ihalelerinde de şimdiye kadar 10 bölgeyi aldı.

Haberin Devamı

Çamlıbel Elektrik'i Kolin İnşaat aldı

Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş özelleştirme ihalesi bugün Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda (ÖİB) gerçekleştirildi. İhaleye Cengiz Elektrik Toptan Satış A.Ş., Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş., Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş., İlci İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile KCETAŞ-Ayen OGG teklif verdi.

Kapalı ve elemesiz yapılan turda en yüksek teklif 45 milyon dolar oldu. Bu turun ardından iki elemeli tura geçildi. İlk turda İlci İnşaat elenirken, ikinci turda ise tekliflerin eşit olması nedeniyle üçüncü tur yapıldı. Üçüncü turda KCETAŞ-Ayen OGG elendi. Elemeli turda en yüksek teklif 71 milyon dolar olurken, açık artırma başlangıcı 74 milyon dolar olarak belirdi. Açık artırma aralığı ise 100 bin dolar olarak tespit edildi.

Haberin Devamı

Açık artırmaya Cengiz Elektrik, Çalık Enerji, Kolin İnşaat ve Aksa Elektrik kaldı. Açık artırmanın ilk turunda Çalık Enerji ihaleden çekildiğini açıkladı. Cengiz İnşaat 28’inci turda çekilirken, ihaleye Kolin İnşaat ve Aksa Elektrik devam etti. İki şirket arasında kıyasıya çekişme yaşanırken, 46’ıncı turda Kolin İnşaat ihaleden çekildi. İhaleyi 100 milyon 100 bin dolar ile en yüksek teklif veren Aksa Elektrik aldı.

Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş, Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerini kapsıyor. 2008 yılı net elektrik tüketim miktarı 1 milyon 137 bin 226 megavat saat olurken, abone sayısı ise 402 bin 976 olduğu belirlendi. Bölgede kayıp kaçak oranı ise yüzde 55.9.

FIRAT'I ELEKTRÄ°K'Ä° DE ALDI

Van Gölü Elektrik Dağıtım'ın ihalesinden sonra Fırat Elektrik A.Ş.'nin yüzde 100 oranındaki hisselerinin özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmeleri de yapıldı. Bu ihalede de en yüksek teklifi 230  milyon 250 bin dolar ile Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş. verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında  idare binasında yapılan ihalede, bir elemesiz tur ve ardından 2 elemeli tur  yapıldı.

Elemesiz turda en yüksek teklif 110 milyon dolar olurken, iki elemeli  turun ardından en yüksek teklif 165 milyon 110 bin dolar oldu. Elemeli turlarda  sırasıyla Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Cengiz Elektrik Toptan  Satış A.Ş. en düşük teklifleri vererek elendi.

Haberin Devamı

Yazılı elemeli turların ardından komisyon tarafından 250 bin dolar  artırım aralığı ve 195 milyon dolar başlangıç tutarı ile açık artırmaya geçildi.

Açık artırmanın 45'inci turunda KCETAŞ-AYEN Ortak Girişim Grubu ile Çalık  Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. temsilcileri açık artırmadan çekildiklerini  açıkladı. 45'inci turda Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş. 230 milyon 250 bin  dolarla en yüksek teklifi verdi. Böylelikle ihale teknik olarak sonuçlandı.

Fırat Elektrik Dağıtım, Elazığ, Bingöl, Malatya ve Tunceli'yi kapsıyor.

ÇORUH'U DA ALMIŞTI

Aksa, daha önce de Giresun, Gümüşhane, Rize, Trabzon ve Artvin illerini kapsayan Çoruh Elektrik Dağıtım'ın ihalesini 227 milyon dolar bedelle kazanmıştı.

Haberin Devamı

DOÄžALGAZ DAÄžITIMINDA DA ETKÄ°LÄ°

AKSA, geçtiÄŸimiz yıllarda yapılan doÄŸalgaz dağıtım ihalelerinde de etkili bir rol oynamıştı. Åžirketin doÄŸalgaz dağıtımda kazandığı ihaleler şöyle:Â

• BALIKESİR DOĞALGAZ DAĞITIM A.Ş. (BALGAZ) olarak Balıkesir

• BİLECİK - BOLU DOĞALGAZ DAĞITIM A.Ş. (BEYGAZ) olarak Bolu, Bilecik, Bozüyük, Söğüt, İnönü, Çukurhisar, Pazaryeri, Osmaneli, Vezirhan, Bayırköy
 
• DÜZCE - EREĞLİ DOĞALGAZ DAĞITIM A.Ş. (DERGAZ) olarak Düzce, Karadeniz Ereğli, Gülüç, Alaplı, Kaynaşlı ve Konuralp, Gümüşova, Cumayeri, Beyköy

• MANİSA DOĞALGAZ DAĞITIM A.Ş. (MANİSAGAZ) olarak Manisa, Akhisar, Turgutlu
 
• ÇANAKKALE DOĞALGAZ DAĞITIM A.Ş. (ÇANAKKALEGAZ) olarak Çanakkale, Çan, Biga, Kepez, Gönen, Ezine, Bayramiç
 
• MALATYA DOĞALGAZ DAĞITIM A.Ş. (MALATYAGAZ) olarak Malatya

Haberin Devamı

• URFA DOĞALGAZ DAĞITIM A.Ş. (URFAGAZ) olarak Urfa

• ORDU-GİRESUN DOĞALGAZ DAĞITIM A.Ş. (FINDIKGAZ) olarak Ordu, Giresun

• TRABZON-RİZE DOĞALGAZ DAĞITIM A.Ş. (KARADENİZGAZ) olarak Trabzon, Rize, Akçaabat

• VANDOĞALGAZ DAĞITIM A.Ş. (VANGAZ) olarak Van şehirlerini kapsamaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!