TMSF Başkanı Ertürk ne yapacağını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

TMSF Başkanı Ertürk ne yapacağını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2010 15:38

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, görev süresinin dolmasının ardından “Çok büyük ihtimalle özel sektörde çalışmaya devam edeceğini” söyledi.

Haberin Devamı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, görevinin sona ereceği 29 Ocak öncesinde, Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) düzenlediği toplantıda ekonomi basını ile bir araya geldi.

Ertürk, 2004'te göreve başladığını ve 29 Ocak'ta da görev süresinin dolacağını hatırlatarak, 6 yıllık süre içinde 11 Fon Kurulu üyesi ile çalıştıklarını söyledi.

2009 yıl sonu itibarıyla TMSF icraatlarının yasal temelini oluşturan 3 bin 342 adet Kurul kararı alındığını, bunların yüzde 85'inin tahsilata ilişkin kararlar olduğunu anlatan Ertürk, görevi boyunca 1994'te tasfiyesine başlanan 3 banka ile 2003'teki Kıbrıs Kredi Bankası dahil 25 bankanın tasfiye sorumluluğuyla karşılaştıklarını kaydetti.

Türk Ticaret Bankası ve İmar Bankası'nın tasfiyesinin devam ettiğini, Adabank'ın yapılan satışının onayı için Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'ndan (BDDK) onay beklediklerini hatırlatan Ertürk, 6 yıllık süre içinde 523 şirketin yönetim ve denetiminin Fon tarafından devralındığını, 191 şirketin ise bankaların Fona devriyle Fona geçtiğini, dolayısıyla toplamda 714 şirketin Fon tarafından yönetildiğini anlattı.

Haberin Devamı

Uzan, Toprak, Garipoğlu, Zeytinoğlu, Çağlar, Aksoy, Demirel ve Balkaner gruplarına ait şirketlerin Fon tarafından yönetildiğini belirten Ertürk, Uzan Grubu'ndan Adabank hariç kayda değer şirket kalmadığını ifade etti.

Görevi süresince 8 bin 284 adet gayrimenkul ve menkul malın Fona geçtiğini, bu süre içinde 4 bin 829 gayrimenkul satışı gerçekleştirdiklerini kaydeden Ertürk, toplam 18,6 milyar dolar tahsilat yaptıklarını ve önümüzdeki dönemde 3,6 milyar dolar daha tahsilat yapılmasını beklediklerini, tahsilatın yüzde 91'inin 2004'ten sonra gerçekleştiğini, bunun yüzde 70'inin banka hakim ortaklarına ait olduğunu söyledi.

Demirbank, Kentbank, Sitebank, Yaşarbank ve Pamukbank'ın Fon ile olan borçluluk ilişkisi peşin ve nakit ödemelerle kapatıldığını, protokolü devam edenlerin ise İnterbank, Bank Kapital, EGS ve TYT Bank olduğunu hatırlatan Ertürk, bunların dışında yasal takip süreci devam eden Esbank, İnterbank, Bayındırbank, Toprakbank, Sümerbank, Yurtbank ve Egebank'ın bulunduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Hazine'ye bugüne kadar 9 milyar 670 milyon dolarlık ödeme gerçekleştirdiklerini anlatan Ertürk, “Batan bankaların kamuda oluşturduğu maliyet 30 milyar dolar. Bizim tahsilatımız 18,6 milyar dolar. Yüzde 62,5'luk tahsilat oranına ulaştık” dedi.

Ertürk, Fon tarafından 21 bin davanın yürütüldüğünü ve 61 bin adet icra takibinin sürdürüldüğünü bildirdi.

Toplantıda soruları da yanıtlayan Ertürk, görev süresinin dolmasından sonra ne yapacağının sorulması üzerine, iş yapmaya ve geçimini temin etmeye çalışacağını, ancak henüz kamu ya da özel sektör tercihi yapmadığını ifade ederek, “Çok büyük ihtimalle özel sektörde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Ertürk, “Toplum önünde TMSF benim için bir laboratuvardı. Bu laboratuvarda gözlemlerim, karşılaşılan sorunlar toplumun tümüne ayna tutan durumlar ve sorunlardı. Bunların önemli bölümü, diğer kamu ve özel sektör kurumlarında da olan bazı hastalıkların yansımalarıydı. Bunların bir şekilde toplum önünde ifade edilip çözümü toplumsal bir görev... Böyle bir görev anlayışı içinde çalışmalarıma devam edeceğim. Sadece mesleki hayata geri dönmemin, mütevazi bir iş yapmayacağımın bilinmesini istiyorum. Toplumsal çalışmalarım da olacak. Çalışacağım sektör henüz belli değil, ama en başarılı olacağınız sektör herhalde en iyi bildiğiniz sektördür” şeklinde konuştu.

“HUKUK SİSTEMİ VİCDANLARI TATMİN EDEN YORUM YAPMALI”

TMSF Başkanı Ertürk, başka bir soru üzerine de bankaların sorunlu hale gelmesinde rolü olan, sorumluğu bulunan kamu yöneticileri olduğunu ifade ederek, “Burada bir yanlışlıklar zinciri varsa, bunun mutlaka kamuda da bir ayağının olması normaldir” dedi.

Haberin Devamı

Ahmet Ertürk, TMSF ile ilgili konularda bazı Cumhuriyet Savcılarının yanlış yorumlarının söz konusu olduğunu savunarak, şöyle devam etti:

“Örneğin geçtiğimiz günlerde bir köşe yazarının TMSF'ye ilişkin yazdıkları üzerine yaptığımız açıklamada, 'bazı banka sahiplerinin ahlak dışı fiillerle bankalarını batırarak kamuya ağır maliyet yüklediklerini' söyledik. 'Bana ahlaksız dedi' diyerek benim aleyhime suç duyurusunda bulunuldu. Burada hukuk sisteminin de daha doğru ve vicdanları tatmin eden yorumlar yapması lazım. Biz şüpheli sıfatıyla ifade verdik. Ben bunu reddediyorum. Bundan daha vahim olanlar eleştiri kapsamında değerlendirilirken, bunun için ifade vermek, Cumhuriyet Savcılarına gitmeye anlam veremiyorum. Ahlaksızlık yapan insana ahlaksız diyememek gibi bir ikiyüzlülüğe toplumu sürükleyecektir. Bu döner, yargı dahil herkese zarar verir. Bir de doğru iş yapmak isteyenlerin azmini kırar.”

Haberin Devamı

Bir gazetecinin “Ankara'ya küs müsünüz?” sorusuna ise “Hayır neden Ankara'ya küs olayım? Burada bir küskünlük değil, tersine bir teşekkür duygusu içindeyim” karşılığını verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!