Maçlar Digitürk'te kaldı

Güncelleme Tarihi:

Maçlar Digitürkte kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2010 09:37

Türkiye Futbol Federasyonu'nun önümüzdeki 4 sezonu kapsayacak olan maç yayın ihalesini yıllık 321 milyon dolarla Digitürk kazandı. İhalenin Digitürk'e dört yıllık faturası, vergiler, yüzde 10'luk federasyon payı, yüzde 2'lik organizasyon payı ve yıllık yüzde 10'ar artışlarla 2 milyar 135.6 milyon dolara ulaşacak.

Haberin Devamı

Süper Lig'in yayın hakkını kapsayan 214.3 milyon dolar bedelli A Paketi için Türk Telekom ve Digitürk teklif verdi. Türk Telekom 215 milyon dolar, Digitürk ise 220 milyon dolar teklif etti. Ardından nefes kesen açık artırma süreci başladı.

Dört saat süren ve 220 milyon dolardan başlayan açık artırmada Digitürk'ün 161'inci turdaki son teklifi  fiyatı 321 milyon dolara çıkarttı. Türk Telekom bunun üzerine önce yedinci molasını aldı, arkasından da ihaleden çekildiğini açıkladı. İhaleyi de Digitürk kazanmış oldu. Böylece maçlar dört yıl daha Digitürk üzerinden yayınlanacak.

Digitürk'ün naklen yayınlar için ödediği meblağ bu yıl sadece 140 milyon dolardı.

Süper Lig'in yayın ihalesinden fotoğraflar / Foto Galeri

VERGİLER DE VAR

Digitürk, bu rakamın üzerine bir de KDV, federasyon ve organizasyon payı ödeyecek. Bunların toplamı da yıllık 424 milyon 233 bin dolara ulaşıyor. Dört yıllık fatura ise herşey dahil tam 1 milyar 668 milyon 532 bin dolar.

Haberin Devamı

"GURUR DUYUYORUZ"

İhaleyi değerlendiren TFF Başkan Vekili Lutfi Arıboğan, Türk futboluna böyle bir kaynak yaratmaktan dolayı  çok mutlu olduklarını, gurur duyduklarını söyledi. Arıboğan şöyle konuştu:

“Gelinen nokta bir son değil, başlangıçtır. Türk futbolunun uluslararası  rekabeti açısından yapacağımız çok şeyler olduğuna inanıyoruz. Türk futbolunda  maalesef gelirler ne kadar artmışsa, finansal sıkıntılar da o kadar artmıştır.  Bundan sonraki dönemde taslak aşamasındaki Kulüpler Yasası'nın da uygulamaya  geçmesiyle, kulüplerimizi bu dönemde finansal olarak çok daha programlı,  disiplinli, güzel günler beklediğini düşünüyorum. Bu finansal disiplinle  birilikte, kaynakların verimli kullanımı açısından aşama kaydedeceğimize  inanıyoruz. Uluslararası rekabet açısından çok önemli yıllar olacak.”

"DOĞRU RAKAMLA BİTİ"

İhale sonuçlarını değerlendiren Galatasaray İcra Kurulu Başkanı ve eski bakanlardan Işın Çelebi, ihalenin doğru bir rakamla sona erdiğini belirtti. Çelebi, "Dİgiturk yayıncılıkta çok başarılı oldu. İhale doğru bir rakamla sona erdi. Daha da artabilirdi. Ben bu bedelin önümüzdeki 3-4 yıl içinde ikiye katlanacağını düşünüyorum. Yeni statlar ve Anadolu kulüplerinin güçlenmesi ile yayın ihale bedelleri ve dolayısıyla futbolumuzun değeri artacaktır" dedi.

Haberin Devamı

"BELKİ FİYAT DÜŞÜRÜRLER"

Ekonomist ve Radikal Gazetesi yazarı Mahfi Eğilmez ise fiyatın nihai tüketicisi açısından çok ciddi bir rakam olduğunu belirtti.

Eğilmez, "Bu paranın nasıl çıkarılacağı çok önemli. Şu haliyle Digitürk'ün 800 bin LİG TV abonesi varken bu sayı nerelere gider bilemeyiz. Belki de fiyat artırmak yerine fiyat düşürerek abone sayısını artırıp sürümden kazanmayı da düşünebilirler" dedi.

GEÇMİŞTE YAPILAN İHALELER

Yıllar

Yayıncı

Ödenen Para (milyon dolar)

1994-95

Konsorsiyum*

7.2

1995-96

Konsorsiyum**

23

1996-97

Cine5

40

1997-98

Cine5

45

1998-99

Cine5

55

1999-01

Teleon

60

2001-04

Digitürk

116

2004-08

Digitürk

94.5

2008-10

Digitürk

140

2010-14

Digitürk

321

*Cine5 / ATV / Show TV / Kanal D / TGRT
** Cine5 / ATV / Show TV / Kanal D / Star TV

YABANCI LİGLERİN YAYIN HAKLARI

Lig

Yayıncı

Dönem

Yıllık Ödenen Para (milyon dolar)

İngiltere Premier League

BSkyB-Setanta

2010-13

1197

İtalya Seria A

SkyItalia - Mediaset

2010-12

1151

Fransa Ligue 1

 Canal Plus

2008-12

971

Almanya Bundesliga

Gol TV

2009-12

573

ESKİ KÂRI UNUTSUN

Haberin Devamı

Beşiktaş eski yöneticisi İbrahim Altınsay, futbol yayın ihalesinin yayıncı kuruluşa toplam bedelinin 425 milyon dolar civarında olacağını belirtti. Altınsay, "Yani Digitürk 4 yılda abonelerinden ortalama 100 milyon dolar gelir elde etmeli ki ancak başabaş noktasına gelsin. Bildiğim kadarıyla yayıncı kuruluş mevcut fiyatlar ve abone sayısıyla yılda 100 milyon doların biraz üzerinde gelir elde ediyor. Buradan çıkarılcak sonuç yayıncı kuruluş için daha önceki karlardan bahsetmek pek mümkün olmayacak. Bu rakama kulüpler pek sevinmemeliler. Belki de bu paraların ödenememesi söz konusu olabilir" dedi.

"FUTBOLUN GELECEĞİNE DEĞER BİÇİLİYOR"

Televizyoncu Acun Ilıcalı ise rakamın bu kadar yükseğe çıkmasının Türk futbolu için büyük fırsat olduğunu belirtti. Ilıcalı, "Bu, Türk futbolunun şu anki değeri değil geleceğinin değeridir, Türk futbolunun geleceğine değer biçiliyor. Kulüpler farklı bütçelere sahip olacak. Taraftarların üzerine daha büyük yükler bindirecek. Bu da ne olursa olsun kulüpler için çok büyük şans. Türk futboluna daha çok kaynak aktarılacak. Bu ihale futbol ile taraftarlar arasındaki bir kablo gibi düşünülmeli. Anadolu kulüplerinin bütçesi de artacak daha iyi futbolcular gelecek" dedi.

Haberin Devamı

B PAKETİNİ TRT ALDI

A Paketi ihalesinin ardından yapılan  B paketi ihalesi ise çok kısa sürdü ve ihaleyi tek teklifi 40 milyon 210 bin dolar ile veren TRT kazandı.

C PAKETİ TÜRK TELEKOM'UN 

C Paketi ihalesini de 13.5 milyon dolar ile Türk Telekom kazandı.

A, B, C PAKETLERİ NEDİR?

Üç ayrı paketten oluşacak ihale için Çukurova Grubu'na bağlı Digitürk, Doğan Grubuna bağlı D Smart, Doğuş grubuna bağlı NTV, devlet televizyonu olan TRT ve Türk Telekom şartname almıştı.

İhale A, B ve C olarak üç sınıf için yapıldı.

214 milyon 300 bin dolar muhammen bedelli A paketi, Süper Lig’in isim hakkı ile bu ligden haftada en az 4 maçın şifreli canlı yayınını kapsıyor. Bu paketi alan bütün maçların çekimini yapma hakkını kazanacak. Bunun yanı sıra uluslararası kuruluşlara pazarlayabilecek.

Haberin Devamı

B paketi 40 milyon 200 bin dolar muhammen bedelli Süper Lig’deki 9 maçın geniş özeti ile üç dakikalık haber amaçlı görüntüleri başka kuruluşlara satabilecek.

13 milyon 400 bin dolar muhammmen bedelli C Paketi ise gol görüntülerinin cep telefonlarından izlenmesini içeren mobil yayın haklarını kapsıyor.

Maçlar Digitürkte kaldı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!