KC Group Amerikalı ortakla yola devam edecek

Güncelleme Tarihi:

KC Group Amerikalı ortakla yola devam edecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2009 13:28

Türkiye'nin en büyük inşaat firmalarından olan KC Group, içine düştüğü finansal sıkıntıyı Amerikalı bir ortakla aştı. KC Group, elindeki 600 milyon dolarlık üç ayrı projeyi Amerikalı ortakla birlikte yürütecek, ayrıca şirket bundan sonraki projelerde de beraber hareket edecek.

Haberin Devamı

KC Group'un iki ortağı Hızır Demir (fotoÄŸrafta saÄŸda) ve Tahir Erbarlas (solda), yeni ortaklıkla birlikte KC'yi en kısa sürede eski günlerine döndüreceklerini ve ellerindeki üç projede de kesinlikle teslim tarihlerine uyacaklarını söyledi.Â

KC Group'un ortakları Demir ve Erbarlas ile grubun yaşadığı sıkıntıyı ve bu sürpriz ortaklığı konuşmak için Sarigazi'deki şantiyenin yolunu tuttum. İşte sıcağı sıcağına yaşanan son gelişmeler... 

- Şimdiye kadar kaç konut yaptınız?

Biz 4 yılda tam 7 bin konut teslim ettik. Üstelik her bir konut ortalama 150 metrekare. Bunları 50 metrekare yapsaydık 20 bin konut ederdi. Ayrıca 3 dev alışveriş merkezi yaptık, TOKİ için birçok ilde konut ürettik, Bahçeşehir projesini bitirdik. Ama bizim ağırlığımız Ankara'dır. Orada Eryaman'ı biz yapılandırdık mesela.

Haberin Devamı

Ayrıca silahlı kuvvetler ve adliye mensupları için de birçok iş yaptık, kamuya çalıştık, yap-satlar'la da çok sayıda konut ürettik.

KRÄ°Z VE BANKALAR YÃœZÃœNDEN ZORA GÄ°RDÄ°K

- Ne oldu da zora girdiniz?

Kriz... Herkes zora girdi. Biz de girdik...

Likit çalışan insanlar parayı kenara koyar, alır saatar. Ama bizim gibi taahhüt firmaları ki ben bizlere Türkiye'nin şövalyeleri, kahramanları diyorum, para biriktiremez. Mümkün değil. Hiçbir inşaatçı eğer sırtında Merkez Bankası yoksa parayı tutamaz. Ancak nasıl olur biliyor musunuz, oğlu mirası devralır, eldeki gayrimenkulleri satar, paraları kenara koyar  ve gayrimenkulden zengin olur. Yoksa iş yapan hiçbir firma parayı tutamaz, hep geliştirir hep geliştirir...

Bu kriz süresince bizim bir bankayla yaşadığımız ihtilaf bizi çok zora soktu.

- Nasıl oldu?

Eren GÃœLER YAZIYOR

Normalde bu sistem  nasıl işler anlatayım: Biz aldığımız peşinatla şantiyeyi kurarız, elimizdeki müşteri senetleri ile de gideriz bankadan kredi alır ve inşaatı yaparız.

Ama Türkiye'deki bankalar bir anda kendilerini kilitledi. Bankaların krizde ne kadar gelir elde ettikleri ortada. O zaman niye krediyi kesiyorsun? Kriz derinleşecek, büyüyecek diye krediyi bitirdiler. Şimdi de para satacak yer arıyoruz diyolar. E peki niye satmıyorsun? Satacak yer bulamıyorum. Hadi git işine. Öyle kurallar koyuyorsun ki satmıyorsun.

Haberin Devamı

- Siz yaşadığınız sıkıntıyı biraz daha netleştirir misiniz?

Tamam anlatayım. Bizim elimizde 150 milyonluk müşteri senedi vardı. Bakın bankalar şunu çok iyi bilir, kredilerde batak çoktur ama konutta sıfırdır. Bizim kullandırdığımız kredilerde de sıfırdır. E şimdi elinizde konut batağı sıfır bir sistem var, 150 milyonluk senet var. Bu senetlerin ortalama vadesi de 60 ay.

Bankalar her zaman işleyen sistemin dışına çıktı ve maalesef bu senetleri değerli görmedi. Senetler elimizde kalınca biz de bunların aylık geliri ile işler yapmaya başladık ve iş programlarının gerisinde kaldık.

Bizim hiç problemimiz yoktu normalde. Yaşanan kriz de hiç haketmediğimiz bir olaydı. Tamamen banka ile yaşanan ihtilaftan kaynaklandı.

Haberin Devamı

İNŞAATÇININ ELİNDE PARA OLMAZ

- E başka finansınız yok muydu?

İnşaatçının elinde nakit olmaz, gayrimenkuller olur. Bütün likitler oradadır.

Şuna emin olun, biz gayrimenkul zenginiyiz fakat paramız yok. Ama dimdik ayaktayız, şantiyelerimizi terketmedik. Biz dünya krizine girdiğimiz gün, tam 35 milyon lira borç kapattık biliyor musun? Bunu yapan bir firma kötü niyetli olabilir mi?

- Ama ondan sonra da zora girdiniz?

Evet öyle, çünkü başka çaresi yok. Hem borç kapatacaksınız hem de kredi almadan senet geliri ile iş yürüteceksiniz. Nasıl olacak?

Ama biz yılmadık ve çalışmaya devam ettik. Gittik ve kendi alanında çok büyük bir firmayı bulduk ve Türkiye'ye getirdik. Biz bu firmayı sadece kendimize değil Türkiye'ye kazandırdık. Bu sonuca bakın.

Haberin Devamı

SÖZ VERİYORUM, PROJELER ZAMANINDA TESLİM EDİLECEK

- Elinizdeki projeleri zamanında teslim edebilecek misiniz?

Kesinlikle edeceÄŸiz. Åžu anda sürecin biraz gerisinde olabiliriz ama ben bunun sözünü veriyorum. Konut alan herkes rahat olsun, iÅŸleri yeni ortakla birlikte hızlandırıp teslimatı zamanında gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Ãœstelik sözleÅŸmedeki mucbir sebepler maddesini de kullanmayacağız.Â

Bakın biz iki ayda yaptığı satışlarla 140 milyonluk senet toplayabilen bir firmayız. Bu kadar büyük ve güvenilir bir firmayız. Yokluk mertliğe bozar hikayesine düşürdüler bizi ama yılmadık, çalıştık, çabaladık ve bu evlilikle likit sorunumuzu hallettik. Bundan sonra eski günlerin de ötesine geçeceğiz.

Haberin Devamı

AMERÄ°KALI ORTAK YENÄ° YATIRIMLAR DA YAPACAK

- Kim sizin bu yeni ortağınız?

ABD kökenli ve özellikle Avrupa ile Balkanlar'da yatırım yapan, inşaat ve perakendede uzman, büyük bir grup. Adını anlaşma gereği şu anda söyleyemiyorum ama çok kısa bir sürede açıklayacağız.

- Nasıl buldunuz peki?

Bu işlerle ilgili uzman bir kurum bizi buluştırdu. 5 ay sürdü görüşmeler ve şimdi kısmi imzalar atıldı. Bazı resmi prosedürler devam ediyor, ama bu saatten sonra geri dönüş olmaz artık. Bu hafta içinde tamamen biter diye düşünüyorum.

- Ortaklıkla sermaye yapınız nasıl değişecek?

Sermaye yapısında bir değişiklik olmayacak. KC Group yine iki ortak, Hızır Demir ve Tahir Erbarlas. Bunlar bizim devam eden 600 milyon dolarlık üç projemize, Pendik Binbir Evler, Sarıgazi Sarıköy ve Taşdelen'deki projeye ortak olacak. Yüzde 50-50 ortaklık yapıyoruz.

-  Beraber başka projeler olacak mı?

Bu üş projeye çekirdek olarak bakıyorlar zaten. size şu kadarını söyelyebilirim Amerikalı ortaklarımızın Türkiye'ye 1 milyar dolar üzerinde yatırım planı var.

- Ne yapacaklar mesela? Â

Büyük kentlere simge olabilecek projeler yapacaklar. Simge deyince öyle 10-20 katlı filan değil, gerçekten çok büyük projeler düşünüyorlar. Ayrıca yakın zamanda dünyaca tanınmış bir marketler grubunu da Türkiye'ye getirecekler. Bunların inşaatlarını da biz yapacağız.

Artık ne onlar bizden habersiz birşey yapabilir ne de biz yapabiliriz.

eguler@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!