Dolara dönüş başladı

Güncelleme Tarihi:

Dolara dönüş başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2009 10:12

Doların uluslararası piyasalardaki zor günleri bitmişe benziyor. Küresel ekonomik toparlanmaya dair endişelerin artması ve yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşması dolara yaradı. Dün euro karşısında son üç ayın zirvesine tırmanan dolar bugün de kâr satışlarına rağmen benzer seviyelerde hareket ediyor.

Haberin Devamı

Euro/dolar paritesi sabah saatleri itibariyle 1.4364'ten el değiştirdi. Parite dün 1.4304 ile 7 Eylül'den bu yana en düşük seviyeyi görmüştü. 

Dolar son 15 gün içinde euroya karşı yüzde 5.5 değer kazandı.

Global ekonomiden toparlanmaya ilişkin karışık sinyaller geldiğine işaret eden uzmanlar, bu durumun da borsalar üzerinde baskı yarattığını ve yatırımcıları riskli yatırımlardan uzaklaştırdığını belirtiyor. Bu durumda uzun süredir zor günler geçiren doların yıldızı da yeniden parlamaya başladı.

Öte yandan önceki gün yapılan FED toplantısının ardından gelen açıklamanın teşvik önlemlerinin geri çekileceği şeklinde yorumlanması da dolara olan talebi artırdı.

Calyon Bank analisti Mitul Kotecha, doların mevcut durum itibariyle 'kazan-Kazan' pozisyonunda olduğunu söyledi. Kotecha, "ABD'de ekonomiye ilişkin iyi datalar gelirse sıkı para politikası beklentisiyle dolara yarıyor. Kötü ekonomik datalar da yatırımcıların riskten kaçınma beklentilerini tetiklediği için yine dolara yarıyor" dedi.

Haberin Devamı

DOLAR İÇERİDE DE YÜKSEK

Doların yurtdışındaki kuvvetli seyri içeriye de yansıyor. Dün akşam Merkez Bankası faiz kararı öncesi yurtdışında 1.53 TL'ye kadar yükselen dolar bugün de sabah saatlerinde 1.52-1.53 bandında hareket etti. Dolar saat 11.50 itibariyle de 1.5180 liradan el değiştirdi.

Dolar mevcut seviyesi ile eylül ayı başından bu yanaki en yüksek seviyesine tırmandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!