Çek hapsine erteleme komisyondan geçti

Güncelleme Tarihi:

Çek hapsine erteleme komisyondan geçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2009 00:00

Çek Yasa Tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarı bu şekilde yasallaşırsa, “Çek Yasası”na eklenen geçici maddeyle, karşılıksız çekten soruşturması, kovuşturması süren ve hapis yatanlara ceza ertelemesi geliyor.

TBMM Adalet Komisyonu iki günlük çalışmanın ardından, Çek Yasası’nda değişiklik öngören yasa tasarısı AK Partililerin oylarıyla geçti.
Ceza ertelenmesi geliyor
Adalet Komisyonu’nda ele alınan alt komisyon raporuna eklenen geçici maddeyle; karşılıksız çekten ceza alanlara “ceza ertelenmesi” geliyor. Yasa 1/11/ 2009’dan önceki cezaları kapsıyor.
 Karşılıksız çekten soruşturması, kovuşturması devam eden ve yine karşılıksız çekten hapis cezası alanların infazı yasanın yürürlüğe girdiği andan geçerli olabilecek.
 Bu çerçevede; tarafların kendi aralarında miktarın belirli vadelerde ödenmesi hususunda anlaşmaya varmaları ve anlaşmanın bir nüshasının şikayetçi veya yasal temsilci tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına veya mahkemeye verilmesi halinde, anlaşmada öngörülen süre kadar soruşturma ve kovuşturmanın durmasına, hüküm infazının ertelenmesine veya durdurulmasına karar verilmesi öngörülüyor.
Anlaşmazlık hali
Diğer taraftan tarafların anlaşamaması ya da anlaşmanın ilgili kuruma verilmemesi halinde, bu süre iki yıl olarak öngörülüyor. Yasanın yürürlüğe girmesi durumunda taraflar arasında anlaşma sağlanamasa da, öngörülen süre (2 yıl) kadar soruşturma ve kovuşturmanın durmasına, hüküm infazının ertelenmesine veya durdurulmasına karar verilmesi öngörülüyor. Yapılan düzenlemeyle; anlaşma veya taahhütnamenin en geç, 1 Nisan 2010’a  kadar düzenlenmiş ve mercilerine verilmesi, anlaşmanın gereğinin ifa edilmesi durumunda hükmün tüm sonuçlarının ortadan kaldırılması da sağlanıyor. Verilen vade de ya da anlaşılan vadede gereği yerine getirilmediği takdirde ise hükmün infazının devamına karar verileceği, infazın ertelenmesi ya da durdurulması halinde davanın zaman aşımına girmeyeceği düzenleniyor. Sözkonusu yasa tasarısı Persembe günü Genel Kurulda görüşülecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!