Piyasalar Dubai'yi takmadı

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar Dubaiyi takmadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2009 10:24

Piyasalar, Dubai ile ilgili yaşanan sıkıntıları çabuk unuttu. Borsalar kaldığı yerden yükselişine devam ederken ABD borsası son 14 ayın zirvesine çıktı. Altın fiyatları 1216 dolar ile yeni bir rekor kırdı. İMKB yüzde 1'in üzerinde değer kazanırken dolar tekrar 1.50'nin altına indi.

Haberin Devamı

Piyasalardaki iyimser hava, kısa bir Dubai duraklamasının ardından yeniden etkili oluyor. Geçtiğimiz hafta Dubai World'ün borç ertelemesiyle sarsılan piyasa güveni, borçların zaman içerisinde ödeneceğinin açıklanması ve bu sorunun yayılmayacağına olan inanç ile yeniden kendine geldi. Borsalar şoku çabuk atlattı, dolar düştü, emtia fiyatları da yeni zirveler oluşturdu.

Dubai borç krizinin etkilerinin sınırlı olacağı öngörüsüyle rahatlayan dünya piyasaları toparlandığına işaret eden uzmanlar, ABD ev piyasasında işlerin iyi gitmesi ve euro bölgesi sanayi üretiminin güçlü gelmesinin de piyasalardaki yükselişi desteklediğini anlatıyor.

ABD 14 AYIN ZÄ°RVESÄ°NDE

New York menkul kıymetler borsasında Dow  Jones sanayi endeksi dün son 14 ayın en yüksek düzeyinden kapandı. Endeks 127 puan artışla 10 bin 472 puana ulaşırken, Nasdaq da 31 puan artışla 2 bin 176 puana ulaştı.

Haberin Devamı

Asya borsaları da ABD ekonomisine ilişkin olumlu verilerin ekonomideki toparlanmaya ilişkin güveni desteklemesi ve  altının yeni rekor kırması ile günü yükselişle tamamladı. Japonya'da Nikkei Endeksi yüzde 0.38 artışla 9 bin 609 puana çıktı ve 18 Kasım'dan bu yana en  yüksek seviyesini gördü. Asya'da ayrıca Hong Kong Borsası yüzde 1,3, Avustralya Borsası yüzde 0,9,  Güney Kore Borsası yüzde 1,4 ve Şanghay Borsası yüzde 1,1 değer kazandı.

DOLAR DÜŞÜYOR

Bayramda uluslararası piyasalarda TL karşısında 1.55'e kadar çıkan dolar bu seviyelerde tutunamadı. Dün hızla 1.51'in altına gerileyen dolar kuru, bugün 1.50'nin de altına indi. Dolar Kapalıçarşı'da 1.4980 liradan el değiştiriyor.

Euro/dolar paritesi ise 1.51'e dayanmış durumda.

Ä°MKB YÃœKSELÄ°YOR

Ä°stanbul Menkul Kıymetler Borsası da yurtdışındaki olumlu havaya ayak uydurmuÅŸ görünüyor. Dünü yükseliÅŸle tamamlayan borsa bugün de açılışın ardından yüzde 1.20 artışla 46 bin 636 puana yükseldi.Â

Uzmanlar, yurtdışında risk alma iştahındaki artış ve dolardaki düşüşle birlikte borsaların yükselişe devam ettiğini söylüyor.

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Türkiye'nin tatildeyken, Dubai türbülansını kazasız belasız atlattığını söyledi. Uskuay, piyasalardaki son durumu şöyle anlattı:

Haberin Devamı

"Tatildeyken 1,55’e yükselen dolar, tatil sonrası 1,50 seviyesine geriledi. Doların yeniden 1,50’ye gerilemesi, Dolar’ın düşeceği şeklinde algılanmamalı. Doların borusu sadece TL’ye karşı ötmeye devam edecek.

İMKB’de son bir aydır balonu hava kaçırmaya başladı. Dünkü işlemlerde ise İMKB güçlü göründü ve 46.000 üzerinde kapandı. Fakat İMKB geçen haftaya göre güçlü göründü. İki hafta önceye göre bakıldığında hala oldukça güçsüz. Borsa 46 binin üzerine çıkması durumunda 47 bin 300’e kadar ulaşabilir. Fakat bu güçle daha fazlasını beklemek doğru olmaz."
 
ALTINDA YENÄ° REKOR

Altın fiyatlarındaki rekor serisi bugün de devam ediyor. Doların güçsüz seyri nedeniyle yatırımcıların altın tercihleri artarken, bu durum fiyatlara da yansıyor. Altının ons fiyatı 1.217 dolara çıkarak yeni bir rekor kırdı.

Haberin Devamı

Altın böylece 1200 dolar olarak gösterilen ilk hedef seviyesinin de üzerine çıkmış oldu.
 
PETROL 78 DOLARIN ÃœZERÄ°NDE

Öte yandan, uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı 78  doların üzerine çıktı. Dün 1,09 dolar artan ABD ham petrolünün varil fiyatı, Ocak ayı teslimi sabah saatlerinde 78.37 dolardan el değiştirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!