Memur uyardı vatandaş zorlandı

Güncelleme Tarihi:

Memur uyardı vatandaş zorlandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2009 00:00

Türkiye Kamu-Sen ve KESK’in çağrısıyla memurun ülke genelinde yaptığı ‘1 Günlük Uyarı Grevi’ne katılım büyük oldu. Başta ulaşım olmak üzere tüm kamu hizmetleri büyük ölçüde aksadı.

Haberin Devamı

 
       

Eylemden ilk fotoğraflar

Memurlar Beyazıt'ta toplandı

Ankara'da polis eylemcilere müdahale etti

BİNLERCE MEMUR BEYAZIT MEYDANI'NDA TOPLANDI / WEB TV

TRENLER DURDU, YOLCULAR PERİŞAN OLDU / WEB TV       

BALIKESİR'DEKİ EYLEM GERGİN BAŞLADI / WEB TV 

TÜRKİYE Kamu-Sen ile Kamu Emekçileri Sendikası Konferedarasyonu’nun (KESK) önderliğinde gerçekleşen memurların bir günlük iş bırakma eylemi (Uyarı Grevi) ülkede hayatı durdurdu. Eylemden en fazla ulaşım hizmetleri etkilendi. İstanbul ve Ankara’da tüm tren seferleri durdu, binlerce yolcu perişan oldu, yer yer olaylar çıktı. Benzer şekilde hastanelerde de sadece acil servisler hizmet verebildi. Otoyol gişeleri ve vergi daireleri çalışmadı. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda sisle başlayan aksamalar 150 civarında memurun eyleme katılmasıyla arttı ve bazı uçaklar 4 saate kadar rötarlı uçabildi. İstanbul’da 30 bin civarında memur Beyazıt Meydanı’nda toplandı. Ankara’da da bir grup ile polis arasında arbede çıktı. Polisin biber gazı ile müdahale ettiği grup, taş ve sopalarla polise saldırdı.
Garda eylem
Dün ilk eylem sabah saatlerinde Haydarpaşa Garı’ndaydı. KESK Genel Başkanı Sami Evren, demir yolu işçilerinden uyarı grevine büyük destek olduğunu belirterek, “İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Diyarbakır gibi büyük şehirlerde greve büyük destek geldi. Bu şehirlerde banliyö ve ana hat trenleri bugün çalışmayacak. Trenlerin yanı sıra hastaneler, yatan hastaları ve acil hastalar dışında bugün hizmet vermeyecek. Greve öğretmenlerden de katılım oldu” dedi. Evren, grevin bayramdan önce gerçekleştirilmesinin kasıtlı olarak belirlenmediğini kaydederek, “Daha ağır koşullarda bu grevi gerçekleştirmek istemedik. Vatandaşlarımızdan eylemimize anlayış göstermelerini umuyoruz. Yaptığımız eylem, özünde onlara daha iyi hizmet sunabilmek içindir” diye konuştu.
Keyfi eylem değil
İş bırakan Türkiye Kamu-Sen üyelerinin bir bölümü de, Ankara’da Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü önünde toplandı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, kamu çalışanlarının haklarını korumak ve geliştirmek için kamuoyunun da desteğiyle eylemde olduklarını belirtti. Hak etmedikleri hiçbir talepleri bulunmadığını vurgulayan Akyıldız, 8 yıldır toplu görüşme masasında kamu çalışanlarının ekonomik, sosyal ve sendikal hakları için mücadele ettiklerini, siyasi iradenin ise buna karşı direnç gösterdiğini söyledi. Evren, kamu çalışanlarının, keyfinden eylem yapmadığını dile getirdi.
Haklar 7 yıldır verilmiyor
Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Resul Akay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bürokratların yoğun baskısına rağmen iş bırakma eyleminin başarılı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Emek örgütlerinin dokuz yıl aradan sonra örgüt farklılıklarını bir kenara bırakarak iş bırakma eylemini gerçekleştirmeleri Hükümete karşı son derece önemli bir uyarıdır. Memurlara 2.5+2.5 maaş artışını reva gören, 7 yıldır memurların demokratik haklarını vermemekte direnen bu Hükümete karşı eylemler bugünle sınırlı kalmamalı.”

Haberin Devamı

İstanbullu yaya kaldı

Haberin Devamı

EYLEM, İstanbul’da otobüs ve vapur seferleri dışında, birçok alanda hizmetlerin aksamasına neden oldu. Haydarpaşa Garı’ndan banliyö, ana hat ve bölgesel yolcu trenleri seferleri durdu. Tren garına gelen vatandaşlar trenlerin çalışmadığını görünce, daha önce aldıkları biletleri iade ederek gardan ayrıldı.  Çalışanları Beyazıt’a yürüyüş başlatmasıyla, Millet Caddesi ve tramvay yolunun trafiğe kapatılması karşısında vatandaşlar işlerine yürüyerek gitmek zorunda kaldı.

Eylemi kimler yaptı sokakta neler aksadı

Memurun ‘1 günlük uyarı grevi’ne katılan Türkiye Kamu-Sen’in 375 bin 990, KESK’in 224 bin 413, Birleşik Kamu-İş’in 20 bin 731, BASK’ın 4 bin 976 ve HAKSEN’in ise 2 bin 967 üyesi bulunuyor.

Haberin Devamı

DİSK, Türk-İş, Türk Tabipler Birliği ve Türk Eczacılar Birliği de eyleme destek verdi. Memur-Sen ise eyleme katılmadı.

Eğitim hizmetleri de büyük ölçüde aksadı. Öğretmenlerin birçok ilde okula gitmemesi nedeniyle dersler boş geçti.

Eylemde bütün ulaşım hizmetleri aksadı. Tren ve uçak seferleri olumsuz etkilendi, otoyollarda kuyruklar oluştu.

Sağlık hizmetlerinde sadece acil vakalara bakıldı. Vergi dairelerinde de vatandaş uzun kuyruklarla karşılaştı.

AK Parti: Masum hak arama değil

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, “Yapılan eylemi çok  masum bir hak arama eylemi olarak değerlendirmek mümkün değildir” dedi. Çelik, şunları söyledi: “Kamu çalışanları vatandaşın günlük hayatını ıstıraba dönüştürme hakkına sahip değildir. Trenleri durdurup, insanların oradan yollarına devam etmelerini engellemek, trenlerin çalışmasını engellemek, sağlık kurumlarında vatandaşın sağlığının olumsuz etkilenmesi için bazı girişimlerde bulunmak, öğrencilerin okula gitmesinin önüne engel koymak, kamu sendikacılığı anlayışıyla  bağdaşmamaktadır. Vatandaşın hayatını ıstıraba çevirmeyelim ve ideolojik tavırlar takınmayalım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!