'Vallahi de billahi de dinlemiyoruz'

Güncelleme Tarihi:

Vallahi de billahi de dinlemiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2009 15:07

Son günlerde büyük tartışma yaratan dinleme skandalları hem GSM şirketlerinde hem de Türk Telekom’da rahatsızlık yarattı. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, kimseyi dinlemediklerine yemin billah etti.

Haberin Devamı

CEO'LARIN KATILDIĞI PANELDEN FOTOĞRAFLAR

Teknoloji devi şirketlerin CEO’ları Türkiye’nin bilişimde yerini ve geleceğini sorguladı. Bilişim 2009 Kurultayı bünyesinde yapılan ve www.hurriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Fatih Çekirge’nin yönettiği CEO panelinde, Türkiye’nin bilişimde gelişim potansiyeli sorgulandı. 2050’de dünyanın en büyük 10 ekonomisinde biri olabilmesi için bilişim sektörünü odak sektör olarak belirlemesi gerektiği üzerinde duruldu. Gençlerin Türkiye için büyük fırsat olduğuna dikkat çekilirken, bu fırsatın değerlendirilmesi için eğitimin önemi vurgulandı.

Ancak panelde dinlemeler de gündeme geldi. Fatih Çekirge, bizzat dönemin Başbakan Danışmanı olan Adnan Kahveci’den dinlediği dinlenme hikayesini anlattı:  ''Hasan Celal Güzel Başbakanlık Müsteşarı, Kahveci Başbakan Danışmanı. Dinlendiklerini de biliyorlar. 'Ya Adnan bu telefona küfürle başlayacağım' deyip bu telefonu dinleyenin, banda alanın, deşifre edenin, raporu yazanın diye sayıyor. Ertesi gün Güzel’in asistanı Başbakanlık’tan birinin kendisini görmek istediğini söylüyor. Güzel, içeri alıyor. ‘Sayın müsteşarım kusura bakmayın, biz Erzurumluyuz, deşifre edenin bölümünü çıkarır mısınız’ diyor.''

 

Haberin Devamı

Aysel ALP YAZIYOR

Vallahi billahi dinlemiyoruz!

Vatandaşın çok sık olarak kendilerine ‘Bizi dinliyor musunuz’ sorusu yönelttiğini belirten Yener, “Türkiye sınırları içinde ne Turkcell, ne Vadafone, ne Avea, ne de Türk Telekom, vallahi de billahi de tallahi de dinleme yapmıyor, dinleme yetkisi yok.Ne bir santim ne bir saniye dinleme yapıyoruz. Biz operatörler töhmet altında kalıyoruz. Özellikle 2006 öncesi dinlemeler kanunla verilen talimatla operatörlere yönlendiriliyordu. Ama 2006’da çıkan yasadan sonra tüm dinleme yetkileri devletin uhdesine alındı” dedi.  

 

Haberin Devamı

Kadına bilgisayar yok!

İntel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem, evlerde kadının bilgisayar kullanmadığına dikkat çekti. “Yaptığımız araştırma gösterdi ki evlerde bilgisayar ne yazık ki kadınlara verilmiyor. Evin büyük oğlu veya baba kullanıyor” diyen Ertem, bu tablonun değişmesi gerektiğini söyledi.

 

Türkiye’nin gençlerini bilgi, bilişim üretkeni haline getirmek gerektiğini vurgulayan Ertem, gençlerin şu anda bilgisayarı daha çok eğlence için kullandıklarına dikkat çekti. Yeni Zelanda’nın 4 milyonluk nüfusuyla, bilişimde 41 bin kişiyi istihdam ettiğini;1.5 milyar dolarlık bilişim teknolojileri ihracatı yaptığını belirtti.

 

El teknolojisiyle ona girilmez!

Haberin Devamı

Hexagon Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum ise Türkiye’nin 2050’de Rusya’dan sonra Avrupa’nın en büyük ikinci ekonomisi olacağına dair bir araştırmayı anımsattı. Nahum,dünya genelinde ilk on ekonomiden biri olmak isteniyorsa arka koltuk yolcusu olunamayacağını belirtti. “Ön koltuğa geçmeniz, direksiyonu ele almanız, lazım. Dünya toplumu, sizin kendisi için katma değer üretmenizi bekler.İlk ona girmek başkasının yarattığını alıp kullanmakla olmaz” dedi.

 

Türkiye’nin bugüne kadar dünyada söz sahibi olmak için üretim oyunu oynadığını ancak oyunun kuralının değiştiğini belirten Nahum, “Üretimin yanına teknoloji oyununu koymalıyız” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Havelsan Genel Müdürü Faruk Yarman da 50 yıl sonra ilk 5’e girmek için teknolojiyi tüketen değil üreten ülke olmak gerektiğini söyledi.

Vadofone Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süel, 3G teknolojisinin kullanımının başlamasıyla birlikte abonelerinin Amerikan Kongresi’nin kütüphanesindeki kitaplar kadar data indirdiklerini anlattı.

 

Goldengate Başkanı Ali Kutay ise, 24 yıldır Silikon Vadisinde olduğunu belirterek, Türkiye’nin devlet olarak neden bugüne kadar vadide bir ofisinin olmadığını, neden orada yaratılan teknolojilerin Türkiye’de üretime geçmesi için girişimde bulunmadığını sordu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!