13 milyon tavuk itlaf edilecek

Güncelleme Tarihi:

13 milyon tavuk itlaf edilecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 15:23

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, dün çıkan Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde, yaklaşık 13 milyon adet ekonomik ömrünü tamamlamış ve “çıkma” diye tabir edilen tavukların imhası için karar aldı.

Bugün Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda toplanan tavukçuluk sektörü temsilcileri, çıkma tavuklar için 50 YKr, verimli-ekonomik ömrü olan yumurta tavukları için 1,5 YTL imha ücreti isterken, Tarım Bakanlığı yetkilileri, çıkma tavuklar için imha bedelini 25 YKr olarak öneriyor. Buna göre 13 milyon çıkma tavuğun itlaf edilmesi için, sektör 6,5 milyon YTL isterken, bakanlık 3,5 milyon YTL veriyor. Verimli, ekonomik değeri olan yumurta tavuklarının imhası için ise sektörün istediği rakam 87 milyon YTL. Ancak, sektörde kaç tavuğun imha edileceği henüz belli değil.
Bu arada Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, üreticilerden alacağı çıkma tavukların bir kısmının kedi-köpek maması olarak değerlendirilmesi konusunda çalışma yaptığı öğrenildi.

AÇIKTA KANATLI BESİCİLİĞİ

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ayrıca, açıkta kanatlı besiciliğinin yasaklanması için kurumlardan görüş istemeye başladı.
Konuyla ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na görüşlerini açıklayan Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO)'nun, açıkta tavuk besiciliğinin yasaklanması durumunda, kırsal kesimde yaşayan insanların protein ihtiyacının nasıl karşılanacağını sorduğu öğrenildi.
Beslenmede, günlük protein ihtiyacının karşılanmasında en ucuz gıda olan yumurta büyük önem taşıyor. Köylerdeki aileler tarafından beslenen tavukların imhası halinde, bu kişilerin yumurta satın alma eğiliminin olmaması nedeniyle, önemli beslenme sorunları yaşanabileceği kaydediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!