Mey İçki'ye izin çıkmadı

Güncelleme Tarihi:

Mey İçkiye izin çıkmadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 11:26

Rekabet Kurulu, Mey İçki'nin Burgaz Rakı'yı devralmasına izin vermedi.

Haberin Devamı

Rekabet Kurulunun 18 Kasım 2009 tarihli Kurul kararları, Kurumun internet sitesinde yayımlandı.

Burgaz Alkollü İçecekler Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün, Mey İçki San. ve Tic. A.Ş'ye devriyle ilgili karara yer verildi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından satışa sunulan Burgaz Alkollü İçecekler Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün Mey İçki Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından devralınması işlemine izin verilmesine ilişkin başvuru, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde değerlendirildi.

İşlemin “Özelleştirme Yoluyla Devralmaların Hukuki Geçerlilik Kazanabilmeleri İçin Rekabet Kurumuna Yapılacak Ön Bildirimlerde ve İzin Başvurularında Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” uyarınca izne tabi bir devralma işlemi olduğu ve “devralmanın gerçekleşmesi halinde, rakı pazarında rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğuracak şekilde, mevcut hakim durumun güçlendirilmesi, rakı hariç diğer yüksek alkollü içkiler pazarında ise hakim durum yaratılması nedeniyle işleme 4054 sayılı Kanun çerçevesinde izin verilmemesi” karara bağlandı.

Haberin Devamı

62.5 MİLYON DOLAR VERMİŞTİ

Mey İçki, Ağustos ayı sonunda yapılan ihalede, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) satışa çıkardığı Garipoğlu Grubu’na ait Burgaz Rakı'ya talipolmuş ve ihalede 62.5 milyon dolar teklif etmişti.

TMSF, Mey İçki’nin ihale bedeli dışında ayrıca Burgaz Tesisleri’nde bulunan hammadde, yarı mamul ve mamuller için de 35 milyon TL ödeyeceğini açıklamıştı.

Mey İçki’nin alkollü içkiler pazarındaki payının yüzde 65’lerde olduğu belirtiliyor. Votka pazarında yüzde 43’ün üzerinde, rakıda ise yüzde 25 civarında pazar payı olan Burgaz Rakı’yı alması halinde Mey İçki’nin pazar payı yüzde 90’ı bulacaktı.

"REKABET KURULU'NUN GÖRÜŞÜNE KATILMIYORUZ"

Mey İçki, Rekabet Kurulu'nun, Mey İçki'nin  Burgaz Rakı'yı devralmasına izin vermemesi yönündeki kararını değerlendirirken,  “Burgaz'a sahip olmamızın hakim durum yaratacağı görüşüne katılmıyoruz. Rekabet  Kurulu'ndan olumlu karar çıksaydı, Mey olarak 2005 yılı sonundaki pazar durumuna  geri dönmüş olacaktık” dedi.

Haberin Devamı

Mey İçki Sanayi ve Ticaret A.Ş'den yapılan açıklamada, şirketin Burgaz  Alkollü İçkiler AŞ'nin ihalesine katılmasının iki temel gerekçesi bulunduğu,  bunların; “Burgaz gibi sektörün adil rekabet kurallarını sistematik bir şekilde  bozan, alkollü içecekler sektörünün yapısına ciddi şekilde zarar veren bir  şirketin” sahipliğinin yasal ve kurumsal bir yapıya geçmesi sürecine katkıda  bulunmak ve devlete büyük vergi geliri sağlayan, çok önemli ihracat potansiyeli  bulunan alkollü içecekler sektörünün sağlıklı bir biçimde gelişmesi olduğu ifade  edildi.

Burgaz ihalesinin başarılı şekilde sonuçlandırılmasının sektörün sağlıklı  gelişimi açısından gerekli olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

“Eğer Rekabet Kurumu'ndan gerekli izni alabilseydik, alkollü içkiler  piyasasının yeniden adil ve yapıcı bir rekabet ortamına kavuşması için çaba  gösterecektik. Burgaz'a sahip olmamızın hakim durum yaratacağı görüşüne  katılmıyoruz. Kurul'dan olumlu karar çıksaydı, Mey olarak 2005 yılı sonundaki  Pazar durumuna geri dönmüş olacaktık.

Herhalde TMSF kısa sürede, adil koşullarla ve uygun bir zamanlamayla  ihaleyi tekrarlayacaktır. Alkollü içkiler pazarında yasal ve yapıcı bir rekabet  ortamının tesis edilmesi en büyük beklentimizdir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!