Kadir Gecesi SMS’iyle doğdu, 20 kişiyle 42 milyon Euro yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Kadir Gecesi SMS’iyle doğdu, 20 kişiyle 42 milyon Euro yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2009 00:00

İş Bankası emeklisi İlham Öney’in 2003’te kurduğu Biotekno, Telsim-Vodafone teknoloji partneri olarak geliştirdiği yazılımla SMS ve kontör toptancılığından 42.2 milyon Euro ciro çıkardı. İlk toplu SMS gönderimini bir Kadir Gecesi’nde yapan firmanın cirosu, 5 yılda yüzde 42 bin 416 büyüdü.

Haberin Devamı

TÜRK girişimciler, son yıllarda ‘yüksek teknoloji ve yazılım’ alanında da büyük atak yapıyor. ODTÜ işletme mezunu İş Bankası emeklisi İlham Öney’in 2003 kasım ayında kurduğu Bütünleşik İş Operatörü Teknolojik Çözümler Ticaret Ltd. (Biotekno), önce Telsim ardından da Vodafone’un teknoloji partneri olmayı başardı. Geliştirdiği yazılımlarla Türkiye genelinde sanal SMS ve kontör toptancılığı sistemini kuran Biotekno, 2008’de 42.2 milyon Euro ciro yapmayı başardı. İlk toplu SMS gönderimini Şubat 2004’te Kadir Gecesi’nde yapan firma, 2008 cirosu baz alındığında kuruluş yılı 2003’teki 164 Euro’luk cirosuna göre yüzde 42 bin 416 büyüdü ve “Deloitte Teknoloji Fast50” listesinde de zirveye oturdu.
İş Bankası kültürü
İlham Öney, İstanbullu bir ailenin çocuğu olarak ODTÜ işletmeyi bitirdiğini ve kısa süre sonra da İş Bankası’na girdiğini söylüyor. Öney, “İş Bankası’na girdim ve tam bir ‘İş Bankalı’ oldum. Orada bilgi işlem merkezinde uzun yıllar çalıştım ve 22 yıllık çalışmadan sonra emekli oldum. 1 yıl emeklilik yaptım, sıkıldım. Çünkü, genç yaşta (46) emekli olmuştum ve enerjim yerindeydi” diyor. İş Bankası’nın kendisine çok büyük bir ‘kurumsal kültür ve iş şirket disiplini’ kazandırdığını vurgulayan Öney, “İş Bankalı olmak biraz hemşehrilik gibidir. Genel müdürümüzden en alttaki çalışanımıza kadar aynı kültürü alırız. Bu kültür sayesinde girişimcilik hayatımda da başarılı oldum” diye konuşuyor.
147 Kadir Gecesi SMS’i
GSM sektörünün çok hareketli ve gelecek vaat eden bir sektör olduğunu düşündüğü için bu alanda iş yapma kararı aldığını anlatan İlham Öney, şöyle konuşuyor: “2003 yılı kasım ayında şirketi kurdum. Telsim ile yola çıktım ve sonra Telsim, Vodafone oldu, onunla da devam ettim. GSM tabanlı işler yapmaya başlamıştık ve bizim ilk işimiz de SMS bazlı bir iş oldu. SMS basit bir mesaj değildir. Öyle şekillendirirsiniz ve öyle bir iş olur ki, bir çok kurum için iletişimde olmazsa olmaz olur. Vodafone’un shop’ları, kendi bayilerimiz SMS denen ve bizim yazılımımızla ‘sanal’ ürün haline gelen ‘şeyi’ satın alıyorlar. Onlar da aynı şekilde son kullanıcıya satıyorlar. İlk ticari işimizi bir Kadir Gecesi yapmıştık. 2004 Şubat ayıydı ve bir muhteremin 147 mesajını aynı anda yollayarak başladık. Mesaj Kadir Gecesi kutlama mesajıydı. Müşteri şirket sahibiydi ve dostlarına müşterilerine toplu SMS yollayacaktı. İlk ona hizmet verdik.”
Kontörü de sanal satın
İlham Öney, SMS sanal toptancılığı ve SMS yönetimi ile yola devam ederken bir shop sahibinden “SMS’i yaptınız neden kontörü de aynı şekilde satamıyoruz” diye öneri geldiğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Kontörlü hatlar var ve onları da sanal satabilir, toptan ticareti kurabiliriz. Telsim yönetimine çıktım, anlattım. 2004 Kasım’da lansman kararı alındı. Ancak TMSF bu noktada ‘bekle’ dedi ve 1 yıl beklemek zorunda kaldık. Bu arada bizim ne yapacağımızı rakipler duymuştu, uğraştılar ama 1 yıl sonunda yine de başaramadılar.”

Haberin Devamı

Jetkontör jenerik marka haline geldi

Haberin Devamı

BİOTEKNO Genel Müdürü İlham Öney, sanal kontör toptancılığını şöyle anlatıyor: “Kontör zaten telefona konmaz, banka hesabı gibidir ve  bir kart alıp onu yüklerdiniz. Biz onu da sanal yönetmeye başladık. Kontörün de toptancı zincirini oluşturduk. Çok büyük bir sanal varlığını toptan el değiştirmesini sağlayan bir sistem kurmuş olduk. Ben Telsim’den alıyorum, shop’a veriyorum o altına toptan satıyor. Markamız Jetkontör oldu. Daha sonra benzer sistemler kurulsa da Jetkontör jenerik marka oldu. Abone satış noktasına gidiyor, kontör istiyor. Satıcı ‘kaç kontör istersin’ diye soruyor. Müşteri kaç kontör istiyorsa satıcı müşterinin telefon numarasına giriyor ve tuşa basıp kontörü yüklüyor. 2005 Kasım ayında bu işe başladık. Kasım ayı ciromuz 50 bin dolar, Ocak 2006 ciromuz 1.2 milyon dolar oldu ve sonra ayda 7 milyon dolarlık ortalamaya oturdu. Vodafone’dan elektronik ortamda alıyoruz, toptan satıyoruz. Kârımız binde 5. Yani  7 milyon dolar  aylık ciroda 35 bin dolar bizim.”

Haberin Devamı

Zincir market kasasından sanal kontör satılacak

2009 Haziran ayından itibaren Vodafone ile sanal kontör distribütörlüğüne son verdiklerini, şimdi aynı kurumun ‘zincir marketlerdeki kasadan satış’ distribütörü olarak yola devam edeceklerini söyleyen İlham Öney, “Bu da dünyada ilk olacak. Zincir mağazaya giden müşteri kasalara bizim üretip yüklediğimiz bir program sayesinde sanal kontorünü kasadan satın alacak” diyor. Biotekno’da şu anda yönetim hariç sadece 20 kişi çalıştığını belirten İlham Öney, “2009’da 40 milyon Euro ciro bekliyoruz. Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye 2009 Programı’nda 5 yılda yüzde 42 bin 416 büyümeyle birinci olduk. Bir Türk teknoloji şirketi olarak yakında Avrupa çapında bir derece de bekliyoruz” diye konuşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!