Piyasaya satış yağıyor, dolar son bir ayın zirvesinde

Güncelleme Tarihi:

Piyasaya satış yağıyor, dolar son bir ayın zirvesinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2009 14:22

Piyasalarda bir süredir etkili olan satış eğilimi bugün de hızla devam ediyor. Tüm dünya borsaları ağır bir satış baskısı yaşarken, içeride İMKB yüzde 2'nin üzerinde geriledi, dolar ise 1.5135 ile son 1 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Haberin Devamı

Prof Roubini: Bu köpük bir gün patlayacak

Avrupa'da bankalara ilişkin kaygıların artması piyasaları olumsuz etkiliyor. Özellikle İsviçre'nin en büyük bankası UBS'in beklentilerin üzerinde zarar etmesinin yanında Royal Bank of Scotland ve Lloyds Banking Group’da kamunun payını artırılacağına yönelik haberler mali sektör hisselerini vurdu. Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 2'yi aşarken, 23 gelişmiş ülke endeksini kapsayan MSCI Dünya Endeksi yüzde 1'in üzerinde geriledi.

Yurtdışına paralel olarak içeride de hareketli dakikalar yaşanıyor. Son dönemde IMF anlaşmasına ilişkin belirsizlikler ve erken seçim söylentilerinin rahatsız ettiği borsada düşüş yüzde 3'ün üzerine çıktı.  Endeks saat 16.10 itibariyle yüzde 2.74 kayıpla 46 bin 188 puana indi. Borsa en düşük 45 bin 815 puanı gördü.

Haberin Devamı

Öte yandan İMKB'de son bir haftada yaşanan kayıp yüzde 10'un üzerine çıktı.

Halk Yatırım Kurumsal Finansman Araştırma Müdürü Aslıhan Balaban, 46 bin puanın altının tehlikeli olduğuna işaret etti. Balaban, "İlk etapta 44 bin 400 destek konumunda. Altındaki hareketler 41 bin ile 44 bin aralığında destek arayışı gibi karşımıza çıkıyor. Bu nedenle temkinli olmak faydalı görünüyor" dedi.

DOLAR SON BİR AYIN ZİRVESİNDE

Piyasalardaki sıkıntı doları da yükseltiyor. Faizlerdeki yükselişten de olumsuz etkilenen dolar bugün 1.515 ile son 1 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Doların seyrinin yurtdışına bağlı olduğunu anlatan uzmanlar, özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerinde düşüş yaşandığına dikkat çekiyor.

Alternatifbank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin, kurda çok ciddi bir artış beklemediğini, ancak yıl sonuna kadar 1,55'lere gidebileceklerini belirtti. Aytekin, yeniden 1,45'lere geri dönüş olmasının ise gelecek iyi haberlere bağlı olduğunu ifade etti.

Öte yandan doların yükselmesi altın hariç emtia fiyatlarını da aşağı çekiyor. Petrol 77 dolara inerken bakır yüzde 2.4 değer yitirdi. Altın ise 1.057 dolarda dengeli görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!