Roubini: Bir gün bu köpük patlayacak kriz yaşanacak

Güncelleme Tarihi:

Roubini: Bir gün bu köpük patlayacak kriz yaşanacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2009 00:00

New York Üniversitesi öğretim üyelerinden ünlü iktisatçı Prof. Nouriel Roubini, İngiliz Financial Times gazetesinde yayımlanan makalesinde, her türlü riskli varlığın fiyatlarının fırladığına dikkat çekerek, “Bir gün bu köpük patlayacak ve şimdiye kadarki en büyük varlık krizi yaşanacak” uyarısını yaptı.

Haberin Devamı

Roubini, “Köpük ne kadar büyükse, izleyecek varlık çöküşü o kadar büyük olacak. FED ve diğer politika yapıcıları, yaratmakta oldukları dev köpükten habersiz görünüyor. Onların körlüğü ne kadar sürerse düşüş o kadar büyük olacak” diye yazdı. Marttan beri petrol dahil, her türlü riskli varlığın fiyatlarının önemli ölçüde yükseldiğine, daha büyük bir toparlamanın da yükselen piyasalardaki hisse, tahvil ve para birimleri değerlerinde görüldüğüne, doların önemli ölçüde zayıfladığına işaret eden Roubini, “ABD ve küresel ekonomide mütevazi bir toparlama meydana gelirken, varlık fiyatları büyük bir toparlanma ile tavan yaptı. Carry trade köpüğü kötüleşecek.
Eğer döviz müdahalesi yoksa ve yabancı para birimleri değer kazanırsa, carry trade’nin negatif borçlanma maliyeti daha negatif hale gelecek” diye yazdı. Roubini, çeşitli faktörlerin, doların birdenbire yükselmesine neden olması halinde yatırımcıların panik içinde riskli varlıklardan kaçmaya çalışacağını ve çöküş yaşanacağını savundu.

Haberin Devamı

ABD’li KOBİ’lerin kreditörü CIT, ‘iflas koruma’ya sığındı

ABD’de, küçük ve orta boy işletmelere kredi veren CIT, iflastan korunma başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Bono sahiplerinin CIT’nin borçlarını 10 milyar dolar azaltmak için yeniden organize olma anlaşmalarına rağmen, CIT grubunun iflas koruma talebinde bulunduğu açıklandı. ABD’nin en büyük beşinci iflas eden şirketi olan CIT’nin, 71 milyar dolarlık finans ve leasing varlıklarına karşılık borcunun 64.9 milyar dolar olduğu belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!