Hamidiye’nin su kaynağına ‘kimyasal atık’ karıştı

Güncelleme Tarihi:

Hamidiye’nin su kaynağına ‘kimyasal atık’ karıştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2009 00:00

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşu Hamidiye Suları’nın kullandığı İstanbul Kemerburgaz’daki bir su kaynağına, kimyasal atık bertaraf eden yakınlardaki bir tesisten kimyasal atık karıştı. Hamidiye A.Ş. yönetimi kaynaktan su alınmadığını belirtirken, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Hasan Afacan konuyu Meclis’e taşıyacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’ne ait Kemerburgaz’daki Hamidiye A.Ş.’nin, kullandığı 9 numaralı kaynağa, bitişiğindeki kimyasal atık bertaraf eden ve çöp gazından enerji üreten Ekolojik Enerji Şirketi’nin tesisinden kimyasal atık suyu karıştı. Hamidiye A.Ş.’nin, 17 Haziran 2009’da İSKİ’ye gönderdiği raporda, 31 Mart’tan itibaren kaynaktan su alınmadığı belirtildi. Kemerburgazlılar, diğer 15 kaynaktan su alımına devam edildiği için tedirgin.
Muhtar ve çevreciler şikâyetçi
Şikayet dilekçelerinin ortaya çıkardığı olay, Kemerburgaz, Mimar Sinan Mahallesi Muhtarı Turgut Koçum, Mithatpaşa Mahallesi Muhtarı Kemal Kesici ve Kemerburgaz-Göktürk Çevre Platformu’nun şikayetiyle ortaya çıktı. Şikayetçiler, kimyasal atık bertaraf eden tesisinin, 200 metre yakınındaki Hamidiye’nin su kaynaklarına zarar verebileceğini iddia ettikleri dilekçelerini Çevre ve Orman Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Eyüp Belediye Başkanlığı ve İSKİ’ye iletti.
Yağmur yağdı böyle oldu
Şikayetler üzerine İSKİ, Hamidiye A.Ş.’ye zarar görüp görmediğini sordu. Hamidiye’nin hazırladığı 17 Haziran 2009 tarihli raporda şunlar yer aldı: “Bu kaynaktan gelen sularda aşırı fenol kokusu olup, daha çok çöp kokusuna benzemektedir. Eğer bu tesislerden toprağa bir sızıntı varsa yağmur sularıyla kaynağa ulaşmış olabileceğini düşünmekteyiz. Zira, yoğun yağmur yağışlarından sonra bu kaynaktan su alamaz hale geldik.”
Boyacılıkla, plastik maddelerin ve bazı ilaçların yapımında kullanılan fenol, Dünya Sağlık Örgütü’nün, kanserojen maddeler sınıfında. Sularda çözünmüş halde bulunan fenol, düşük oranlarda bile zehirli ve öldürücü olabiliyor. Solunum, sindirim ve deri yoluyla insan vücuduna giren fenol, en büyük zararı akciğer ve sinir sistemine veriyor.
Öte yandan atık bertaraf tesisinde 2008’de çıkan yangınla ilgili İtfaiye Daire Başkanlığı’nın hazırladığı raporda da “Kimyasal atık deposunda bulunan varillerin bir kısmının gömülmüş olduğu ve duman çıktığı görüldü” denildi.
Hamidiye içme suyuna fenol karışması, akıllara 2006’da Tuzla’da bir araziye gömülmüş halde bulunan zehirli atık varillerini getirdi. Varilleri toprak altından çıkarmaya çalışan bazı işçiler fenol kokusundan etkilenerek bayılmıştı.

Haberin Devamı

Valilik: Soruşturmaya gerek yok

Haberin Devamı

KEMERBURGAZLI muhtarlar, firma için Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün “ÇED gerekli değildir” kararının ilgililerine yönelik, ‘görevi kötüye kullanma’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Ancak, İstanbul Valiliği ilgili memurların soruşturulmasına izni vermedi. Ekolojik Enerji Limited Şirketi yöneticilerinden Efe Değirmenci, olayla ilgili “Spekülatif bir konu. Biz çevre için koruyucu çözümler üretiyoruz” dedi. Kemerburgaz’da oturan CHP’li İBB Meclis Üyesi Hasan Afacan, tarihi su kaynaklarının yanında, zehirli atık imha eden şirkete izin verilmesinin ‘skandal’ olduğunu söyledi. Afacan, konuyu Belediye Meclisi’ne ve TBMM’ye taşıyacaklarını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!