‘Çek’te hapse ‘ödenmeyen bölüm’ sınırı getiriliyor

Güncelleme Tarihi:

‘Çek’te hapse ‘ödenmeyen bölüm’ sınırı getiriliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2009 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, çek yasasıyla ilgili, çekin bir kısmını ödemiş olanlar için adli para cezasının düşürülmesi yönünde uzlaşıldığını söyledi. Ergün, hükümetin herhangi bir vergi öngörmediğini de belirterek, Ekonomik büyüme vergi gelirlerini normal olarak artırdığı müddetçe vergi kaynağına ihtiyaç olmayacak” dedi.

Haberin Devamı

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Adalet Alt Komisyonu’nda görüşülen çek yasasıyla ilgili, çekin bir kısmını ödemiş olanlar için adli para cezasının düşürülmesi yönünde uzlaşıldığını açıkladı. Çek yasasının kritik bir konu olduğunu ifade eden Bakan Ergün, “Eğer adli para cezaları ödenebilir miktarda olursa, o zaman ödeyenler hapis yatmamış olacak. Bu durum çeke olan güveni azaltabilir” dedi. Çekin çoğunluğunu ödeyenlerin bile hiç ödememiş gibi adli cezaya çarptırıldığını söyleyen Bakan Ergün şu açıklamaları yaptı: “Adli para cezası ödenemediği için de hapis cezasına dönüşüyor. Adalet Bakanlığı’ndan gelen tasarıda ve komisyondaki tasarıda çekin ödenen miktarı adli para cezasında çıkarılıyor ve adli para cezası ödenebilir duruma geliyor. Eğer adli para cezaları ödenebilir miktarda olursa, o zaman bunu ödeyenler hapis yatmamış olacaklar. Bu da çeke olan güveni azaltabilir.”
Beklentiler büyük
Çek yasasıyla ilgili bir çok talebin de bulunduğunu ifade eden Ergün, şunları söyledi:”Hiç adli para cezası olmasın fikrini öne sürenler de var. Bankalar da çekin daha çok güvenceye tabi tutulması talebini seslendiriyor. Bu da, bankaların çek verme sürecini zorlaştırabilir. Bu konuda bir takım taleplerle ekonomik etkiler analiz edilmeden karar verilemez. Gerek Hazine gerekse Merkez Bankası konunun ekonomik boyutlarını ele alan çalışmalar içinde. Ancak beklentiler çok büyük. Hiç hapis cezası olmasın beklentileri var.”
Yeni yaklaşımlar olabilir
Hükümetin 2010 yılı bütçesinde öngörülen 50 milyar liralık bütçe açığını dengeleyecek yaklaşımla hareket ettiğini kaydeden Ergün, şöyle konuştu: “2009 bütçesinde yaklaşık 60 milyar liralık bir açık var. Ciddi bir mali disiplin uygulamamız lazım.  Vergi gelirlerindeki artışı ekonomik büyümeyle tedarik etmemiz mümkün. Bunu yaparsak herhangi ilave bir kaynağa, vergiye ihtiyaç olmaz. Ekonomik büyüme vergi gelirlerini normal artırdığı müddetçe bir vergi kaynağına ihtiyaç olmayacak. O nedenle yeni vergi öngörüsü yok.”

Haberin Devamı

Sınırda serbest sanayi bölgesi İran ziyaretinde konuşulacak

Haberin Devamı

NİHAT Ergün, komşularla sıfır problem politikası başarılı oldukça ekonomik potansiyelin de yükseleceğini belirterek şöyle konuştu: “Suriye ve Irak’la sıfır problem politikasının geldiği nokta, ciddi ekonomik potansiyeli ortaya çıkardı. İran, rekabet gücü yüksek bir ortak sanayi bölgesi kurma teklifiyle geldi. Türkiye’nin birikiminden yararlanmak istediklerini ama bu bölgeye kendi iç piyasalarına verdikleri fiyattan doğalgaz ve enerji tedariki yapabileceklerini, enerji konusunda rekabet gücü yüksek bir sanayi bölgesinin oluşabileceğini iletti. İran ziyaretinde bu gündeme gelecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!