Hapis kokusu alınca kaçan Cem Uzan Fransa’ya sığındı

Güncelleme Tarihi:

Hapis kokusu alınca kaçan Cem Uzan Fransa’ya sığındı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2009 00:00

Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik’in içini ailece boşalttıkları, Telsim’de Motorola’yı yüklü zarara uğrattıkları iddiaları sonrası Uzan Grubunun yönetiminden siyasete geçerek kendine siyasi kimlik kazandıran Cem Uzan, sonunda bu kimliği ile Fransa’dan ‘siyasi sığınma’ talep etti.

Haberin Devamı

UZAN FRANSA'YA SIĞINDI / WEB TV 

Cem Uzan; babası, kardeşi ve amcası aleyhine açılan davalardan sonra ailesi hakkında siyasi linç yürütüldüğünü öne sürerek Genç Parti ile sert muhalefete başlamış, ardından önce ailenin yönetiminde bulunduğu Çukurova ve Kepez Elektrik’te imtiyaz sözleşmeleri Haziran 2003’te iptal edilmiş, 3 Temmuz 2003’te de İmar Bankası ve Adabank’a el konulmuştu. 

İki bankada yolsuzluk

İmar Bankası ve Adabank’ta ‘çifte hesap açılışı’ yoluyla 7.5 milyar TL’lik yolsuzluk yaptıkları ortaya çıkarılan aile, Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik’i geri alabilmek için de çeşitli yollara başvurmuştu. Bu amaçla yabancı şirketler üzerinden davalar açan ailenin 3 ferdi; haklarındaki ceza davalarından ve hapisten kurtulmak için 6 yıl 4 aydır firarda. Cem Uzan hakkında da yurt dışı yasağı alınmıştı. 7 yıldan fazladır siyasi kimliğini kullanan Cem Uzan, geçen Ramazan Bayramı’nda, Antalya’da tatil yaptığı sırada ortadan kaybolmuş, yatıyla yurt dışına kaçtığı iddia edilmişti.

Haberin Devamı

Sığınma başvurusu

Cem Uzan’ın Ürdün’e kaçtığı yolunda haberler çıkmıştı; ancak herkes yanıldı. Cem Uzan’ın avukatı Şaylan Çığgın, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada Cem Uzan’a Fransa’nın siyasi sığınma hakkı tanıdığını, Uzan’ın bundan sonra Fransa’da yaşayacağını iddia etti. Çığgın açıklamasında Cem Uzan’ın 2003 Haziran’da başlayan ve bugüne kadar aralıksız sürdürülen siyasi linç kampanyası nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını savundu ve “Siyasi baskı ve zorlamalar ile seneler sonra bile kendisine ve küçük çocuklarına karşı açılan suni davalar ile uğraşmak zorunda bırakılan Cem Uzan yaşatılan bunca sıkıntıdan sonra Fransa’nın siyasi sığınma hakı vermesinden minnet duymaktadır” dedi.

3 ay geçici oturma izni

Bu açıklama üzerine tüm gözler Fransa’ya çevrildi. Hürriyet Paris temsilcisi Muammer Elveren’e bilgi veren Fransız kaynaklar “Cem Uzan’a iltica hakkı tanınmadı. Sadece siyasi iltica başvurusu 4 gün önce işleme konuldu. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah  Gül’ün Paris’te bulunması nedeniyle bu bilgi birkaç gün ertelenerek duyuruldu” dediler. Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan’ın başvurusunun prosedür gereği kabul edilerek 3 aylık geçici oturma izni alındığı öğrenildi. Özel bir uçakla, işadamlarının kullandığı Paris’in Bourget havalimanından Fransa’ya giriş yapan Cem Uzan’ın, ‘Fransa Yabancıları ve Uyruksuzları Koruma Ofisi’ne (OPFRA) siyasi iltica başvurusunu yaptığı belirtiliyor.
 
Babası ve kardeşi 6 yıl 4 aydır firarda

Haberin Devamı

CEM Uzan’ın babası Kemal Uzan ile kardeşi Hakan Uzan ve amcası Yavuz Uzan, 2003 yılında Çukurova Elektrik’te imtiyaz sözleşmesinin iptal edilmesi ve İmar Bankası ile Adabank’a el konulması sonrası ortadan kaybolmuştu. Siyasi parti lideri kimliği ile ailesine baskı yapıldığı iddialarını gündeme getiren Cem Uzan da, eşi Alara Uzan ve çocuklarıyla birlikte Türkiye’yi terk etti. Cem Uzan’ın babası ve kardeşinin yanına, Ürdün’e kaçtığı iddiaları da ortaya atılmıştı; ancak Uzan Fransa’da ortaya çıktı.

 Ormanı işgal davasında 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı

Cem Uzan, Sakarya’nın Pamukova ilçesinde orman alanını işgal ettiği iddiasıyla yargılandığı mahkemece de, 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. 2004 yılında Pamukova Cumhuriyet Savcılığı Bakacak köyü mevkiinde bulunan Uzanlar’a ait çiftlik evinin yapımı sırasında, 64 bin metrekare orman arazini işgal ettikleri gerekçesiyle baba Kemal Uzan, Cem Uzan, Hakan Uzan ve Muzaffer Salih Pilav hakkında TCK’nın 6831. Maddesi 93. fıkrasına göre 9 ay ila 1.5 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Mahkeme, Cem Uzan ve Muzaffer Salih Pilav’ı 1 yıl 8’er ay hapis cezasına çarptırdı.

Haberin Devamı

Uzan koyboldu, TMSF tutuklanmasını talep etti

 TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) avukatları, “özel banka parasını zimmete geçirmek” ve “gerçeğe aykırı banka bilançosu hazırlayıp muhasebeleştirmek” suçlarından yargılanan 17 kişiyle birlikte Cem Uzan ile ilgili de bazı taleplerde bulunmuştu. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verilen dilekçede, “Dosyadaki delillerin henüz toplanmamış olması, sanığın delil karartma ihtimalinin bulunması, kaçma şüphesi olması ve zimmet suçundan yargılanması” nedeniyle Cem Uzan hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılması talep edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!