TÜGİAD, "2010 yılı beklenti anketi" açıklandı

Güncelleme Tarihi:

TÜGİAD, 2010 yılı beklenti anketi açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2009 16:18

Türkiye Genç İşadamları Derneği'nin (TÜGİAD) “2010 Yılı Beklenti Anketi” açıklandı.

Türkiye Genç İşadamları Derneği'nin (TÜGİAD) açıkladığı “2010 Yılı Beklenti Anketi” sonuçlarına göre, TÜGİAD üyelerinin yüzde 66'sının, küresel krizde en kötü sürecin geride kaldığını düşündüğü bildirildi.

TÜGİAD'dan yapılan yazılı açıklamada, 670 üyesi bulunan ve üye profilinde 30 milyar dolarlık iş hacmi yaratan TÜGİAD'ın, “2010 Yılı Beklenti Anketi” sonuçlarına yer verildi.

Dernek üyesi iş kadını, iş adamı ve şirket profesyonellerinin yüzde 66'sının, küresel krizde en kötü sürecin geride kaldığını düşünmekte olduğu belirtilen açıklamada, “TÜGİAD üyelerinin yüzde 61'i, 2010 yılının Nisan ayından itibaren Türk ekonomisinin yeniden pozitif büyüme trendine döneceğini belirtmekte” denildi.

Açıklamada, 2009 yılının son çeyreğinde pozitif büyümenin yakalanacağını bekleyen üye oranının yüzde 4, 2010 yılının ilk çeyreğinde yeniden büyüme sürecine geçişi bekleyen üye oranının yüzde 9 seviyesinde kaldığı dile getirilerek, üyelerin yüzde 22'sinin ise 2011 yılından önce yeniden pozitif büyüme sürecine geçilemeyeceğini düşündüğü ifade edildi.

TÜGİAD üyelerinden “ekonomi yine küçülür” diyenlerin oranının yüzde 36, “yüzde 3 ve üzeri büyür” diyenlerin oranının ise yüzde 6 olduğu kaydedildi.

DEMOKRATİK AÇILIM VE TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

Türkiye ekonomisinde büyüme eğiliminin en erken 2010 yılı 2. çeyreğinde başlayacağının öngörüldüğü belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“TÜGİAD'ın 2009 yılı küçülme öngörüsü, hükümetin yüzde 6 beklentisi ile uyumlu ve üyelerin yüzde 59'u yüzde 5-7 arası küçülme bekliyor. TÜGİAD üyelerinin yüzde 78'i firmalarının üretimi, yurt içi satışları ve ihracatında 2010 yılında 2009 yılına göre iyileşme beklemekte.

TÜGİAD üyelerinin hükümetin başlattığı 'demokratik açılım' girişimine karşı yaklaşımı oldukça olumsuz çıktı. Üyelerin yüzde 62'si açılımın, Kürt sorununun çözümüne faydalı olamayacağını düşünmekte. Açılımın faydalı olacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 38. Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde yavaşlama TÜGİAD üyelerinin beklentilerini de olumsuz etkiledi. TÜGİAD üyelerinin yüzde 73'ü, Türkiye-AB ilişkilerinin 2010 yılında düşük yoğunluklu kalacağını ve müzakere sürecinin yavaş ilerleyeceğini öngörüyor. 'Müzakere süreci hızlanır ve ilişkiler yoğunlaşır' diyenlerin oranı ise sadece yüzde 3.”

TÜGİAD üyelerinin yüzde 88'inin 2010 yılında bir erken genel seçim beklemediği belirtilen açıklamada, üyelerin önceliğinin erken genel seçim değil, ekonomide bir an önce canlanma ve iyileşme olarak gözlendiği vurgulandı.

TÜGİAD üyelerinin yüzde 78'inin IMF ile bir anlaşma yapılması gerektiğine inandığı ifade edilen açıklamada, IMF ile bir anlaşmanın, en çok dış borçlanmada kredibilite tesisi ile bütçe ve mali disiplin sağlanması konularında gerekli olduğunun düşünüldüğü kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!