23 çalışan intihara sürüklendi, France Telecom sarsıldı

Güncelleme Tarihi:

23 çalışan intihara sürüklendi, France Telecom sarsıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2009 00:00

Fransız Telecom’da intihar eden 23’üncü kişi olan Stephanie’nin babasına yazdığı e-posta ülkeyi ayağa kaldırdı. Stephanie mesajında, “Bu akşam intihar etmeye karar verdim. Şirketteki yeni organizasyonu kabul etmiyorum. Şefim bilmiyor ama intihar eden 23’üncü kişi olacağım” dedi.

Haberin Devamı

FRANSA’nın 5’nci, dünyanın 71’nci şirketi olan France Telecom, intihar dalgasıyla sarsılıyor. 18 ayda çalışma şartlarını beğenmeyen 23 kişi intiharı seçti. Ölümü seçen 32 yaşındaki Telecom görevlisi Stephanie’nin e-postanın ortaya çıkmasıyla intiharlar ülkenin en önemli gündem maddeleri arasına girdi.
Ofiste intihar edeceğim
11 Eylül 17.10’da Stephanie isimli operatörün babasına yolladığı e-posta şöyle: “İyi akşamlar baba. Bu sabah telefonla konuştuğumuzda, sesimin iyi gelmediğini söyledin. Haklısın. İntihar isteğim ağır basıyor. Bu akşam intihar etmeye karar verdim. Sakın ev sahibinden bana göz atmasını isteme. Çünkü evde değil, ofiste intihar edeceğim. Şefim bilmiyor ama şirkette intihar eden 23’üncü kişi olacağım. Zira servisteki yeniden yapılanmayı kabul etmiyorum. Ekip şefim değişti, ben neler olacağını bildiğim için ölmeyi tercih ediyorum.”
Kedilerime yemek ver
Stephani’nin e-postası şu sözlerle devam ediyor: “Çantamı, cep telefonumu ve anahtarımı büro masamın üzerine bırakıyorum. Beraberimde sadece organ nakli kartımı götürüyorum... Kedilerime yemek vermeyi unutma. Benden böyle bir mesaj aldığın için üzgünüm. Ancak beter vaziyetteyim. Seni seviyorum babacığım. Stephanie.”
40 bin kişi çıkarıldı
Şimdi Fransa, 100 bini ülke içinde olmak üzere dünya üzerinde 187 bin kişiye iş imkanı sağlayan France Telecom’daki intihar dalgasının nedenini anlamaya çalışıyor. Sendikalara göre, bu intiharlar şirketin yeniden yapılanma planlarından kaynaklanıyor. France Telekom, birkaç yıl önce özelleştirildi. Ancak devletin hala yüzde 27’lik hissesi bulunuyor. Bu nedenle çözümün de devletten geleceği yönünde bir düşünce hakim. Şirket, 2002 yılından bu yana 40 bin kişiyi işten çıkardı. Küçülmenin çalışanlar üzerinde yarattığı stresin yanı sıra yönetimin, kişileri istifaya zorlamak için çalışma şartlarını zorlaştırdığına dair de iddialar bulunuyor.

Haberin Devamı

Yeniden yapılanma askıya alındı

HÜKÜMET ve France Telecom soruna çare ararken, bir intihar girişimi haberi de Troyes kentinden geldi. Gruptaki yeniden yapılanmayla ilgili tartışma sırasında daha az nitelikli bir göreve getirildiğini haberi alan 49 yaşındaki bir teknisyen, karnını bıçaklayarak intihar girişiminde
bulundu. Ölüm dalgası üzerine yeniden yapılanma planını bir süreliğine askıya alan France Telecom Grubu İnsan Kaynakları Direktörü Olivier Barberot, intiharlara karşı tedbirlerin güçlendirileceğini ve bu çerçevede 20 bin yöneticiyi formasyona tabi tutarak psikolojisi zayıf olan çalışanların takibe alınacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Çalışma Bakanı olaya el koydu

STEPHANEIE’nin Paris’in 17’nci bölgesindeki France Telecom binasının 4’üncü katından atlayarak intihar etmesinin ardından Çalışma Bakanı Xavier Darcos, France Telecom Grubu Başkanı Didier Lombard ile bir araya gelerek, intihar salgınına çözüm bulunması yönünde bir çalışma yapılmasını talep etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!