Ortak ATM geliyor ama sorun devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Ortak ATM geliyor ama sorun devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2009 09:47

ATM hizmeti veren tüm bankaları kapsayan ‘Ortak ATM Sistemi’ 1 Ekim'de başlıyor. Tüketiciler için büyük kolaylık getirmesi beklenen sistemin şu andaki eksiği ise bankaların bu işlem karşılığında alacağı ücretlerin birbirinden farklı olmasında yatıyor.

Haberin Devamı

Alınacak ücretler ile ilgili bu farklılık neticesinde hangi bankanın daha az aldığını bilen tüketici daha az ücret ödeyecek.  

1 Ekim’de, ATM hizmeti veren bütün bankaların (toplam 26 banka) ATM’leri ortak kullanıma açılıyor. Tüketici her yerde kendi bankasının ATM’sini bulmak sorunundan kurtulacak ve hangi bankaya ait olursa olsun en yakın ATM’den para çekebilecek. Daha önce ‘Altın Nokta’ ve ‘Ortak Nokta’ gibi kısmi uygulamalar vardı. Yeni durumda bütün bankalar kapsanmış olacak. Türkiye’de bulunan 22 bin 973 ATM’nin tamamı sisteme katılıyor.

Sistemin altyapısı için 2 yıl çalışan Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, 11 Eylül’de yapılan ilk basın toplantısında, eskiden olduğu gibi başka bankanın ATM’sinde işlem yapıldığında ücret ödeneceğini açıklamıştı. Özinal, Milliyet’e yaptığı açıklamada da bu konunun bankaların kendi uygulamalarına bağlı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

10 lira çekime 4 lira ücret

Yeni sistem bu ücretlerin miktarı, oranı konusunda bir standart getirmiyor. Mevcut sistemde başka bankanın ATM’sinden 10 lira nakit çekenden 4 lira ücret alınabiliyor. Bu rakamlar bankadan bankaya değişiyor, artıyor, azalıyor. Yeni sistemde bankaların çekim ücretlerinde yeniliğe gidip gitmeyecekleri belli değil. Konu bankalara bırakıldı. Ücretler bankadan bankaya değişeceği için tüketici diğer bankaların ATM’lerini kullanmak durumunda kaldığında hangisinin kaç lira ücret alacağını bilmiyor.

Özinal yaptığı açıklamada, ortak ATM kullanımının tüketiciye maliyetine ilişkin, ücretlendirmenin kartı veren banka ile müşteri arasında belirleneceğini ifade etti. Özinal, “Banka, ücretlendirme politikası ve pazarlık stratejisi doğrultusunda kart sahiplerinden belirli ücret talep edecektir veya etmeyecektir” dedi.


300 milyon dolarlık tasarruf

Türkiye’de 44 milyon kredi kartı, 61 milyon banka kartı bulunduğunu bildiren Sertaç Özinal’ın verdiği bilgiye göre bugüne kadar Türkiye’de 600 milyon dolarlık ATM yatırımı yapıldı. ATM Paylaşım Sistemi’ne geçişle birlikte:

-  Mevcut 22 bin 714 ATM’nin 35 bin adet ATM kadar etkinlik gösterecek. 300 milyon dolarlık verim elde edilecek.
-  2004-2009 yılları arasında ATM işlem adetlerinde ortalama yıllık yüzde 10 artış olmuştu. ATM Paylaşım Sistemiyle birlikte işlem adedi artışının yüzde 30’a ulaşacak.
-  Türkiye’de son 5 yılda 3.6 milyar kere ATM’ye gidildi.
-  Her bir milyon kişiye düşen ATM sayısı 264, işlem başına nakit çekim miktarı ortalama 190 lira.
-  ATM ağının yaklaşık yüzde 44’ünü Altın Nokta, yüzde 30’unu ise Ortak Nokta oluşturuyordu, kalan yüzde 26’lık pay ise bu gruplara dahil olmayan bankalara aitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!