Maliye, otoda ÖTV indirimi yerine ‘hurda’ planı yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Maliye, otoda ÖTV indirimi yerine ‘hurda’ planı yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2009 00:00

Otomotiv, elektronik ve beyaz eşya ile mobilyada 30 Eylül’de sona erecek olan ÖTV ve KDV indirimleri için gözler ekonomi yönetimi ve hükümete çevrilirken, otomotiv sektörüne dönük hurda indirimi yeniden gündeme geliyor.

16 Mart’ta uygulamaya giren, 16 Haziran’da da kapsamı daraltılarak yeniden uzatılan bazı mal ve hizmetlerdeki ÖTV ve KDV indirimi 30 Eylül’de sona eriyor. Maliye Bakanlığı, otomotiv, elektronik ve beyaz eşya ile mobilyadaki vergi indirimleri için “etki ve sonuç analizi” çalışması yaparak, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na (EKK) sunacak. Vergi indirimlerinin devam edip etmeyeceğine de Kurul karar verecek.

ÖTV indirimi bitsin

Ancak Maliye Bakanlığı, 2 dönemdir uygulanan vergi indirimlerinin sona erdirilmesi görüşünü taşıyor. Maliyeciler, şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Bakanlığın indirimlerle ilgili sonuç ve değerlendirmeleri EKK’da bütün boyutlarıyla ele alınacak. Buna göre de indirimlerle ilgili bir karara varılacak. İlk üç aylık uygulamanın ardından otomotiv ve beyaz eşyada vergi indirimlerinin kapsamı daraltılmıştı. Otomotiv sektöründe ülkemizde satılan 2000 cc ve üstü araçların hepsi ithal. 1600 cc otomobillerde de ithal oranı oldukça yüksek. O yüzden ikinci uygulama döneminde bir daraltmaya giderek süreyi uzattık. Beyaz eşyada da ÖTV tutarı yüksek bir tutar değil. Bakanlık olarak ÖTV ve KDV indirimlerinin artık devam etmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Tabi ki son kararı EKK verecek.”

Hurda indirimi gündemde

Maliye Bakanlığı yetkilileri, otomotiv sektörünün yeni dönemde hurda indirimiyle teşvik edilebileceğini belirtiyor. Yetkililer, otomotiv sektöründe yeni değerlendirmenin hurda indirimiyle birlikte yapılacağını ifade ediyor. Vergi indirimlerinin uygulamaya konulduğu dönemde hurda indiriminin de tartışıldığını ve o dönem yabancı ülke uygulamalarının da tarandığını kaydeden bir Bakanlık yetkilisi, “Örneğin Almanya’da 1 yıl ve üstü otomobillerde hurda indirimi uygulanıyor. Değişik ülkelerde hurda indirimi kapsamına 5 yıllık, 10 yıllık, 15 yıllık otomobiller giriyor” dedi.

Suistimal olmuştu

Türkiye’de de 2003 yılında geçici süreyle hurda indirimi çıkarıldığını ve 20 yaşın üstündeki araçları hurdaya çıkararak, yeni araç alanlara ÖTV indirimi uygulandığını hatırlatan Maliye yetkilisi, uygulamada galericilerin bütün hurda arabaları topladığını ve çeşitli suistimal olaylarının meydana geldiğini vurguladı. Maliye yetkilisi, geçmişteki deneyimler ve yabancı ülke uygulamalarını da dikkate alarak alternatifli bir hurda indirimi çalışması yapıldığını bildirdi.

En az bir yıl satmak yasak

BİR Maliye Bakanlığı yetkilisi, otomotivde hurda indirimine dönük alternatifli çalışmaları şöyle anlattı: “Hurda indirimi için öncelikle bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç var. Bizim daha önceki alternatifli çalışmamız duruyor. Bu çalışmada, geçici hurda indiriminin yanı sıra kalıcı bir hurda indirimi de öngördük. Bu çerçevede hurda indiriminin araç sahiplerine yapılması, indirimden yararlanmak için en az bir yıl süreyle o araca sahip olunması gibi koşullar üzerinde duruldu. Yeni modelde (10 yıllık araçlara şu tutarda, 15 yıllık araca şu tutarda, 20 yıllık araçlara bu tutarda vergi indirimi uygulanabilir) denilebilir. Kalıcı uygulamada maktu tutar yerine ÖTV’nin belli bir oranı şeklinde nispi indirim de söz konusu olabilir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!