Rover’da yöneticiler 70 milyon dolar götürdü, müfettişler yasadışı saymadı

Güncelleme Tarihi:

Rover’da yöneticiler 70 milyon dolar götürdü, müfettişler yasadışı saymadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2009 00:00

2005 yılında batan MG Rover’ın iflas sürecine gelmesinde nelerin etkili olduğunu araştırmak için düğmeye basan İngiliz Ciddi Yolsuzluklar Bürosu (SFO), şirketin 5 üst düzey yöneticisinin 42 milyon sterlinlik (70 milyon dolar) vurgun yaptığını ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Bağımsız müfettişler tarafından yapılan soruşturma sonucunda, paranın alındığı ancak yasadışı herhangi bir durumla karışmadıkları belirtildi. Şirketin batışında da etkisi olduğu belirtilen yolsuzluğun, 4 yıllık bir zaman dilimine yayılarak gerçekleştiği belirlendi. 800 sayfalık raporda, ‘Servetlerine servet katanlar’ olarak belirtilen 5 yöneticinin şirketi iflasa sürüklediği ifade edildi.
Soruşturma 26.5 milyon dolar
İflas noktasına gelmesinde büyük payı olduğu için özel müfettişler tarafından başlatılan derin soruşturmanın 4 yıllık zaman dilimi içinde 16 milyon sterline (26.5 milyon dolar) malolduğu ifade edildi. Raporda, Rover Genel Müdür John Towers, Genel Müdür Yardımcıları Nick Stephenson, Peter Beale ve John Edwards’ın kişi başı 9 milyon (15 milyon dolar) sterlin aldığı, CEO Kevin Howe’nin ise 5.7 milyon (9.5 milyon dolar) sterlini zimmetine geçirdiği ortaya çıktı. Daha önce ‘Phoenix Dörtülüsü’ olarak adlandırılan dört üst düzey yönetici, kendileri hakkında yapılan tüm suçlamaları reddetmiş ve herhangi bir yanlış iş yapılmadığını söylemişlerdi. 2000 yılında BMW tarafından alınan ve Alman üreticinin Rover çalışanları için yaptığı ödemenin içindeN de para aldıkları tespit edilen yöneticilerin, şirket sekreteri Lord Mandelson tarafından SFO’ya şikayet edildiği bildirildi. İngiliz hükümetinin raporu bilerek geç açıkladığı, çünkü işçi liderleri arasından başka isimlerin de yolsuzlukta yer almış olabileceğinden şüphelendiği belirtildi.

Haberin Devamı

Her yerden para aktı yine de iflas etti

SORUŞTURMANIN bir bölümü, 2000 yılında MG Rover’ı BMW’den satın alan Phoenix Ventures’in kasasındaki 400 milyon (664 milyon dolar) sterlinin nereye gittiği üzerinde yürütüldü. MG’nin Longbridge’deki fabrikasının kapandıktan sonra hükümetin, işini kaybeden çalışan 12 bin 500 kişi için 150 milyon (250 milyon dolar) sterlinlik yardım paketi sağladığı da biliniyor. 2005’te mali durumu kötüleşen MG’nin 1 milyar (1.66 milyar dolar) sterlinden fazla borcu vardı. MG, 2000’de 1 milyar (1.66 milyar dolar) sterline BMW’den aldığında, Alman üretici markanın yeni sahiplerine 427 milyon sterlinlik faizsiz kredi bile vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!