Sağlam vatandaşa anjiyo ve by-pass yapıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Sağlam vatandaşa anjiyo ve by-pass yapıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2009 12:22

Özel hastaneleri yakın izlemeye alan Sosyal Güvenlik Kurumu, il ve ilçelerden gelen tetkik ve ameliyat sayılarıyla şaşkına döndü. 4 milyarı aşan tedavi giderlerinin detaylarını inceleyen kurum, özel hastanelerin kar edebilmek için sağlıklı hastalara bile anjiyo ve by-pass yaptıklarını tespit etti.

Haberin Devamı

SGK’den bir yetkili, “Bir ilçemizde sadece devlet hastanesi varken 20 by-pass ameliyatı yapılıyorken, özel hastane açılması sonrasında sayı 150’ye fırlamış. Her önüne gelen önce anjiyoya sonra by-passa alınmış. Yapılan anjiyoların yüzde 25’inin gereksiz olduğu anlaşılıyor. Oysa anjiyo ölüm riski olan bir tetkiktir ve ameliyattan önceki son tetkiktir. Demek ki hastaneler para kazanmak için kendi hastasını üretiyor” dedi.

 

Fatura 4.4 milyar

2004 yılında özel hastanelere tedavi gideri olarak 743 milyon lira ödeyen SGK’nin bu faturası izleyen yıllarda 1 milyar, 1.7 milyar ve 2.4 milyar lira oldu. 2008 yılında ise fatura 4.4 milyar liraya yükseldi. 2009 yılının ilk altı ayında ise özel hastanelere ödenen tedavi bedeli 2.3 milyar lira oldu. İşte kurum, bu faturalardaki hızlı artışın nedenlerini araştırdığında sağlıklı insanların bile ameliyata alındığı gerçeğiyle karşılaştı.

 

Haberin Devamı

Kendi hastasını üretti!
Sigortalıların özel hastanelerden yararlanma olanağının getirilmesiyle hastane sayısıyla birlikte ameliyat ve tedavi sayısı da hızlı şekilde arttı. Çalışma Bakanlığı ve SKG uzmanlarının yaptığı toplantılarda, bu durumun hasta sayısının artmasından ziyade; hastanelerin sağlıklı insanlardan kendi hastalarını üretme tekniğinden kaynaklandığı tespiti yapıldı. Kimi merkez önüne geleni katarakt ameliyatına, kimisi anjiyo ve by-pass’a aldı.

 

SGK yetkilisi bazı özel hastanelerin bu tavrının sağlıklı insanların sağlığını tehdit ettiğini belirterek, “Açılan her yeni hastane ayakta kalabilmek ve kar edebilmek için kendi hastasını üretiyor. Bu durum, normal hastaların yanı sıra hasta olmayanların da hasta haline gelmesine yol açıyor. Örneğin bir ilçemizde 1 devlet hastanesi varken yılda 20 by- pass ameliyatı yapılıyormuş. Ancak, sağlıktaki dönüşümle birlikte o ilçede iki özel hastane açılmış. Ardından da ilçedeki by-pass ameliyatı sayısı bir anda 150’ye çıkmış. Hastanelere erişimin kolaylaşması nedeniyle 45 by-pass normal kabul edilebilirdi. Ancak, o iki hastane kar edebilmek için önüne geleni ameliyat etmiş. Elinde keser olan, herkesi çivi görür misali hastaneler de herkesi hasta görebiliyor” dedi.

Haberin Devamı

  

Anjiyoya dikkat!

Aynı yetkili, “Anjiyonun belli bir riski var. Sağlam kişiyi dahi öldürebilirsiniz. Özel hastanelerin gönderdiği anjiyo hastalarının yüzde 25’i sağlam çıkıyor. Bu çok yüksek bir oran. Demek ki bazı hastaneler ya ön tetkiki iyi yapmıyor ya da para kazanmak için önüne gelene anjiyo yapıp para kazanmaya çalışıyor. Anjiyo sayısındaki artış, sağlık hizmetinin iyileştiği gibi bir algılama yaratabilir. Ancak tam tersi bir durum var. Sağlıklı vatandaş da anjiyo yapıldığı için sağlık hizmeti çözüm değil sorun üretiyor” diye konuştu.

 

SGK yetkilisi, özel hastanelerle birlikte ortaya çıkan sağlıksız toplum riskini ortadan kaldırmak için yaptıkları çalışmaların sonuna geldiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!