Sel İstanbul’da 90 milyon dolarlık malı alıp götürdü

Güncelleme Tarihi:

Sel İstanbul’da 90 milyon dolarlık malı alıp götürdü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2009 00:00

İstanbul’daki yoğun yağış nedeniyle oluşan sel felaketi şehirde ticari hayatı da olumsuz etkiledi. Üretim tesisleri sular altında kalırken, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, mal kaybından dolayı oluşan zararın 80-90 milyon dolar civarında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

20 KİŞİ BURADA ÖLDÜ

İKİTELLİ'DE SEL FELAKETİ

SÜRÜCÜLER KURTARILMAYI BEKLEDİ

 

ARAÇLAR YOLLARDA MAHSUR KALDI / VİDEO

SEL SULARI GENÇ ADAMI BÖYLE YUTTU - VİDEO

SEL felaketi nedeniyle İstanbul’da ilk belirlemelere göre,  ticari zarar ve mal kaybı da 90 milyon doları buldu. İstanbul’da ekonomik faaliyetlerin bütün yıl boyunca aynı ölçüde devam ettiğini, şu anda İstanbul’da hizmet ve sanayi sektörlerinin ağırlıkta olduğu bölgelerde sel nedeniyle ciddi anlamda sıkıntı yaşandığını söyleyen İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, “Yürüttüğüm temaslar neticesinde elde ettiğim rakam, ticari zararın, sadece mal kaybından dolayı oluşan zarar 80 ile 90 milyon dolar civarında” dedi.
İstanbul’daki ticari faaliyetler için Güneşli, İkitelli, Mahmutbey ve Halkalı’nın önemine drikkat çeken Murat Yalçıntaş, şöyle konuştu: “Güneşli’de 1506, Mahmutbey’de 928, İkitelli’de 711, Sefaköy’de 1715, Halkalı’da 814 İTO üyesi firma bulunuyor. Bu firmaların bulunduğu yerler sel felaketinden en fazla etkilenen alanların başında geliyor. Dağılımda tekstil sektörünün ağırlığı oluşturduğu, ayrıca Atatürk Havalimanı’na yakın bölge olmasından dolayı antrepo, gümrükleme ve depolama hizmetleri veren firmaların da çok olduğu bir yer. Bu nedenle söz konusu sektörler yaşanan sel felaketinden ciddi anlamda etkilendi.”
İşe gidilemedi
Murat Yalçıntaş, firmaların felaketten iki yönden etkileneceklerine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi: “Doğrudan doğruya mal kayıpları var. Ben birçok üye ile konuştum. Bir çoğunun deposunu su basmış durumda, malları kullanılamaz halde. İşe zamanında gidememe, hiç çalışamama, nakliyatın, ihracatın, ithalatın yapılamaması, kazaların ve sağlık giderlerinin artması gibi sebepler de ayrıca bir zarar söz konusu. Şu anki veriler, benim sabahtan beri yürüttüğüm temaslar neticesinde elde ettiğim rakam, ticari zararın, sadece mal kaybından dolayı oluşan zararın 80-90 milyon dolar civarında olduğu. Bu zarara ihracatı yapamama, malı teslim edememe, çalışamama gibi rakamlar dahil değil. Bunlar doğrudan doğruya mal kayıpları”

Haberin Devamı

Sanayici büyük zarara uğradı

Haberin Devamı

İSTANBUL’daki sanayicilere tek tek ulaştıklarını söyleyen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, sel felaketiyle ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Sel felaketinin yoğun olduğu bölgelerde bir çok sanayi tesisimiz bulunuyor. Bu tesisler önemli ölçüde zarar gördü. İlk yaptığımız tespitlere göre ciddi bir sorun olduğunu görüyoruz. Bu olumsuzluklarla ilgili olarak bir yol haritası hazırlıyoruz. Güneşli bölgesinde konfeksiyon sektörünün yoğunlukta olduğu yerlerde sel felaketinin boyutu çok fazla.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!