Reuters: Hükümet Doğan’ı vergi cezasıyla vuruyor

Güncelleme Tarihi:

Reuters: Hükümet Doğan’ı vergi cezasıyla vuruyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2009 00:00

İngiltere merkezli uluslararası haber ajansı Reuters, Doğan Yayın Holding’e 3.8 milyar liralık vergi cezasını, “Türk Hükümeti Doğan Medya Grubu’nu vergi cezasıyla vuruyor” başlığıyla dünyaya duyurdu.

Haberin Devamı

DÜNYANIN önde gelen uluslararası haber ajansı Reuters, Doğan Yayın Holding’e kesilen 3 milyar 755 milyon liralık vergi cezasını abonelerine “Türk hükümeti Doğan Medya Grubu’nu vergi cezasıyla vuruyor” başlığıyla duyurdu. Ülkenin en büyük medya grubuna verilen 3.8 milyar liralık cezanın hisse senetlerinin değerinde yüzde 20’ye varan oranlarda değer kaybına neden olduğunu ve basın özgürlüğü ve ülkedeki yatırım şartlarıyla ilgili yeni soru işaretleri yarattığını yazdı.
Değerinin beşte dördü
Reuters’ın haberinde, “Rekor vergi cezası, AB’ye katılmak için politik standartları geliştirme sözü vermiş bir ülkede, medyanın misillemeyle karşılaşma korkusuyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yönetimi hakkındaki eleştirileri dizginlediği yönündeki endişeleri artırabilir” denildi. Haberde verilen cezanın Doğan Yayın Holding ile Doğan Holding’in toplam piyasa değerinin beşte dördüne karşılık geldiği vurgulandı.
İkinci büyük ceza
Haberde bunun Doğan Yayın Holding’e bu yıl içinde verilen ikinci büyük ceza olduğu belirtilirken Doğan Grubu’nun, hükümet hakkındaki haberleri yüzünden Erdoğan’la arasının bozuk olduğu da hatırlatıldı. Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık yetkililerinin konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındığını belirten ajans, isminin gizli tutulmasını isteyen bir hükümet kaynağınınsa hükümetin cezayla ilgili bir baskıda bulunmadığını söylediğini yazdı.
Kutuplaşma yarattı
Reuters, Türk medyasının hükümet yanlıları ve hükümeti eleştirenler olmak üzere kutuplaştığı belirtirek AB ve ABD’nin de geçmişte, Türkiye’de hükümete yönelik eleştirilerin bastırılmasını eleştirdiğine değindi. Ajans, bu yılın başlarında Başbakan Erdoğan’ın, Doğan Grubu’nun gazetelerinin satın alınmaması çağrısı yaptığını da hatırlattı. Reuters ayrıca, cezanın, Başbakan Erdoğan’ın Kürt ve Ermeni meselelerinin de dahil olduğu yüklü bir reform programına her türlü desteğe ihtiyaç duyduğu hassas bir zamana denk geldiğini de vurguladı.

Haberin Devamı

IPI: Ceza, basın özgürlüğü için endişe veriyor

REUTERS‘in görüşünü aldığı Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) basın özgürlüğü sözcüsü Anthony Mills, Türkiye’deki basın özgürlüğüyle ilgili kaygıların bulunduğunu belirterek, “Mevcut koşullar göz önünde bulundurulduğunda bu ceza endişe yaratıyor. Ceza, Türkiye’de basın özgürlüğüyle ilgili endişelerin
yoğun olduğu bir döneme denk  geldi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!