Hanımın Çiftliği’ne 1.8 milyon lira yattı 1950 Adana’sı canlandı

Güncelleme Tarihi:

Hanımın Çiftliği’ne 1.8 milyon lira yattı 1950 Adana’sı canlandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2009 00:00

1945-50 döneminin Adana’sını Kanal D ekranlarına taşıyan Hanımın Çiftliği, son yılların en büyük yapımları arasına girdi. Kostümler, sokaklar, binalar ve otomobillerin 60 yıl öncesine uyarlandığını söyleyen Gold Film’in patronu Faruk Turgut, “Dizi için 1.8 milyon TL yatırım yaptık. Kostümlere 300 bin TL harcadık” dedi.

Haberin Devamı

SON dönemlerin en önemli yapımlarından biri olarak gösterilen Hanımın Çiftliği’ne 1 milyon 800 bin TL’lik yatırım yapıldı. 1945-50 dönemini ekranlara taşıyan Orhan Kemal’in ölümsüz eseri Hanımın Çiftliği için dönemi yansıtacak kostümlerine 300 bin TL harcandı. 26 oyuncunun rol aldığı dizinin büyük bir yatırım gerektirdiğine işaret eden Gold Film’in patronu Faruk Turgut, “Böylesine önemli bir yapımı çekmek oldukça zor. Çünkü dönemi yansıtmanız gerekiyor. Kostümler, sokaklar, binalar, fabrikalar hep dönemin renkleriyle ve dokusuyla işlenmeli. 100’den fazla kişinin emeği olan bir dizi için büyük yatırım yaptık” dedi.
1950’yi yansıtıyor
Dizinin yapım aşaması için yaklaşık 3 aydır çalışıldığını vurgulayan Faruk Turgut, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kamera arkasında 64 kişi çalışırken, stüdyoda da 14 kişi dizi için emek harcıyor. Yaklaşık 3 ay dizinin çekileceği alanda çalışmalar yaptık. Binaları dönemin dokusuna hazır hale getirdik. Daha sonra kostümler için önemli bir çalışma yaptık. Yüzlerce kostüm hazırlandı. Bu kostümlerin maliyeti de 300 bin TL’yi buldu. Adana’nın şuanki dokusu 1950 dönemini yansıtmadığı için bazı sokaklarda düzenlemelere ihtiyaç duyduk. Parti binaları, fabrika, sokaktaki kahve, meyhane, sinema ve sokakları döneme uyarlamayı başardık. Dizinin toplam maliyeti de 1 milyon 800 bin TL’yi buldu.”
Her bölüm 400 bin TL
Hanımın Çiftliği için yapılan büyük yatırımda dönemin müzikleri için de her bölüm 4 bin TL telif ödeneceğini anlatan Faruk Turgut, şu bilgileri verdi: “Böylesine büyük bir yapımın bölüm maliyetleri de yüksek oluyor. Oyuncu kadrosunda önemli isimlerin yer alması ve büyük bir yapım olması nedeniyle bölüm başı maliyetimiz 400 bin TL’yi buluyor. Burada çekim kalitesi de çok önemli. Daha önce Hatırla Sevgili dizisinde tarihi bir konu anlatılıyordu. Bu tür dizileri ekranlara taşımak kolay olmuyor. Biz bunu başarmaya çalışıyoruz. Her şey dört dörtlük olmalı.”

Haberin Devamı

Oyuncu ücretleri krize rağmen arttı

DİZİ sektörünün son dönemlerde önemli atılımlar yaptığına işaret eden Faruk Turgut, sektördeki gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “Oyuncular dizi sürelerinin uzunluğundan yakınıyor. Haklı oldukları yerler vardır. Ancak oyuncu ücretleri öyle yükseldi ki, bu paraları çıkarabilmek için dizilerin sürelerini uzun tutmamız gerekiyor. Oyuncuların dışarıdan kendilerine bakması gerekiyor. Oyuncu ücretlerindeki artış hiç durmuyor. Kriz döneminde bile oyuncu ücretleri düşmedi. Aksine sürekli arttı. Bölüm başına 60 bin TL alan oyuncular var. Sadece bu ücretlerinin 150 bin TL’yi geçtiği diziler yapılıyor. Bunları göz önüne almak zorundayız.”

Haberin Devamı

Sinemanın kaliteli yapıma ihtiyacı var

YAPIMCILAR arasında rekabetin çok ciddi boyutlara ulaştığını söyleyen Faruk Turgut, Türk sinemasıyla ilgili endişelerini şöyle dile getirdi: “Bu yıl Türk sinema endüstrisinde rekor film sayısına ulaşılacak. 70 filmin gösterime gireceği söyleniyor. Bu filmlerin hepsinin aynı kaliteyi taşıması mümkün değil. Yine aralarından 10 film çıkacak. İsmini duymadığımız oyuncular ve yönetmenlerle bu iş olmaz. Sektörde tecrübe çok önemli. Türk sinemasının kalitesini artıracak yapımlara ihtiyaç var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!