Milyonlarca memur zam için nefesini tuttu

Güncelleme Tarihi:

Milyonlarca memur zam için nefesini tuttu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2009 10:46

İki milyonu aşkın devlet memuru için büyük gün. Bugünkü toplantıda hükümet, memur konfederasyonlarına 2010 yılı için öngördüğü zam teklifini yapacak.

Haberin Devamı

Yetkili konfederasyon olarak masada bulunan Memur-Sen, 2010 yılının ilk yarısı için yüzde 5, ikinci yarısı içinse yüzde 6 artış istiyor. Ayrıca 80 liralık denge tazminatı ile 28 lira toplu görüşme primi talebinde bulunuyor. 

Ancak 3 yıllık orta vadeli program ile 2010 yılı bütçe hazırlıklarını sürdüren hükümetin, 2010 yılı için öngörülen yüzde 6.5’luk enflasyon hedefini çok fazla aşmayacak bir teklif götürmesi bekleniyor.

Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümetin teklifinden umutlu olduklarını belirtirken, B ve C planlarını hazırlayarak masaya oturduklarını söyledi.

Pazarlık masasında ince taktik

Toplantıya Memur-Sen 36 milyar, Kamu-Sen de 40 milyar lira ek zam teklifiyle girdi. Memur sendikalarının talep çantasında yok yok. Günlerdir bu günkü toplantıya hazırlanan hükümet, memurun karşısına 5,5 milyar liralık ek zam bütçesiyle çıktı. İşte hükümetin pazarlık masasındaki çetin stratejisi:

Haberin Devamı

Önce zam oranı

- Memur sendikalarına önce yüzdelik zam oranı açıklanacak. Bunun için hazırlanan teklifin en üst sınırı ise 6’şar aylık dönemlerle yüzde 3 artı yüzde 3,5. Kümülatifte bu oran yıllık yüzde 6,66 zamma denk geliyor. Hükümet bu teklifle enflasyon hedefinin de üzerinde bir zammı kabul etmiş görünecek.

- Ancak memura verilecek genel zam oranıyla bitmiyor. Denge tazminatından sendika aidatına, ek göstergeden sosyal yardımlara kadar bir dizi ödeme var. Yüzde 6,66’lık zammın bütçeye faturası yaklaşık 3,5 milyar TL. Hükümet, bu zamma ilaveten diğer ödemeler için de 2 milyar TL’lik kaynağı memura sunacak.

Anahtar teslimi zam

- İşte bu sunumdan sonra çetin pazarlık başlayacak. Sendikaların hem zam oranına hem de diğer ödemelere karşı çıkmasını bekleyen hükümet, ikinci planı devreye sokacak. O planın adı da “anahtar teslimi zam”

Buna göre hükümet memur sendikalarına şöyle diyecek: Benim 2010 için bütçemden memura verebileceğim ilave zam 5,5 milyar TL. Buyurun para sizin. İstediğiniz gibi kendiniz paylaştırın. İster tamamını yüzde 10 zam vererek kullanın. İster denge tazminatı yapın, ister kriz çeki dağıtın…

Haberin Devamı

Hükümet 5,5 milyar TL’nin üzerine çıkmaya pek razı değil. Ancak memur sendikalarının yapacağı pazarlığa göre bu bütçe 6 hatta 6,5 milyar TL’ye kadar çıkabilir.

Hükümet aynı taktiği geçen yılki görüşmeler sırasında da yapmış, memura 7 milyar TL’lik anahtar teslimi zam bütçesi sunmuştu. Görüşmeler bütçenin 7 milyar 738 milyon TL’ye çıkarılmasıyla son bulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!