Yarım asırlık başkandan istifa

Güncelleme Tarihi:

Yarım asırlık başkandan istifa
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2009 12:41

İstanbul Ticaret Borsası'nın (İTB) 52 yıldan bu yana Yönetim Kurulu başkanlığını sürdüren Nejat Ekrem Basmacı, İTB Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda istifa ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

İŞTE ASIRLIK ÇINARIN FOTOĞRAFLARI

İTB Meclisi ise Basmacı'nın istifasını kabul etmedi. İTB'nin dün yapılan Olağan Meclis Toplantısı'nda konuşan Basmacı, 52 yıldır İTB'nin başkanlığını yaptığını, ancak özellikle son altı aylık süreçte kısır çekişmelerin kendisini yorduğunu ve üzdüğünü belirterek, “Ben artık köşeme çekilmek istiyorum. Kısır çekişmeler nedeniyle başkanlık yapma hevesim kalmadı. Ben artık görevimi tamamladım, gidiyorum” diye konuştu.

Bunun üzerine söz alan Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz'un, Basmacı'nın istifasını kabul etmediği ve “Sayın Başkanım, sizin tecrübelerinize ve yol göstericiliğinize gereksinmemiz var. Meclis Başkanı olarak istifanızı kabul etmiyorum, Meclis üyesi arkadaşlarım adına da görev süreniz dolana kadar başkanımız olarak, görevinizin başında kalmanızı istiyoruz” ifadelerini kullandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

İstifa kararının nedenini AA muhabirine açıklayan Basmacı, koltuk sevdalısı olmadığını belirterek, insanların kendisine “Hürrem Sultan nasıl?” diye soru sorduklarını, kendisini Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'a benzettiklerini söyledi.

1920 doğumlu olduğunu, bu benzetmelerden sıkıldığını dile getiren Basmacı, İTB'ye ilk defa başkan olduğu 1957 yılından bugüne kadar karşısına hiç rakip çıkarılmadan bu göreve seçildiğini ifade etti.

İTB haricinde daha birçok yerde de görev aldığını, bu görevleri yüzünden kendi işleriyle ilgilenemediğini anlatan Basmacı, şöyle konuştu:

“Gerçekten bir yerin başında 52 yıl kalmak kolay değil. Ben koltuk sevdalısı değilim. Borsanın başına daha genç arkadaşlar gelsin düşüncesiyle dün Meclis heyeti huzurunda istifa ettiğimi, artık başkanlık yapmayacağımı açık bir dille ifade ettim. Fakat Meclis üyeleri bunu kabul etmediler. Beni duygulandıran çok güzel laflar ettiler ve bu sözler karşısında bir şey diyemedim.

Görev süremin dolmasına 3 yıl daha var ama ben bu süreyi doldurma konusunda kararsızım. İstifa kararımı biraz daha düşüneceğim. Bırakmak istiyorum ama bu kadar büyük bir sevgiye karşı da kayıtsız kalmak kolay değil. Büyük Önderimiz Atatürk'ün dediği gibi, 'Bizler yüce Türk milletinin hizmetkarlarıyız'. Bizden hizmet istendiğinde de bırakıp kaçmayız.”

“KAVGALAR BENİ ÇOK ÜZDÜ”

İTB'nin kavga yeri olmadığını vurgulayan Basmacı, “Son zamanlarda arkadaşların birbirleri arasında yaşanan kavgalar beni çok üzdü. Bana karşı bir hataları olmadı ama Borsa'da görevli olan birinin kavga etmeye hakkı yok. Kendi içinde kavga eden bir kurum, nasıl çözüm üretecek?” diye konuştu.

Haberin Devamı

İTB Başkanlığı boyunca tek bir muhalefetli karar aldırmadığını ve insanları ikna etmek için işlerini de ihmal ederek uğraştığını anlatan Basmacı, bu durumdan artık yorulduğunu söyledi.

Dostlukların, eskiden ölünceye kadar olduğunu, günümüzde dostluk anlayışının değiştiğini dile getiren Basmacı, şunları kaydetti:

“30 yıl önce ölen arkadaşlarımın yetim kalan çocuklarıyla, torunlarıyla hala meşgul oluyorum. Babaannem, ben küçükken 'Aşağı mahallede Ayşe hanım ölmüş, lokma döktüm, götür' derdi. Biz, aşağı mahallede ölen Ayşe hanım için lokma dökenlerin çocuklarıyız. Şimdi insanların alt komşusu ölüyor ama umurlarında olmuyor.

Başkanlığım süresince ülkeme hizmet etmekten başka bir amacım olmadı. Ülkemi, insanlarımı seviyorum. Bu sevgim bana yaşama sevinci ve güç veriyor. Ömrüm elverdiği ölçüde ülkem ve insanlarıma hizmet etmeye devam edeceğim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!