Urfalı kadınların takı tutkusuna kriz çözümü

Güncelleme Tarihi:

Urfalı kadınların takı tutkusuna kriz çözümü
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 19, 2009 13:10

Ekonomik kriz Güneydoğu'daki gelin ve kaynanaları birleştirdi. Çevrelerine karşı küçük düşmek istemeyen kaynanalar gelinleri ile anlaşıp düğünde sahte takılar takıyor. Ama gelinler sonrasında bunun gerçeğinin alınmasının şart koşuyor...

Haberin Devamı

Şanlıurfa’da altın takı fiyatları yerlerde sürünüyor. Her yıl ortalama 250 bin kişinin ziyaret ettiği Balıklı Göl çevresindeki dükkanlarda satılan dizi dizi altın bilezik, kolye, küpe gibi takıların fiyatları turistleri şaşkına çeviriyor.

Urfa’nın ünlü Akıtma bileziÄŸi 5; Nohutlu kolyesi 3; Trabzon bileziÄŸi 5 ve düzÂbilezik de 1 liradan satılıyor. Peki ama nasıl?

 

Şanlıurfa, kadınların takı tutkusuna krizde ilginç bir çare buldu. Balıklı Göl çevresindeki yaklaşık 60 dükkan, kadınlara gerçeğinden ayırmanın neredeyse imkansız olduğu altın görünümlü takılar ithal etmeye başladı. Krizden bir yıl önce ithalatına başlanan ancak krizle birlikte ‘talep patlaması’ yaşanan bu takıların en büyük özelliği gerçek altında olduğu gibi ‘kararmıyor’ olması.

 

Haberin Devamı

Gelin-kaynana anlaşıyor!

 

Urfa geleneklerine göre bir kaynananın gelinine mutlaka ‘akıtma bilezik’ ile nohutlu kolye seti takması gerekiyor. Söz konusu takıların gerçeği 2 ila 4 bin lira arasında değişiyor. İşte satıcılardan edindiğimiz bilgiye göre, kriz nedeniyle, orijinal takıları alamayan kaynanalar, gelin adaylarıyla anlaşıp ‘ele güne-dosta düşmana’ küçük düşmemek için bu dükkanların yolunu tutuyor. Durum düzelince gerçeğini alma sözü karşılığında 5 liraya nohutlu kolye seti, 5 liraya da ‘akıtma’ bilezik alınıyor.

 

Foto çekemiyoruz!

Çarşıda konuştuğumuz satıcılar ve müşteriler fotoğraflarının çekilmesini de isimlerinin kullanılmasını da istemiyorlar. Öğrendiğimize göre söz konusu takılar Şanlıurfa’da epey bir sorun yaratmış. Bazı kuyumcular, bu takıları gerçek altın gibi satmaya kalkınca, polis takıların ithalatını durdurmak istemiş.

 

Bölge de geliyor!

 

Balıklı Göl esnafından kriz takısı alanlar sadece Urfalılar değil. Diyarbakır, Adıyaman gibi civar illerden de alıcılar Urfa’ya geliyor. Esnafın, Suriye’den ithal ettiği takıların asıl üretim yeri ise Hindistan.  

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!