Merkez faizi 8’in de altına çekti, ‘ölçülü indirime devam’ mesajı verdi

Güncelleme Tarihi:

Merkez faizi 8’in de altına çekti, ‘ölçülü indirime devam’ mesajı verdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2009 00:00

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını yüzde 0.50 daha indirdi.

Haberin Devamı

Buna göre, gecelik faiz oranları, borçlanmada yüzde 7.75, borç  vermede ise yüzde 10.25 olarak uygulanacak. Merkez Bankası’nın, faiz kararına ilişkin açıklamasında, ekonomide belirgin bir toparlanma gerçekleşmemesi halinde kısa vadede ölçülü faiz indirimlerine devam edebileceği sinyalini de verdi.

MERKEZ Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) yılın sekizinci toplantısında da faiz oranlarında indirime gitti. Para Politikası Kurulu kısa vadeli faizi beklentiler doğrultusunda, 50 baz puan düşürerek, oranı yüzde 8’in de altına indirdi. Karar sonrasında gecelik borçlanma faiz oranı yüzde yüzde 8.25’ten yüzde 7.75’e, borç verme faiz oranı ise yüzde yüzde 10.75’ten yüzde 10.25’e  çekildi.

Nisanda tek haneye indi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Kasım 2008’den bu yana yaptığı her toplantıda faizi düşürme kararı aldı. Merkez Bankası, böylece kasım ayından bu yana hiç ara vermeden devam ettiği faiz indirimine ağustos ayında da sürdürmüş oldu. Ekim ayında 16.75 olan faizi nisanda tek haneye indiren Merkez, son indirimle son 10 ayda yüzde 9 oranında indirim gerçekleştirmiş oldu.

Haberin Devamı

Enflasyon düşecek

Para Politikası Kurulu’nun açıklamasında şöyle denildi: “Dış talep zayıf seyrini sürdürmekte, yurt içi yatırım talebi gerilemekte ve istihdam koşullarında belirgin bir iyileşme görülmemektedir. Son dönemde açıklanan veriler, iktisadi faaliyette gözlenmekte olan toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağına işaret etmektedir. Dış talep zayıf seyrini sürdürmekte, yurt içi yatırım talebi gerilemekte ve istihdam koşullarında belirgin bir iyileşme görülmemektedir. Ayrıca, yakın dönem gelişmeleri tüketim talebindeki toparlanmanın gücüne ilişkin belirsizlikleri artırmıştır. Bu çerçevede, Enflasyon Raporu’nda çizilen perspektifle uyumlu biçimde, enflasyonun düşük seyrini uzun bir süre koruyacağı öngörülmektedir.”

Toparlanmaya bağlı

Merkez Bankası açıklamasının devamında, küresel ekonomideki sorunların belirsizliği devam ettirdiğini belirtirken para politikasının aşağı yönlü esnekliğini koruyacağını belirtti. Merkez’in açıklaması şöyle devam etti: “Finansal koşullardaki ek sıkılığın kısmen devam etmesi ve küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin sürmesi, aşağı yönlü risklerin tamamıyla ortadan kalkmadığına işaret etmektedir.  Kurul, para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzun bir süre koruması yönündeki görüsünü teyid etmiş, iktisadi faaliyette belirgin bir                     toparlanma gerçekleşmemesi         halinde kısa vadede ölçülü faiz indirimlerine devam edilmesinin gerekeceği değerlendirmesinde bulunmuştur.”

Haberin Devamı

10 ayda toplam 9 puan indirdi

KASIM 2008’de başlayan faiz indirimleri ağustos ayıyla birlikte toplam 900 baz puana ulaştı. 22 Ekim 2008’de 16.75 olan faiz oranını, 19 Kasım’da 0.50 puan düşüren Merkez Bankası, o tarihten bu yana tavrını sürdürdü. 18 Aralık 2008 toplantısında 1.25 puan, 15 Ocak’ta 2 puan, 19 Şubat’ta 1.50 puan, 19 Mart’ta 1 puan düşüren Merkez Bankası, 16 Nisan’da da politika faizlerini tarihinde ilk kez tek haneye çekti. Nisanda 9.75’e inen faizler, 14 Mayıs, 16 Haziran ve 16 Temmuz’da 0.50’şer puanlık indirimlerle yüzde 8.25’e kadar geriledi. Dün        yapılan 0.50 puanlık indirimle de, politika faizleri tek haneli seyrine devam ettirdi.

Haberin Devamı

İş Bankası konutta kredi faizini yüzde 0.67 yaptı

BANKALAR arasında kredi faizlerinde indirim yarışı sürüyor. Akbank ve Garanti Bankası’nın önceki gün konut kredilerinde yaptıkları faiz indirimine dün İş Bankası da katıldı. İş bankası, konut kredisi faizini, önceki gün 12 ay vadede yüzde 0.81’e indiren Garanti Bankası faizinin de oldukça altına indirmesi dikkat çekti. İş Bankası indirimli ev kredisinde 1-12 ay vadeli ve katkı payı tahsil edilen kredilerde faiz oranını yüzde 0.75’in altına düşürerek yüzde 0.67’ye çekti. Evim, Tatil, Kariyerim gibi diğer nakit kredi faiz oranını da yüzde 1.74’ten yüzde 1.59’a düşüren bankada maaş hesabı olan tüketiciler ise yüzde 1.49 faiz oranından maaş kredisi kullanabilecek. İş Bankası, nakit kredilerde 15, taşıt kredilerinde 20 baz puanlık indirime gitti. 1-36 ay vadeli TL Nakit Ödemeli Tüketici Kredilerinde aylık faiz oranını yüzde 1.74’ten yüzde 1.59’a indiren İş Bankası, 120 aya kadar vadeli Maksimum Ev Kredisi faiz oranını da yüzde 1.14’e indirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!