Şimşek: Bütçe açığını kaldıramayız

Güncelleme Tarihi:

Şimşek: Bütçe açığını kaldıramayız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2009 13:56

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'nin sürekli bir bütçe açığı ve kamu borç stokunu sürdürebilecek yapıda olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sözlerine Hazreti Mevlana'nın diyarında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Bakan Şimşek hem TÜSİAD hem TOBB başkanlarının mali disiplin vurgularına teşekkür ederken, "bu vurgu benim elimi güçlendirdi" dedi. Şimşek, bütçe açığının Avrupa ülkelerinde GSYİH'in yüzde 5 ila 8'i civarında beklendiğini ancak Türkiye'de açığın alt limit seviyesinde olacağını söyledi.http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/krizzz.jpg

Türkiye'nin de hem kamu borç stoku hem de bütçe açığında önemli artışlarla karşı karşıya olduğunu belirten Şimşek, ancak diğer ülkelerle kıyaslandığında her iki artışın da daha sınırlı olduğunu belirtti. Şimşek bu artış oranlarını 1-2 yıl ile sınırlayıp kısa sürede oranların aşağı çekilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

'SÜREKLİ BÜTÇE AÇIĞINI KALDIRAMAYIZ'

Türkiye'nin sürekli bir bütçe açığı ve kamu borç stokunu sürdürebilecek yapıda olmadığını vurgulayan Şimşek, "Mali disiplini sağlamazsak özel sektöre çok ciddi sınırlamalar getiririz. Doğru zamanda doğru kararları alarak krizi fırsata çevirmeliyiz. 3-5 yıllık perspektifle bozulan dengeleri düzeltmek ve Türkiye'yi yeniden çıkışa hazırlamak için yapılması gerekenlerin arayışı içindeyiz" dedi.

TÜM ESNEKLİĞİMİZİ 2009'DA KULLANDIKhttp://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/TESK_BASKAN.jpg

Bütçe açığını kontrol edici ve bunu telafi edici çalışmaların mevcut kriz ortamı ile çelişkili olmadığını savunan Şimşek, "bütçede  var olan tüm esnekliği 2009'da kullandık. Diğer ülkelere göre kamu harcamaları daha az görülebilir. Ancak 2009 bütçesinde gelir düşüşü ve harcama artışları ortada. Türkiye'de büyüme özel sektör liderliğinde gerçekleşiyor. Dolayısıyla büyüme ile mali disiplin arasında değiş tokuş olmadı. Mali disiplin sağlanırsa büyüme olur, yoksa özel sektörü zor durumda bırakırız. Mali disiplini sağlamazsak özel sektörün kullanacağı kaynağın maliyeti ve miktarı değişir. Özel sektöre iyi bir ortam sağlarsak Türkiye büyümeye devam eder. Kamu açığını azaltıcı, risk primini düşürücü ve özel sektör fonlar üzerindeki baskıyı azaltıcı önlemler çok önemli" dedi.

Haberin Devamı

MALİ DİSİPLİN ÇOK ÖNEMLİ

Bakan Şimşek, MB Başkanı Durmuş Yılmaz'ın tek haneli faiz için mali disiplin sözlerine destek verdi. Şimşek, "mevcut faizleri koruyabilmemiz için orta vadede yeniden mali disiplini sağlayacağımızı ispatlamalıyız. Mali disiplini çok daha kalıcı hale getirecek reform çalışmalarımız hızlanarak devam edecek. Mali kural, kayıtdışılıkla mücadelede etkin tavır, gelir idaresinde etkin yapı, KİT sisteminin yönetim yapısının değişmesi ile yerel yönetimlerde mali disiplin gibi birçok reform önümüzde" dedi.

Şimşek, başta işadamları olmak üzere herkesi Varlık Barışı fırsatından yararlanmaya devam etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!