Sanayiden olumlu sinyal geldi

Güncelleme Tarihi:

Sanayiden olumlu sinyal geldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2009 10:12

Türkiye'nin sanayi üretimi haziran ayında yüzde 9.7 geriledi. Ancak bu rakam yılbaşından bu yana bakıldığında aylar itibariyle önceki yıla göre en düşük azalışı işaret ediyor.

Haberin Devamı

İSO: RAKAMLAR EHVEN-İ ŞER

Türkiye İstatistik Kurumu Haziran ayı sanayi üretim rakamlarını açıkladı. Buna göre Aylık Sanayi Üretim Endeksi, 2009 yılı Haziran ayında 2008 yılı Haziran ayına göre yüzde 9.7 azalış gösterdi.

Aylık Sanayi Üretim Endeksi mayıs ayına göre ise yüzde 7.3 arttı.

İmalatta düşüş yüzde 10.6

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2009 yılı haziran ayında, bir  önceki yılın aynı ayına göre Madencilik ve Taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde  7.9, İmalat Sanayi sektörü endeksinde yüzde 10.6, Elektrik, Gaz ve Su sektörü  endeksinde yüzde 38 azalış gözlendi.

Haziran ayındaki gerileme yüzde 12-13 aralığında olan beklentilerin altında kalırken, önceki aylarda yaşanan inişlere göre de oldukça düşük kaldı. Düşüşün ilk kez tek hanede kalması ve çift haneye ulaşmaması da dikat çekti.

Haberin Devamı

Mayıs ayına göre genele yayılmış bir iyileşme olduğunu söyleyen uzmanlar, gıda tarafında ilk defa pozitif bir durum ve aynı şekilde kimyasal madde sektöründe de pozitif büyüme görülmesinin olumlu olduğunu vurguluyor.

Bir çok sektördeki daralmanın iyiliştiğini ve yavaşladığını gördüklerini belirten uzmanlar Mayıs ayı ile karşılaştırıldığında durumun pozitif olduğunu ifade ediyorlar.

"Sanayide toparlanma açıkça görülüyor" 

Sanayide bir toparlanma eğiliminin yaşandığını belirten Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli'deki elektirik kullanım ve SSK kayıt rakamlarının da bunu teyit ettiğini söyledi.

Keçeci, "Denizli'de Haziran ayında sanayideki elektrik önemli bir artış gösterdi. SSK'ya kayıtlı işçilerde de 1000 kişilik bir artış söz konusu. Dolayısıyla sanayide bir iyileşme var ve biz de bu görüşe katılıyoruz. Bir ayağa kalkma ve toparlanma açıkça görülüyor." dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!