İngiltere sınır dışı etti, hukuk ‘çalışma ve oturum vizesi’ verdi

Güncelleme Tarihi:

İngiltere sınır dışı etti, hukuk ‘çalışma ve oturum vizesi’ verdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2009 01:00

Turist vizesiyle gittiği Londra’da şirket kuran, ardından da ‘ticari oturum vizesi’ almak için başvuran Türk vatandaşı Gürbüz Sanatçı, 1.5 yıllık hukuki mücadelesini kazandı.

Sanatçı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Ankara Antlaşması’yla ilgili aldığı karar uyarınca İngiltere’den ‘çalışma ve oturum vizesi’ aldı. Daha önceki İngiltere’den ayrılmak zorunda kalan Gürbüz Sanatçı, verdiği hukuk mücadelesi ile başvuruların Türkiye’den de yapılmasına olanak sağladı.

Olaylar, Gürbüz Sanatçı’nın ‘ticari oturum izni’ almak için İngiltere makamlarına yaptığı başvuru ile başladı. Bu başvurunun ardından işyeri kapatılarak, İngiltere’yi terk etmesi istenen Sanatçı, denileni yaptı, ancak talebinden vazgeçmedi. Geçen yıl şansını bir kez de İstanbul’dan deneyen Sanatçı, talebine önce olumsuz yanıt aldı. Ardından Sanatçı’nın avukatları Kuddus ve Basharat Ali, bu karara itiraz ederek, ihtilafı mahkemeye taşıdı.

Ankara Anlaşması gereği

İngiltere’de İçişleri Bakanlığı nezdinde yasal girişimlerde bulunan avukatlar, İngiltere’nin, Türkiye ile imzaladığı Ankara Antlaşması gereğince Sanatçı’ya söz konusu vizeyi vermesi gerektiğini belirterek, ticari oturum vizesi vermeyen İngiltere’nin bu yöndeki kararını yüksek mahkemeye taşıyacaklarını söyledi.
Ankara Antlaşması’nı inceleyen İngiltere İçişleri Bakanlığı da, Türk vatandaşı Gürbüz Sanatçı’nın ‘ticari oturum vizesi’ almak amacıyla yapacağı başvurusunun kabul edilmesi için durumu İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na iletti. Sanatçı, İngiltere’den gelen avukatları Abdul Kuddus ve Basharat Ali ile bu ülkenin İstanbul Başkonsolosluğu başvuru bürosuna giderek, ticari oturum vizesi almak için hazırladıkları başvuru dosyasını sundu. Bu, İngiltere’ye gelmeden Türkiye’den yapılan ve kabul edilen ilk başvuru olarak biliniyor.

Türkiye ilgisiz davrandı

Sanatçı, 1.5 yıl süren mücadelesinin ardından, Türk Dışişleri’nin ilgisizliğinden yakınırken, şunları söyledi: “İlgili bakanlıklara ve bürokrasiye son derece kızgınım. Öte yandan, bundan böyle, isteyen her vatandaşımız Türkiye’den başvuru yapabilecek, hukuka uygun olan da bu zaten.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!