Tüketiciler Birliği: 5 yılda 120 milyon TL fazla MTV ödedik

Güncelleme Tarihi:

Tüketiciler Birliği: 5 yılda 120 milyon TL fazla MTV ödedik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2009 11:59

Tüketiciler Birliği Ankara Şube Başkanı Hakan Tokbaş, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde 2005’ten bu yana çeşitli indirimlerin geçerli olduğunu ancak vatandaşın bundan haberi olmadığını öne sürerek, “Yaptığımız incelemelere göre son 5 yılda 80 bin tüketicimizin toplam 120 milyon TL fazladan MTV ödediği ortaya çıkmıştır” dedi.

Tokbaş, yaptığı yazılı açıklamada, MTV Kanunu’nun 5’inci maddesindeki (I) sayılı tarifede otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için ödenecek MTV’nin “aracın o yıla ait kasko sigortası değerinin yüzde 5’ini aşıyorsa, aynı yaştaki taşıta isabet eden bir alt tarifeden ödeneceği” hükmünün yer aldığını belirtti. Bu hükmün tüketici tarafından bilinmediğini öne süren Tokbaş, “Ayrıca vergi tahsilini gerçekleştiren Maliye Bakanlığı ve ilgili birimleri de tüketicinin indirim hakkını gizlemekle kanun hükmünü zımnen yürürlükten kaldırmıştır. Tüketicinin bilgilenme hakkına sahip olması, kurumların tüketicileri bilgilendirme yükümlülüğünün olması demektir” dedi.

Bu yükümlülüğe aykırı hareket edilmesinin, tüketicilerin var olan haklarından yararlanmayarak mağdur olmalarına yol açtığını kaydeden Tokbaş, “Maliye Bakanlığı, tüketicinin bilgilenme hakkını vergi daireleri ve ilgili birimleri ile yerine getirmiş olsaydı binlerce tüketici fazladan MTV ödemek zorunda kalmayacaktı” iddiasında bulundu. Tokbaş şöyle devam etti:

“-Tüketiciler Birliği’nin Gelir İdaresi Başkanlığı ve TÜİK’ten aldığı veri ve istatistiklere göre yaptığı inceleme sonucu son beş yılda 80 bin tüketicimizin toplamda yaklaşık 120 milyon TL fazladan MTV ödediği ortaya çıkmıştır. İncelemelerimize göre, uygulamadan en fazla yararlanacak araçlar 1801 santimetreküp motor hacmi üstünde ve 4-11 yaş aralığındaki araçlardır. Bunların içerisinde de özellikle 1801-2000 santimetreküp motor hacmine sahip, 6, 9 ve 10 yaşındaki araçların çoğunun uygulamadan yararlandığı görülmektedir.”

GERİ ALINABİLİR

Hasan Tokbaş, fazla ödenen vergilerin geri alınabilmesinin yolunu ise şöyle açıkladı:

“Ödeyeceği MTV’nin kasko sigorta değerinin yüzde 5’ini aştığını fark eden araç sahibinin ‘Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değer Bildirim Formu’nu yetkili sigorta acentesine düzenlettirerek, MTV yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine, söz konusu formu düzeltme dilekçesine eklemek suretiyle müracaat etmesi gerekmektedir. Uygulama doğrultusunda geriye dönük 5 yıllık MTV iadesi istenebilecektir.”

Tokbaş, tüketicilerin bu uygulamadan yararlanması için izlemesi gereken adımlar ve Kasko Sigortası Değer Bildirim Formu örneği ile düzeltme dilekçesi örneğinin www.tuketiciler.org adresinde yayınlandığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!