Dolarda serbest düşüş

Güncelleme Tarihi:

Dolarda serbest düşüş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2009 10:09

Asya borsaları ve petrol, ABD'de ikinci çeyrekte gelen olumlu şirket karlarının devam edeceği beklentisi ve iflasın eşindeki CIT Group'un bu durumdan kurtulmaya yakın olduğu haberleri ile yükseldi.

Haberin Devamı

Yuırtdışındaki iyileşme ile birlikte dolar içeride 1.5090 TL ile yılbaşından bu yana en düşük seviyesini gördü. İMKB de güne yüzde 1'in üzerinde yükselişle başlamasının ardından ilk seansı yüzde 1.3 artışla 38 bin 218 puandan tamamladı.  

Asya borsalarında yükselişin liderliğini yüzde 2.4 yükselişle Hong Kong ve Güney Kore borsaları çekerken, Çin, Tayvan ve Avustralya borsaları da yüzde 1.5'un üzerinde değer kazandı. Benzer şekilde Avrupa borsalarında da ortalama yüzde 1.5'lik yükselişler yaşanıyor. 

Japon borsalarının tatil dolayısı ile kapalı olduğu bu günde, petrolün varil fiyatı da iyimserliğin artmasına paralel olarak 64 doların üzerine çıktı.

CIT GROUP BEKLENTİSİ

Borsaların bu olumlu seyrinde, kobilere kredi sağlayan ve iflasın eşiğinde olan CIT Group ile ilgili haberler de etkili oldu. The New York Times gazetesinde yer alan haberde ABD hükümetinin yardım elini uzatmadığı bankanın yaklaşık 3 milyar dolarlık acil kaynak sağladığı belirtildi.

Haberin Devamı

İyimser hava ile artan risk iştahının gelişmekte olan borsalara ilgiyi artırdığını belirten uzmanlar, yatırımcıların güvenli liman olan dolardan çıkışı ile euronun bu para birimi karşısında değer kazandığını belirtiyor. Gelişmelere paralel olarak euro, dolar karşısında 1.4115 seviyesinden 1.4154'e çıktı.

DOLAR YILBAŞINDAN BU YANA EN DÜŞÜK SEVİYEDE

Yurtdışında yaşanan iyileşmeye paralel olarak içeride de dolarda aşağı yönlü bir hareket yaşanıyor. Dolar sabah açılışta bankalararası piyasada 1.52 TL'nin altına inerek 1.5150 TL'ye kadar geriledi. Dolar böylece 7 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Sonrasında düşüşün devam ettiği görüldü. Dolar ilk yarıda 1.5085 TL'ye kadar indi ve yılbaşından bu yanaki en düşük düzeye geriledi.

Dolar cuma gününü 1.5260 TL'den tamamlamıştı.

İMKB YÜKSELİYOR

Piyasadaki olumlu hava açılışta borsayı da etkiledi. Açılışla beraber yüzde 1'in üzerinde prim yapan borsa 38 bin 183 puana kadar yükseldi. Borsa ilk seansı da yüzde 1.3 artışla 38 bin 218 puandan noktaladı.

 Borsa yılın en yüksek seviyelerine çok yakın seyrediyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!