TMO bundan sonra fındık almayacak

Güncelleme Tarihi:

TMO bundan sonra fındık almayacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2009 17:33

Bakanlar Kurulu'nun ardından kameraların karşısında geçen Tarım Bakanı Mehdi Eker, beraberindeki dört bakan ile birlikte Türkiye'nin yeni fındık stratejisini açıkladı.

Haberin Devamı

Üç yıl sonunda ruhsatsız alanlarda fındık üretimine izin verilmeyeceğini açıklayan Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) de bundan sonra fındık alımı yapmayacağını duyurdu.  Eker, ruhsatlı fındık ekim alanına sahip olanlara da ek destek vereceklerini ifade etti.

İşte açıklamanın satırbaşları...

- Dünyada fındık üretimi Türkiye dışında, İtalya, Gürcistan İran ve Çin’de yapılıyor. 2008’de dünya fındık üretimi 1 milyon ton, yıllık tüketim de 750 ile 800 bin ton seviyesindedir.

- Fındık üretiminde Türkiye önemli bir yere sahiptir. 2844 sayılı kanun ve bakanlar kurulu kararıyla izin verilen sahaların bulunduğu 13 ilde, buralarda kanuna göre yüzde 6’dan daha fazla eğimli arazi, 3. sınıf tarım arazilerinde üretim gerçekleşmekte. Türkiye’de 322 bin üretici fındık üretimi yapmaktadır.

Haberin Devamı

- Biraz önce yaptığım tarif çerçevesinde 406 bin hektar olması gerekiyor ama bu alan 642 bin hektara kadar çıkmış durumda. Yani kendi ekolojisinin üstüne çıkmış. Dikilmemesi gereken ovalarda yerlerde, bugüne kadarki politikalar sebebiyle bu giderek yayılmıştır. Türkiye yıllık fındık üretimini ekolojik şartlara bağlı olarak 550 ila 850 bin ton olarak gerçekleştirmektedir. Halbuki yıllık tüketimimiz 100 – 150 bin ton arasındadır.

- Bugüne kadar uygulanan alımlar ve arz fazlası stokun bir şekilde kamu tarafından çekilmesi sebebiyle, yapılan uygulamada Türkiye’de fındık ekim alanları aşırı şekilde genişleme kaydetmiş, rakip ülkelerin üretimi adete teşvik edilmiş, üretim tüketim arasındaki fark giderek artmış ve türkiye’de arz fazlası stoklar oluşmuş, bu da kamunun yükünü artırmıştır.

- 2009 yılı hükümet programımız çerçevesinde, fındığın desteklenmesi uygulanması hedeflenmiştir. Buna göre yapılan çalışma neticesinde, ruhsatlı alanlarda üretim yapan yetiştiricilerimize destek ödemesinde bulunacağız. Normal 406 bin alanda fındık diken vatandaşlarımıza, onlara biz alan bazlı, alan başı bir ödeme yapacağız. Çünkü orada o vatandaşımızın çiftçimizin yapacağı başka bir faaliyet yok. Ona parasal destek vereceğiz.

Haberin Devamı

TMO FINDIK ALMAYACAK

- Bunun dışında ruhsatsız alanlarda fındık bahçesi sahibi olanlara da biz alternatif ürüne geçmeleri yönünde bir destek ödemesinde bulunacağız. Buna göre 2009 – 2012 yılları arasında uygulanacak destek modeliyle, 1290 bin üreticiye biz toplam 2.6 milyar TL destek ödemesi yapmış olacağız.

- TMO bundan sonra fındık alımı yapmayacaktır. TMO’nun elinde bulunan 535 bin ton ürün stoku, üretici fiyatında istikrarın yakalanması ve piyasanın bozulmaması amacıyla bu stokun biz piyasaları etkilemesine müsaade etmeyeceğiz.

- 406 binlik ruhsatlı alandaki üreticiye yıllık dekar başına 150 lira desteklemeyle 3 yıl içinde 1 milyar 800 lira ödeme yapılmış olacaktır. Bunun maliyet çalışmasını da yaptık.

Haberin Devamı

 - Diğer alanlarda yani alternatif ürün desteği ödeyeceğimiz yerde de 176 bin dekarlık alanda 81 bin üreticiyi ki bunlar ruhsatsızdır, dikilmemesi gereken yerde fındık diken vatandaşlara da, 3 yıl için toplam dekar başına 600 lira destek ödenecek.

 - 3 yılın sonunda ruhsatsız alanlarda fındık üretimine izin verilmeyecektir. Amacımız fındıkta yasal alandaki üretimi ve üreticiyi korumak.

 - Ülkemiz uluslar arası piyasada belirleyici olacak, sürdürülebilir bir destekleme modeli olacak. Bizim fındık stratejimizin çerçevesi, beklediğimiz hedeflediğimiz sonuçlar bunlardır.

 - Yani fındık dikilmesi gereken alanlarda fındık üretenlere 150 liralık açıktan destek veriyoruz. Ruhsatsız alanda fındık dikenlere de söküm için ve alternatif ürün için destek veriyoruz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!