Nabucco çok stratejik bir proje

Güncelleme Tarihi:

Nabucco çok stratejik bir proje
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2009 16:10

Ankara'da, hükümetler arasında bugün imzalanan Nabucco Projesi anlaşmasının ardından, imzayı atan ülkelerin liderleri, projenin sağlayacağı katkılara vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose  Manuel Barroso, “AB olarak Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı Projesindeki doğal gazı  almaya talibiz ve gaz sağlayacak ülkelere AB alım garantisini veriyoruz”  dedi.

Barroso, Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı Projesi Hükümetlerarası  Anlaşmasının Rixos Otel'de yapılan imza töreninde yaptığı konuşmada, Nabucco'ya  gaz sağlayacak olan ülkelerin AB alım garantisinde olacağını vurguladı.

Bugün AB'nin enerji güvenliği çerçevesinde önemli bir adım atıldığını  belirten Barroso, bu projenin sadece Avrupa'nın enerji güvenliği açısından değil  Türkiye ile diğer ilgili ülkelerin AB ile ilişkileri açısından da tarihi bir gün  olduğunu söyledi.

İlk başlarda bu proje için “ilerlemeyeceği” yönünde görüşler olduğunu  hatırlatan Barroso, ancak bu projenin hiç kimsenin vazgeçemeyeceği bir proje  olduğu görüşünde olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer ilgili ülkelerin yetkililerine  katkılarından dolayı teşekkür eden Barroso, Nabucco'nun Avrupa ve Türkiye'nin  enerji güvenliği açısından da önemli olduğunu, ayrıca hat üzerinde bulunan Avrupa  ülkelerinin aynı zamanda tüketici ülke olduklarını kaydetti. Barroso, bundan sonraki aşamada proje çerçevesinde kapasite  kontratlarının yıl sonuna kadar tamamlanmasını öngördüklerini ifade etti.

AVUSTURYA BAŞBAKANI FAYMANN: 'İŞBİRLİĞİ PROJESİ'

Avusturya Başbakanı Werner Faymann da yaptığı konuşmada, Avusturya olarak  bu projeyi bütünüyle desteklediklerini, ayrıca büyük bir gurur duyduklarını  söyledi.

Avusturya'nın bu projeyle çok yakından ilgilendiğini belirten Faymann,  Nabucco'nun merkezinin Viyana'da bulunduğunu, ayrıca hükümetlerarası anlaşmanın  Viyana'da nihayete ulaştığını hatırlattı.

Avrupa'nın enerji tedarikindeki altyapısı açısından bu boru hattı projesinin büyük önem taşıdığını kaydeden Faymann, bu projenin enerji çeşitliliği  açısından da önemli olduğunu söyledi.

Doğal gazın Avrupa'da depolanıp bölgedeki ülkelere dağıtılması için  modern bir depolama merkezi kurmak istediklerini belirten Faymann, böylece doğal  gazın dağıtımını da sağlayabileceklerini bildirdi.
       
Faymann, Nabucco Projesi'nin enerji sağlayan ve enerji tüketen ülkeler arasındaki işbirliği açısından önemli olduğunu belirterek, Nabucco Projesi'nin  bir yüzleşme ya da meydan okuma değil, bir işbirliği projesi olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı


MACARİSTAN BAŞBAKANI BAJYANI: 'OLDUKÇA KOMPLİKE BİR PROJE'

Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai, Nabucco  Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin AB tarihinde görülmemiş, oldukça komplike, çok  farklı ortakları olan bir proje olduğunu söyledi.

Bajnai, Türkiye'ye sadece ev sahipliği için değil, aynı zamanda çok stratejik bir  kararla bu projeyi ortaya koyduğu için teşekkür etmek istediğini belirtti.

Gordon Bajnai, Nabucco Projesi'nin etkisinin sadece boru hattına gaz  pompalamakla kalmayacağını, etkilerinin daha geniş görüleceğini ifade etti.

Konuşmasında AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve ekibine de  teşekkür eden Bajnai, bu projenin AB tarihinde görülmemiş oldukça komplike bir  proje olduğunu, çok farklı ortaklarının bulunduğunu vurguladı. Bu noktada küresel  krize değinen Bajnai, krizi ancak entegrasyon işbirliği ve eş güdümle üstesinden gelinebileceğini kaydetti. Bajnai, “Bu proje de bütün bunları simgeliyor. O  nedenle bu proje çıkış noktasındaki hedefin de çok üzerine çıkıyor” dedi.

Haberin Devamı

“Nabucco Projesi AB'nin ne olduğunu, ne için Avrupa'dan bahsettiğinizi  de gözler önüne seriyor” diyen Bajnai, küresel kriz nedeniyle vatandaşların her  gün daha fazla güvenlik talebiyle karşılarına çıktığını söyledi ve projenin tüm  kesimler için faydalı olmasını umduğunu sözlerine ekledi.


ROMANYA BAŞBAKANI BOC: 'BELLİ BİR KİŞİ VE BÖLGEYE KARŞI DEĞİL"

Romanya Başbakanı Emil Boc, ise proje ile ilgili olarak, “Bu proje belli bir kişi ve bölgeye karşı değildir. Bölge  için çok önemli bir projedir” dedi.
       
Boc, imza törenindeki konuşmasında Nabucco Projesi'nin önemine değinerek, projenin,  “enerji güvenliği ve ekonomik uygulanabilirlik” olmak üzere iki açıdan önemli  olduğuna dikkati çekti.

Haberin Devamı

Enerji güvenliği açısından bazı önlemler alınması ve bazı stratejilerin  ortaya konulması gerektiğini ifade eden Boc, bu noktada Nabucco'nun kaynak ve  ulaşım çeşitliliği açısından önemli olduğunu söyledi.

Boc, Nabucco Projesi'nin ekonomik açıdan uygulanabilir olduğunu ve  yatırımcılar açısından cazibe unsuru taşıdığını belirterek, “Bu proje belli bir  kişi ve bölgeye karşı değildir. Bölge için çok önemli bir projedir” dedi.

BULGARİSTAN BAŞBAKANI STANİSHEV: 'KİLOMETRE TAŞI"
       

Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev de imzaladıkları hükümetlerarası  anlaşmanın proje açısından önemli bir kilometre taşı olduğunu kaydetti.

Projeyi, “önemli ve öncü bir model” olarak nitelendiren Stanishev, kamu  ve özel sektör iş birliğinin bu kadar büyük ölçekte bu projede gerçekleştiğini  belirtti.

Haberin Devamı

Nabucco Projesi'ne şüphe ile yaklaşan kişilerin olduğuna dikkati çeken  Stanishev, zamanında Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Projesi için de benzer  şüphelerin bulunduğunu hatırlattı ve imzaladıkları anlaşmanın projenin  başarılacağının önemli bir göstergesi olduğunu söyledi.

Anlaşmanın imzalanmasıyla önemli bir hukuki alt yapının oluşturulduğunu  anlatan Stanishev, bundan sonraki çalışmaların da yavaşlamadan sürdürülmesi  gerektiğini ifade etti.

Stanishev, Bulgaristan'ın AB'nin aktif bir üyesi olarak enerji güvenliği  konusunda çok etkin olduğunu, amaçlarının Nabucco Projesi ile hem kaynak hem de  rota çeşitlendirilmesi sağlamak olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!